8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Neverjetno, kaj si izmišljuje Nemec! Po njegovo je referendumska zahteva SDS glede Palestine kar napad na suverenost naše države?

Piše: Gašper Blažič

Predvidoma jutri naj bi državni zbor odločal o priznanju Palestine, kar sicer ni vprašanje, saj koalicija enotno podpira ta projekt. Trenutno o Palestini razpravlja parlamentarni odbor za zunanjo politiko. 

Seveda pa se lahko zgodi, da DZ o tem ne bo mogel odločati, saj je SDS napovedala vložitev zahteve za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. Češ, če se odloča o evtanaziji in marihuani, naj se odloča še o Palestini.

Ko Nemec bruha žveplo

To pa je razjezilo evropskega poslanca Matjaža Nemca (SD), o katerem smo danes že poročali, da skuša s svojimi stališči o “skrajni desnici” vnesti razdor med konservativne stranke Evropskega parlamenta. Nemec trdi, da gre pri tem referendumu za “zlorabo postopkov” v DZ ter instituta neposredne demokracije. In ne samo to: Nemec nadaljuje, da gre celo, neverjetno, za “spodkopavanje suverenosti naše države ter udinjanje interesom Netanjahujeve vlade ter njeni agresorski politiki”.

Da Matjaž Nemec brani početje zunanje ministrice Tanje Fajon, ki se že dolgo časa krčevito prizadeva za priznanje Palestine, je razumljivo, navsezadnje že zaradi njune skupne strankarske barve – Fajonova je bila do imenovanja za zunanjo ministrico evropska poslanka, v Evropskem parlamentu pa jo je nato nadomestil prav Nemec. No, tu gre še za pomanjkanje vizije o zunanji politiki, ki se krepko odmika od tako opevane “jedrne Evrope”, pa tudi za velike težave evropskih in tudi slovenskih socialistov, ki očitno lahko ponudijo evropski javnosti le svojo zaščito menda preganjanim Palestincem.

Netanjahu in Janša brata v orožju? Resnica je drugačna …

No, Nemec gre tu še dlje, saj povsem jasno namiguje na tesno povezanost med sedanjo izraelsko vlado, ki jo vodi Benjamin Netanjahu, ter prvakom opozicijske SDS Janezom Janšo. Poglejmo.

“Po tem, ko je izraelski zunanji minister pretekli teden Državni zbor pozval k zavrnitvi sklepa Vlade RS o priznanju Palestine, pri čemer je v objavi posebej označil predsednika SDS Janeza Janšo, je zahteva slednjega za referendum glede priznanja Palestine potrditev SDS-ove politike udinjanja interesom drugih držav, med temi Izraela. Pri tem predsednik največje opozicijske stranke zlorablja demokratične institute Slovenije, med drugim referenduma. Še več, vse kaže, da so stranko SDS instrumentalizirali izraelski interesi. Ob tem ne gre pozabiti, da gre za stranko, katere voditelj je svojo politično pot gradil ravno na osamosvojitvi Slovenije, danes pa samostojnost samovoljno odreka drugim narodom,” je zapisal Nemec, ki so mu zlobni jeziki od epidemije covid19 dalje dali naziv “Nitka”, ker je takrat, v času tretje Janševe vlade, preko družbenih omrežij strašno protestiral zaradi ukrepov, ki so zajemali tudi prepoved prečkanja občinskih meja. Češ, rad bi pokosil travo, pa ne more niti do trgovine, da bi nabavil nitko za kosilnico.

A kot kaže, se na izraelsko politiko odlično spozna. Morda mu je več informacij povedal kar nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki je imel v Izraelu sicer vedno dobre zveze, posebej v devetdesetih letih, ko je šlo za nabavo orožja. Spomnimo se spornih in sedaj že legendarnih izraelskih havbic, ki so terjale tudi življenje pripadnika Slovenske vojske, drugi pripadnik pa je oslepel. To sporno orožje se je nabavljalo v času po aferi Depala vas, ko je bil tedanji obrambni minister Janez Janša že odstavljen.

Je (bila) res samo ljubezen?

Za božič leta 1999 pa so na nacionalni televiziji Kučana spravili v neroden položaj v oddaji “Res je”, ko so mu pokazali video posnetek s pozdravi enega od izraelskih trgovcev z orožjem. Kučanu sta tedaj v studiu delala družbo – poleg voditeljice Miše Molk – še marketinški strokovnjak Stojan Pelko ter (tedaj še redovnica) Vida Žabot, ki je postala znana po svojem poučevanju verouka v svoji domači župniji Razkrižje, ki je še v devetdesetih letih spadala pod zagrebško nadškofijo, tamkajšnji župnik Stjepan Slaviček pa ni želel maševati v slovenskem jeziku. Vprašanje Razkrižja je bilo sicer zgodovinsko povezano z nasilno priključitvijo Štrigove v času po drugi svetovni vojni k ozemlju Hrvaške.  Žabotova je poučevala verouk v slovenščini in to v prostorih tamkajšnje osnovne šole – seveda z vednostjo in dovoljenjem takratnega šolskega ministra Slavka Gabra. Leta 1994 je Sveti sedež končno naredil red in priključil župnijo mariborski škofiji (danes murskosoboški škofiji).

Da so televizijci sicer želeli s takšno sestavo oddaje predvsem popularizirati Kučana, je januarja 2000 v pismu z naslovom “Je res samo ljubezen?” (objavili smo ga v Demokraciji, ki je imela tedaj še obliko časopisa!) opozoril sedaj že pokojni Jože Zagožen, tedaj poslanec SDS in kasneje krajši čas minister za gospodarske dejavnosti v Bajukovi vladi. Prav Zagožen je tudi spomnil na škandalozne Kučanove zveze z izraelskimi orožarji, zato ne preseneča, da se je na objavljeno pismo nemudoma odzvala Kučanova tiskovna predstavnica Špela Furlan (pravo ime Andreja Furlan Šinkovec). Podrobnosti iz pisem bomo objavili kmalu, glede na aktualno vprašanje v zvezi s Palestino in Izraelom, saj so spravljeni v arhivu. No, med Kučanovimi dobrimi prijatelji je bil tudi sedaj že pokojni Šimon Peres, nekdanji izraelski predsednik in pred tem zunanji minister, pa tudi Nobelov nagrajenec za mir. Nenavadno je, da Kučan prav v zvezi s Palestino sedaj molči.

Janša naj bi želel preprečiti premirje v Gazi?

A vrnimo se k Nemcu in njegovim, milo rečeno, nebulozam: “Priznanje Palestine v Sloveniji uživa široko politično in družbeno soglasje. Vlada RS je o tem že odločila, večina javnosti, sodeč na javno mnenje, priznanje široko podpira. Poteza SDS je tako namenjena zgolj zavlačevanju, očitno pa je ta stranka postala tudi platforma za izvrševanje politike izraelskega premiera Natenyahuja ter najbolj skrajno desne izraelske vlade do sedaj. Še več, zdi se, da želi predsednik SDS vprašanje priznanja Palestine politično zlorabiti tudi na način, da v Gazi do premirja ne bi prišlo. Ob tem od Državnega zbora pričakujem, da o priznanju Palestine čim prej glasuje v skladu s časovnico, torej jutri.

Nemčeve napačno zapisane priimke pustimo ob strani. Glede javnomnenjske podpore priznanju Palestine pa lahko najdemo samo poročilo o anketi Ninamedie (vzorec 617 anketirancev), po kateri naj bi priznanje Palestine podpiralo kar 60 odstotkov slovenske javnosti. Kar pravzaprav ni presenečenje glede na to, da že vse mesece mainstream mediji govorijo in pišejo samo o tem, kako Izrael besno bombardira Gazo in pobija palestinske civiliste, medtem ko se veliki večini slovenske javnosti niti ne sanja ne, da je to vprašanje v resnici veliko bolj zapleteno in da veliko civilistov v Gazi neposredno pobijejo kar sami pripadniki Hamasa, še več pa jih žrtvujejo. Seveda pa slovenski mediji servirajo strogo cenzurirane in prirejene novice o tem, kakšne zveri so Izraelci.

Zagotovo še bolj bizarno pa je Nemčevo namigovanje, češ SDS ima vpliv na to, da do premierja v Gazi ne bo prišlo. No, do premirja zaradi slovenskega priznanja Palestine zagotovo ne bo prišlo – o tem smo lahko prepričani. Nemec pa očitno računa, da bo slovenska javnost zagrabila njegovo demagoško, a nerodno postavljeno past, češ da sta Janša in Netanjahu dva podobno misleča skrajna desničarja.

Priznanje Palestine koristi samo Hamasu

V predlogu SDS za referendum je sicer dobro pojasnjeno, zakaj je priznanje Palestine slabo za Slovenijo. S takšnim sklepom Vlada Republike Slovenije daje napačen signal, in sicer predstavlja nagrado terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad na Izrael. Poglejmo nadaljevanje argumentacije:

“Sedaj ni pravi trenutek, da podpremo Palestino, tudi zato ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom. Že skoraj dve desetletji bo, odkar so imeli zadnje volitve. Državo namreč vodi teroristična organizacija Hamas, ki je tudi spodbudila zadnjo vojno. Rešitev dveh držav je blokirala palestinska stran, zato je potrebno poudariti, da če bi Republika Slovenija v tem trenutku priznala Palestino, bi priznala, legitimirala in opravičila vsa teroristična dejanja Hamasa. Palestina mora izvoliti novo demokratično legitimno vodstvo, ki bo sogovornik na pogajanjih, če bo izpolnjen določen pogoj – priznanje izraelske države. Sedaj imajo namreč napisano, da je potrebno državo Izrael uničiti.” 

A preden nadaljujemo z drugim delom izjave SDS, velja spomniti, da smo leta 1991 bili sami v položaju, ko nismo imeli v rokah mednarodnega priznanja. Vendar Slovenija ni bila teroristična država, imela je legitimno izvoljeno demokratično vlado, bila je pripravljena na premierje in spoštovanje mednarodnih dogovorov, začenši s tistim na Brionih julija 1991. In se ni zavzemala za uničenje ostalih delov razpadajoče Jugoslavije. Če smo že pri primerjavah, ki se jih nekateri levičarji tako radi poslužujejo.

Nadaljujmo z izjavo SDS:  Zeev Boker, aktualni veleposlanik Izraela na Malti in tudi veleposlanik Izraela v Sloveniji, je po katastrofalnih poplavah, ki so avgusta lani prizadele Republiko Slovenijo izpostavil, da je bil Izrael edina država zunaj Evrope, ki je vojaško pomagala Sloveniji. Priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države bi škodovalo interesom Republike Slovenije. Republika Slovenija je članica Varnostnega sveta Združenih narodov na predlog naših zaveznikov iz zveze NATO in Evropske unije. Slovenija v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavlja vzhodnoevropsko skupino, ne pa neuvrščenih, bodisi Karibov bodisi arabskih držav. S takšnim dejanjem se dela Republiki Sloveniji dolgoročna škoda. Edini, ki bo pozdravil to dejanje, bo teroristična organizacija Hamas.” 

Zato se SDS zavzema za javno predstavitev mnenj, za široko razpravo in strokovno obdelavo vprašanja priznanja Palestine. Ker to, kar se dogaja sedaj, je vse skupaj “na horuk”. Gre pa za pomembno vprašanje, ki bo imelo daljnosežne posledice za našo državo in teh posledic kasneje ne bo mogoče več popraviti. Navsezadnje je Slovenija članica EU in zveze Nato, početje Tanje Fajon in Roberta Goloba pa je čisto soliranje in izigravanje skupnega konsenza.

Skratka, izražena stališča Matjaža Nemca kažejo na veliko stisko SD pred evropskimi volitvami, saj vse kaže, da bo v primerjavi z letom 2019 izplen stranke veliko bolj skromen. Očitno se tudi Nemec zaveda, da bo šlo zelo na tesno in da se mu nov poslanski mandat v Bruslju lahko izmakne.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine