9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Neverjeten avtogol ministra za kulturo Prešička – ljudi trpinči samo, “če ima razlog”?! Ga bo ta izjava stala ministrskega stolčka?

V četrtkovi oddaji Tarča na 1. programu RTV Slovenija so spregovorili o vprašanjih, povezanih s tragičnim samomorom uslužbenca ministrstva za kulturo, do katerega naj bi prišlo zaradi trpinčenja na delovnem mestu, ki naj bi ga izvajal minister Prešiček.

 

Glavna tema oddaje je bilo obnašanje ministra za kulturo Dejana Prešička, ki naj bi nad zaposlenimi tako na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana kot tudi na samem ministrstvu za kulturo izvajal mobing, svoje podrejene naj bi trpinčil in šikaniral.

O ministrovem obnašanju so spregovorili profesor s konservatorija Matevž Smerkol, poslanec SD in Prešičkov mrzli svak Matjaž Han, nekdanja ministrica za kulturo iz vrst SD Andreja Rihter, zaposleni na ministrstvu za kulturo Marko Jenštrle, predsednik sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in tudi sam Prešiček.

Za Prešička vpitje zgolj “jasno artikuliranje”
Novica o samomoru uslužbenca na ministrstvu za kulturo še naprej buri duhove. V prispevku na javni televiziji so spregovorili številni uslužbenci ministrstva, ki si niso upali pred kamero. Nekateri niso upali spregovoriti niti, ko so njihov obraz zameglili, pustili so samo pisne izjave in anonimna pisma.

Minister je vse trditve o zadiranju na podrejene kategorično zanikal, a zase so govorile izjave Smerkola, ki je večkrat izpostavil prakse in obračunavanja, ki so se dogajala na konservatoriju. Ravno tako je bil pomenljiv nastop nekdanje ministrice, ki je pred časom izstopila iz SD. Rihterjeva je namreč povedala, da se je minister Prešiček novembra, ko sta bila na diplomatskem obisku v Sankt Peterburgu, grdo znesel nanjo. O podrobnostih ni želela razpravljati, a je voditeljica oddaje Erika Žnidaršič namignila, da je šlo za primer protokolarne napake.

V bran je Prešička vzel Han, kar niti ne preseneča. Prešiček je tokrat deloval umirjeno, pod nadzorom, kakor da bi ga temeljito pripravili na nastop na javni televiziji. Zavrnil je navedbe, da načrtno maltretira podrejene. “Glejte, ne ponižujem ljudi, jih ne načrtno diskreditiram,” je povedal. “Če pa ugotovim da je karkoli narobe, da so se zgodile napake, jih pa seveda tudi jasno artikuliram.”

“Ne trpinčim brez razloga”
A fasada ni zmogla obstati dolgo. Tako se je Prešičku kasneje zareklo. “Jaz sem, ne rečem, sem energična oseba, zelo zahteven, ko se gre za naloge, ki jih je treba opraviti, mogoče včasih glasen, ne rečem. Ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev. Ne, to pa ne.”

“Se pravi, če trpinčite z razlogom, je pa v redu?” mu je odvrnil Smerkol.

Premier Marjan Šarec, ki se še vedno mudi v tujini, je sporočil, da ne namerava sprejemati nobenih odločitev, dokler se ne vrne nazaj v Slovenijo, kjer bo najprej prebral poročilo, ki mu ga je poslal Prešiček, in nato sprejel odločitev. Dejstvo je, da je pred Šarcem težka odločitev. Kajti če ne zahteva Prešičkovega odstopa, bo s tem poglobil razdor z Alenko Bratušek. Če zahteva odstop ministra, pa se bo pojavil razkol s SD.

Je Prešiček žrtveno jagnje za ohranitev koalicije?
Socialdemokrati so Prešička vzeli v bran. Predsednik državnega zbora Dejan Židan je povedal, da je Prešiček storil napako in si zasluži dobiti po prstih, a da njegove “napake”, ki vključujejo zlorabo uradnega položaja, niso dovolj hude, da bi moral zaradi njih odstopiti. Židan je ob tem napovedal, da če bo premier zahteval odstop, ga bo tudi dobil, a to samo kaže, kako si Socialni demokrati domišljajo, da zanje veljajo ena pravila, za preostale druga.

Primer z ministrom Prešičkom je zanimiv tudi z vidika, da ministra rušijo njegovi lastni podrejeni, kar je seveda razumljivo, saj naj bi ravno zaradi ministrovega obnašanja izgubili sodelavca. Ravno tako je jasno, na čigavi strani so osrednji mediji, ki te dni vršijo pritisk in ustvarjajo vtis, da je Prešiček zrel za odstrel. Vse to bi najbrž tudi delovalo, a kaj, ko je trenutno Šarec v Davosu, do evropskih parlamentarnih volitev pa manj kot pol leta. Z zadnjimi anketami v mislih si SD ne more privoščiti nesodelovanja s Šarcem, a kako dolgo bo to trajalo, bo pokazal čas.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine