15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Neuspešna obstrukcija hudo boli, Šarec in Poklukar udrihata po Zorčiču: “Ker si mlačen, te želim pljuniti iz ust. Za drobiž bi prodal lastno mater”

Piše: T. F. (Nova24tv)

Očitno je na relaciji KUL – Igor Zorčič dokončno počilo. Predsednik državnega zbora, ki je sicer član poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki večinoma podpira opozicijo, je bil pretekli teden tarča jeznih predstavnikov četverčka LMŠ, SD, Levica in SAB, ker je s svojo prisotnostjo na seji državnega zbora omogočil, da je bila le-ta sklepčna, da so bili številni pomembni zakoni potrjeni – predvsem pa, da politični manever obstrukcije ni dosegel željenega učinka: nadaljevanje izrednih razmer v državi in izsiljevanje s predčasnimi volitvami. Da si teh najbolj želijo v stranki LMŠ, ni skrivnost, saj bi prav nova, peta “leva” stranka, ki bi lahko nastala ravno okrog Igorja Zorčiča, morda pa tudi Tomaža Vesela, bržkone največ glasov na naslednjih volitvah odnesla prav Marjanu Šarcu. Ta je na spletni strani svoje liste danes objavil daljši zapis, v katerem med drugim obžaluje, da so v KULu sploh obstruirali sejo, na kateri se je odločalo o zamenjavi Zorčiča z Jožefom Horvatom.

“Veseli me, da se je v tednu, ki je za nami spet lepo pokazalo, kdo v opoziciji misli resno in kdo ne. Pravzaprav, kdo sploh je opozicija. Ko nas venomer sprašujete, zakaj nič ne naredimo, zakaj ne vržemo vlade, zakaj ne zberemo 46 glasov in podobno, je odgovor na dlani. Zato, ker vladi vedno nekdo drži štango, na takšen ali drugačen način. Vedno se najde nekaj parlamentarnih brodolomcev in oportunistov, ki mislijo, da še ni dovolj nakopičenega,” piše jezni Marjan Šarec v svoji nedeljski kolumni za uradno spletno stran stranke, ki jo je imenoval po sebi.

Tudi tokrat se Šarčevi oboževalci ne morejo izogniti osnovnošolskim prispodobam. “Ko smo bili še v šoli in smo se zmenili za kakšno dejanje razreda, se je vedno našel nekdo, ki je bil “priden” in nas je šel zatožit, tako imenovani “špilferderber”. No, tokrat je bil to kar sam Igor Zorčič, ki je podobno, kakor Matej Tonin leta 2018, pozabil, zaradi koga je (še) na mestu PDZ in nas prinesel okrog. S točno enakim argumentom, da zastopa vse. Vendar, to tako ne gre. Res je sicer, da naj bi PDZ zastopal vse čim bolj uravnoteženo, s tem se lahko strinjam. Ampak, mar tudi v takih razmerah, kot jih imamo sedaj? Vladajoči se ne ozirajo na nič, epidemija je že zdavnaj ušla, da o vladavini prava sploh ne govorim,” se sprašuje nekdanji predsednik vlade, ki zdajšnjemu, Janezu Janši, v kolumni očita, da ob trenutnih katastrofalnih številkah novookuženih s koronavirusom ni ponovno razglasil epidemije.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je omogočil sklepčnost seje in sprejem pomembnih zakonov. (foto: STA)

Šarec Zorčiču: “Ker si mlačen, te želim pljuniti iz svojih ust”
Šarčeva primarna tarča pa tokrat vendarle ni Janša, ampak Zorčič. Očita mu, da je v strahu pred volitvami postavil sedanjo vlado in da se je Kulovcem ob konstruktivni nezaupnici posmehoval in “še vedno trobil v isti rog”. Šarec razkriva, da so Zorčiču ponujali kar nekaj možnih načinov obstrukcije,  a daje bil proti vsemu in ostal na seji. Se postavil spet na stran koalicije. “Mislim, da nam je danes vsem v opoziciji žal, da smo takrat obstruirali sejo in mu omogočili, da opravlja funkcijo PDZ. Pri Jožefu Horvatu bi vsaj vedeli, pri čem smo,” dodaja razočarani Šarec, ki se je tokrat zatekel tudi k citiranju Svetega pisma. “Poznam tvoja dela, da nisi ne mrzel ne vroč. O da bi bil mrzel ali vroč. Tako pa, ker si mlačen in ne vroč ne mrzel, te hočem pljuniti iz svojih ust. In točno taka je ta politika. Danes pač niso časi za pahorjanstvo in vsevšečnost, temveč se je treba odločno postaviti za normalno Slovenijo!”

Je dokončno počilo med Koalicijo ustavnega loka in Igorjem Zorčičem. (foto: STA)

Poklukar o Zorčiču: “Za drobiž pripravljen prodati celo lastno mater”
Da spodletela obstrukcija boli že ves teden, je e do neke mere tudi razumljivo. Da pa je pa med glavnimi očitki na delo Igorja Zorčiča tudi nepodpora mandatarski kandidaturi Karla Erjavca, pa po mnenju številnih sega v globoko polje iracionalnega. A ravno to očita predsedniku državnega zbora nekdanji notranji minister, prav tako iz vrst stranke LMŠ, Boštjan Poklukar.

“Parlamentarizem pozna samo dve strani, koalicijo in opozicijo. Predsednik Državnega zbora kot opozicijski poslanec ni podprl ne obstrukcije opozicije, ne svoje lastne opozicijske parlamentarne skupine, vrh vsega pa vabi še v svojo novo stranko. Razumi, kdor more,” se v zapisu na Facebooku sprašuje Poklukar, ki Zorčiču torej očita, da je opoziciji obrnil hrbet z izgovorom velepomembne obveznosti vodenja parlamenta. In potem gre še korak dlje ter ga označi za političnega kameleona: “Navzven hudo načelni, polni všečnega leporečenja in idej, v resnici pa popolnoma preračunljivi, za drobiž ter položaj pripravljeni prodati celo lastno mater.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine