21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Neuradno: Začasni predsednik Državnega zbora RS bo Matej Tonin

Devetdeset novoizvoljenih poslancev se bo sestalo na ustanovni seji državnega zbora, nagovoril jih bo predsednik republike Borut Pahor, sledile bodo volitve predsednika DZ. Šarec je potrdil, da bo začasni predsednik DZ Matej Tonin, poroča MMC.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po današnjih usklajevanjih tik pred začetkom ustanovne seje novega sklica DZ pojasnil, da bodo za začasnega predsednika DZ predlagali predsednika NSi Mateja Tonina. Njegovo kandidaturo poleg LMŠ podpirajo še v SD, DeSUS, SAB, SMC in NSi, so potrdili v LMŠ. Glasovanje o kandidatu za predsednika DZ je sicer tajno.

Prvo sejo novega sklica DZ bo do izvolitve predsednika vodil najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik iz SAB. Po slovenski himni bosta poslance nagovorila tudi dosedanji predsednik DZ Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor. Prva točka dnevnega reda je oblikovanje mandatno-volilne komisije oziroma imenovanje njenega predsednika in podpredsednika. Za predsednika je predlagan Jože Tanko iz SDS, za podpredsednico pa Tina Heferle iz LMŠ.

Komisija se bo nato takoj tudi sestala in pregledala poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev in pritožbe kandidatov ali predstavnikov list. Trenutno so vložene zahteva za razveljavitev volitev kandidata z liste Za zdravo družbo Jožefa Jarha in pritožbe nekaterih predstavnikov ZL-DSD, Sloge in Liste novinarja Bojana Požarja.

Po seji mandatno-volilne komisije bosta na plenarni seji sledila potrjevanje mandatov poslancev in volitve predsednika Državnega zbora RS. Po neuradnih informacijah, kot so zapisali na spletni strani MMC, naj bi bil začasni predsednik Državnega zbora RS Matej Tonin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine