11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Neuradno s sodnega sveta: Masleša mora predložiti dokazila o diplomi in pravosodnem izpitu

Piše: Peter Truden

Potem ko so člani Sodnega sveta po četrtkovi končani seji stavbo zapustili skozi zadnja vrata in se tako izognili novinarjem, počasi v javnost curljajo informacije, kaj se je dogajalo na seji. Neuradni, a zanesljiv vir pravi, da mora Branko Masleša predložiti dokazila o diplomi in pravosodnem izpitu.

Saga o izobrazbi predsednika Vrhovnega sodišča RS Branka Masleša mogoče vendarle dobiva epilog.

Predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat naj bi po burni četrtkovi seji sveta zadrževal zapisnik. Običajno so sklepi sveta precej hitro na njihovi spletni strani, še posebej če to koristi globoki državi. Tokrat temu ni bilo tako. Zapisnik naj ne bi ugledal luč javnosti (čeprav gre pri vprašanju izobrazbe Masleše za afero velikih razsežnosti), ker naj bi bila jutri na Vrhovnem sodišču neka pol uradna seja. Kaj se bo na njej dogajalo, ni znano, mogoče je tudi, da bo Masleša odstopil.

Spomnimo. Lani se je pojavil dvom o diplomi Branka Masleše, ki naj bi pred pol stoletja diplomiral na sarajevski pravni fakulteti. Dekanja Pravne fakultete v Sarajevu je nato potrdila, da je Masleša pri njih diplomiral in zavrnila očitke o ponarejanju. A težava je nastala glede pravosodnega izpita, saj pravosodni izpit opravljen nekdanji Republiki BiH v Sloveniji ni veljaven, poleg tega pa je zakon Republike BiH določal, da mora imeti kandidat za opravljanje pravosodnega izpita najmanj leto dni prakse, česar Masleša ni izpolnjeval.

Jasno je vsaj dvoje: Masleša s svojo diplomo ni pridobil univerzitetne stopnje izobrazbe, njegov pravosodni izpit ni bil opravljen v skladu z zakonodajo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine