18.4 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Nepravilnosti Državne volilne komisije pod vodstvom Dušana Vučka se ponavljajo

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Slovenija je tik pred predsedniškimi volitvami in napetost v zraku vedno bolj narašča. Predsedniška tekma je v polnem pogonu, v prednosti pa je Anže Logar, ki mu zmago lahko preprečita le globoka država, v tem primeru dejstvo, da ima v DVK še vedno glavno besedo Dušan Vučko, ki je postal sinonim za nepravilnosti.

“Tudi to je perla…1000 nas iz tujine poslje vv in tam lisjaki nadomestijo svoje izpolnjene glasovnice. Da bi bile vsaj oštevilčene..matr nas majo za vole, banda“, je bil zapis enega od uporabnikov Twitterja, ob priloženi sliki prazne glasovnice, ki deluje vse prej kot “uradna in pravilna”. Nepravilnosti DVK, ki jih niti niso zanikali, pod vodstvom Dušana Vučka še niso izzvenela od državnozborskih volitev, očitno pa zgodba predsedniških volitev ni prav nič drugačna.

Kar pri predsedniških volitvah ta trenutek najbolj vzbuja skrb, je dejstvo, da ima glavno besedo v Državni volilni komisiji še vedno nekdanji poslanec tranzicijsko-plenilske LDS Dušan Vučko. Tudi zato je poslanska skupina SDS konec septembra zahtevala sklic izredne seje DZ glede priporočila vladi za vzpostavitev pogojev za zakonitost volitev, enotno uporabo zakonodaje, ki se nanaša na volilne in referendumske postopke, za zagotavljanje javnosti, integritete, nepristranskosti in objektivnosti dela komisije ter za poštenost izvedbe volitev in referendumov.

Glede na številne zabeležene nepravilnosti ob zadnjih državnozborskih volitvah in ob siceršnjih velikih pooblastilih DVK se namreč postavlja vprašanje, ali se lahko znova zgodi kakšno neprijetno presenečenje. In sodeč po objavi enega od uporabnikov Twitterja je odgovor pritrdilen.

 

Na to je opozorila že nekdanja uslužbenka

Vse je postalo bolj jasno, ko je nekdanja uslužbenka DVK Nina Mujagić za Siol povedala zgodbo o prejemu izredne odpovedi o zaposlitvi. Med drugim je izpostavila dejstvo, da je prejela obvestilo Inšpektorata za delo, ki je na njeno pobudo zaradi mobinga, šikaniranja in letne ocene na DVK opravil inšpekcijski nadzor, pri tem pa ugotovil kršitve delovnopravne zakonodaje, zaradi katerih je bil DVK izrečen ukrep v skladu z zakonom o prekrških. Mujagičeva je izpostavila nepravilnosti pri sistemizaciji dela in pomenljivih srečanjih na kolegijih Vučka s predsednikom DVK Petrom Golobom. Mujagičeva je opozorila tudi na primer sumljive prakse, in sicer, da je DVK pred nekaj dnevi v tujino poslala pred novimi volitvami kar prazne glasovnice, kar se je zgodilo prvič v zgodovini, zato se nekdanja uslužbenka boji, da bo ta odločitev DVK povzročila le večje število neveljavnih glasovnic. In njen strah je bil očitno upravičen, medtem, ko so številni že lep čas prepričani, da je “čas, da se stari komunist Dušan Vučko odstrani iz vrha državne volilne komisije…”, kot je to zapisala ena od uporabnic Twitterja.

Foto: Twitter

Nepravilnosti na DVK se vrstijo ena za drugo

Spomnimo, kako je bilo letos spomladi: začelo se je z nedopustnimi zamudami pri pošiljanju glasovnic v tujino, zaradi česar je bilo številnim volilnim upravičencem onemogočeno glasovanje po pošti in s tem nedopustno poseženo v ustavno zagotovljeno volilno pravico. Dopis DVK z volilnim gradivom so nekateri prejeli šele po končanih volitvah. Prezrl je pripombe predstavnikov list, da bi morale biti glasovnice oblikovane drugače. Napako je storil tudi pri lastnoročnem potrjevanju kandidatnih list. Za konec pa velja izpostaviti še dejstvo, da je DVK tudi napačno izračunala, kateri kandidati so bili izvoljeni v državni zbor. Prav zaradi nepojasnjenih nepravilnosti, zaradi česar nad volitvami v DZ visi madež legitimnosti in zakonitosti, je eden od članov DVK vložil predlog za razrešitev direktorja službe DVK. Seveda je slednja po volitvah gladko zavrnila ta predlog in večinsko podprla Vučka, ki je tako še naprej ostal na položaju in bo imel glavno besedo tudi pri izvedbi predsedniških in lokalnih volitev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine