26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

[POSNETEK] Spominska maša v spomin na prvo sveto mašo za slovenske vojake; slavnostni nagovor predsednika vlade Janeza Janše

Pišeta: J.S., P.T.

Predsednik vlade Janez Janša se bo danes, 4. julija 2021, ob 10. uri udeležil spominske svečanosti v spomin na prvo mašo za slovenske vojake in v počastitev 30. obletnice samostojne in demokratične Republike Slovenije. Predsednik vlade se bo ob tej priložnosti udeležil tudi maše za domovino, ki jo bo somaševal ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, na spominski svečanosti pa bo imel slavnostni nagovor.

V času vojne za Slovenijo so na Malem Hudem pri Ivančni Gorici pripadniki TO pripravljali blokado v primeru prihoda oklepnih enot JLA iz smeri Novega mesta. Med pripadniki TO je bil takrat tudi duhovnik Jože Plut, na katerega so se njegovi soborci obračali kot na duhovnika in ga tudi zaprosili za mašo. Maše, ki je bila na varni lokaciji v gozdu, 4. julija, so se udeležili vsi pripadniki TO, z izjemo tistih, ki so bili na dolžnosti. Pripadniki TO so pripravili improviziran bogoslužni prostor, križ (sedaj se nahaja v vojaškem muzeju v kadetnici v Mariboru) in sodelovali z branjem beril in ministriranjem. Pri tem dogodku je šlo za prvo mašo za slovenske vojaške enote po koncu 2. svetovne vojne. Duhovna oskrba v času vojne za Slovenijo in prva maša veljata za začetek duhovne oskrbe pripadnikov Slovenske vojske.

Po maši in v okviru spominske svečanosti  bosta predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad slovesno odkrila spominsko obeležje, njegov blagoslov  pa bo opravil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

Na prizorišču si bo mogoče ogledati tudi razstavo »Vojna za Slovenijo 1991 – Resnica je v zmagi!« avtorja Boštjana Jakopca.

Posnetek slovesnosti si lahko ogledate spodaj:

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine