9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

(VIDEO) Novi vladni ukrepi za zajezitev širjenja kitajskega virusa: strožji režim upoštevanja PCT, določena najvišja cena HAGT, delo od doma, ker je mogoče in višje plače za medicinske sestre

Piše: P.T.

Vlada je na današnji seji na Brdu pri Kranju obravnavala predloge aktov v povezavi s kitajskim virusom. Novinarsko konferenco lahko pogledate na posnetku.

Na novinarski konferenci so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, Milan Krek iz NIJZ in vodja posvetovalne skupine Mateja Logar.

 

Kot je bilo pojasnjeno na tiskovni konferenci, je vlada danes znižala starostno mejo za izpolnjevanje pogoja PCT, učenci se bodo pogosteje samotestirali, v gostinskih lokalih pa bo med možna strežba le za mizo, in sicer med 5. in 22. uro, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Začasno se zapirajo nočni lokali, začasno pa bo prepovedano tudi zbiranje, razen v ožjem družinskem krogu.

Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, nov režim testiranja v šolah pa teden pozneje. Medtem ko je bilo izpolnjevanje PCT (preboleli, cepljeni in testirani) doslej obvezno za starejše od 15 let, bo po novem za starejše od 12 let. Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z dokazilom PCT, je na novinarski konferenci po seji vlade med drugim dejal Poklukar.

V trgovinah bo moralo biti za vsakega obiskovalca zagotovljenih najmanj 10 kvadratnih metrov površin. Ob vhodu v trgovino bo moralo pisati, koliko ljudi se lahko naenkrat nahaja v trgovini, je dejal Poklukar. Ob tem je dodal, maske iz blaga ne bodo več dovolj, potrebne bodo kirurške ali maske tipa FFP2.

Od 15. novembra bodo učenci in dijaki začeli z samotestiranjem v šolah trikrat tedensko. Vsakomur bo pripadalo 15 testov na mesečni ravni.

Na javnih kulturnih in športnih prireditvah bodo lahko obiskovalci le na fiksnih sediščih z razdaljo. Glede izvajanja verske svobode pa bo veljalo, da je kolektivno uresničevanje verske svobode dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo PCT, nositi morajo maske in zagotavljati 1,5 metra medsebojne razdalje.

Poklukar je poudaril, da glede na trenutno epidemiološko situacijo brez omejitev javnega življenja ne bo šlo. “Naslednji tedni bodo težki, zdravstvo bo na preizkušnji. Edini učinkoviti ukrep je cepljenje, danes sprejeti ukrepi pa le blažijo pritisk na bolnišnice,” je dodal.

 

(Vir: Vlada RS)

Matej Tonin je razkril bistvo novih ukrepov na družbenem omrežju Twitter (spodaj).

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine