13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Neposrečena kampanja stranke SD: uporabili celo Trčka, ki je nedavno verbalno napadel in grozil Anji Bah Žibert

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Poslanci stranke SD so ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini na družbenem omrežju Twitter objavili zapis: “STOP nasilju nad ženskami. To je prostor brez nasilja – ker je nasilje družben problem. Nasilje ni individualen problem. Odgovornost je na vsaki in vsakemu od nas” in zraven pripeli fotografije svojih poslancev, ki naj bi bili enotni v tem, da je nasilje nad ženskami nesprejemljivo. A vendar bi težko rekli, da izjava drži za vse njihove poslance, je izpostavil Utrip Ljubljane, ki je spomnil na verbalni napad in grožnje Franca Trčka nad poslanko Anjo Bah Žibert.

V Sloveniji smo dokaj uspešni pri doseganju (ne)nasilja nad ženskami. Sodeč po eni izmed raziskav v letu 2019 se Slovenija uvršča na četrto mesto po najnižji stopnji nasilja nad ženskami. Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini so se nekateri poslanci v podporo temu odločili nositi bele pentlje s katerimi želijo opozoriti na nasilje nad ženskami, saj so mnenja, da lahko situacijo še izboljšamo.

Tudi stranka SD se je lotila kampanje na to temo. Poslanci stranke SD so ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini na družbenem omrežju Twitter objavili zapis s slikami: “STOP nasilju nad ženskami. To je prostor brez nasilja – ker je nasilje družben problem. Nasilje ni individualen problem. Odgovornost je na vsaki in vsakemu od nas” in zraven pripeli fotografije svojih poslancev, ki naj bi bili enotni v tem, da je nasilje nad ženskami nesprejemljivo.

Kampanja pa se stranki SD ni najbolje posrečila, saj so na eni izmed slik objavili poslanca Franca Trčka z znakom “STOP nasilju nad ženskami”. Zapis in fotografija je eno, realnost pa je za nekatere popolnoma drugačna. Naj spomnimo na dogodek, ki se je v hramu demokracije zgodil le nekaj dni nazaj, ko je prav poslanec stranke SD Franc Trček grozil predsednici Odbora za zdravstvo ter poslanki stranke SDS Anji Bah Žibert. “Na seji Odbora za zdravstvo, ki mu predsedujem, sem bila pravkar deležna verbalnega napada in grožnje s strani poslanca Trčka (SD),” je v soboto izpostavila Bah Žibertova.

Trček naj bi grozil njej in njeni družini, izrekel pa je tudi grožnjo s smrtjo: “Mogoče bi Slovenija potrebovala razsvetljeni absolutizem. Ampak vi ste butasti absolutizem, zato bom obstruiral nadaljevanje te seje. Veste jaz sem že večkrat rekel Afganistana in Trčkov se ne napada. Jaz bom verjetno zaradi tega SDS-a tukaj crknil, ampak mogoče bo žal prej umrl tudi kdo od vas.” Kot je še poročal portal Maribor24.si, je morala na kraju dogodka posredovati celo policija, ki je morala Trčka obvladati.

Bahova spregovorila za Nova24tv
“Najprej sem mislila, da ima zame kakšno vprašanje, potem pa se je spravil name s svojim sovražnim govorom in vstopil v moj intimni prostor ter z grožnjami povzročil močan neprijeten občutek. Dejansko je že šlo celo za stik. Zato sem mu z rokami pokazala, naj se odmakne,”
 je svojo neprijetno izkušnjo s poslancem SD Francem Trčkom opisala predsedujoča na seji, poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je tudi podrobneje navedla, kaj ji je Trček govoril.

V tem primeru ni šlo za kakšno javno izjavo, kot smo jih pri Trčku vajeni, ampak je dejansko šlo za to, da je pristopil do mesta, od koder je Bah Žibertova predsedovala in od koder je vodila sejo. Najprej je mislila, da ima zanjo kakšno vprašanje, potem pa se je spravil nanjo s svojim sovražnim govorom in vstopil v njen intimni prostor ter z grožnjami povzročil močan neprijeten občutek (dejansko je že šlo za stik). Zato je z rokami pokazala, naj se odmakne. “Grožnjo sem doživela neposredno, dejansko že v kontaktu, in to je povsem drugače kot njegove javne kvazi izjave in ko si domišlja, da je duhovit.”


Kaj ji je Trček govoril?
Dogodek je opisala kot zelo “neprijeten” in “grozen”, ker ni šlo več samo za verbalno nasilje. On je tako vstopil v njen individualni, intimni prostor, da ga je morala na nek način celo odriniti, ker se jo je dotikal. Ona je sejo vodila, on pa je k njej pristopil. Včasih namreč poslanci pridejo, ker jih zanima, kdo je še na vrsti oziroma kdaj so sami na vrsti itd. “Ta trenutek pa je on začel groziti: če boš ti meni dajala opomine, ti ne veš, kdo je Trček, in potem je začel začel omenjati neke otroke in covid-19. Tega pa nisem povsem razumela, ali imajo njegovi otroci covid-19 ali želi to bolezen mojim otrokom oziroma, da naj se moj otrok znajde na covidnem oddelku.” Bila je v šoku, obenem pa je tudi vodila sejo, zato tega dela ne more povsem komentirati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine