13.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Neokusno: premier Šarec na proslavi v Črnomlju pačil zgodovino in temelje slovenske državnosti iskal v “partizanski republiki” v Beli krajini

Ob počastitvi občinskega praznika občine Črnomelj je predsednik vlade Marjan Šarec izjavil, da je praznik občine Črnomelj hkrati praznik celotne Slovenije.Tukaj se je dogajala zgodovina, tukaj so se dogajali prelomni dogodki. In lahko ste ponosni, da se je to dogajalo prav v Črnomlju, kjer so bili položeni temelji slovenske državnosti. Takrat so se naši predniki borili za skupno državo in po letu 1945 to tudi dobili – Jugoslavijo.” Priznani slovenski zgodovinar Stane Granda je izrečeno izjavo, ki je vzbudila nemalo začudenja in posmeha, komentiral z besedami, da je velik problem Šarca to, da popolnoma nič ne obvlada slovenske zgodovine. 

 

“Črnomelj je gotovo pomembno slovensko mesto. Razen zasedanja Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS), ki pa ni imel nobene teže niti pomena, se tam ni nič kaj bolj pomembnega dogajalo. V starejši zgodovini bi lahko našli zadeve, ki so bile bolj pomembne,” poudarja Stane Granda.

Po besedah Grande so se takoj po I. svetovni vojni pričeli zavzemati za samostojno Slovenijo, to pa je potem pravzaprav naraščalo. “Celo v partizanih imamo posameznike, ki so govorili o slovenski državi. Celo za komuniste vemo, da so bili na začetku proti Jugoslaviji in so govorili o ustanovitvi slovenske republike kot dela velike svetovne sovjetske republike. Vrsta je momentov, dejstev, ki nimajo zveze z ideologijo, ki so temu nasprotni.” Granda poudarja, da je sicer res, da če človek javno nastopa, mora včasih všečno govoriti, a pri tem ne sme lagati. “Nevednost ne opravičuje laži in hujskanja. Žalostno je. Slovenska zgodovina mu je bolj ali manj tuja.”

Odzval se je tudi zmagovalec državnozborskih volitev
Preko družabnega omrežja Twitter se je na Šarčeve besede odzval prvak največje stranke v Državnem zboru RS Janez Janša in komentiral: “Škoda, ker nam tega leta 1991 niste povedali. Bi jih poiskali, te temelje z rdečo zvezdo. Tako pa smo se morali iz nič, pa še razoroženi, osamosvajati. In braniti Slovenijo pred agresorji z rdečo zvezdo na tankih in kapah. #FakeKlovn.” Marsikdo od državljanov z nekaj osnovnega znanja kar ne more verjeti, da kaj takega lahko izreče premier, ki naj bi bil, sodeč po anketah Ninamedie, rekordno priljubljen. Uporabnica Dragica je izrazila prepričanje, da očitno Šarec še ni prebral nobene druge zgodovinske knjige, samo tiste šolske, sicer bi zagotovo vedel, da so se vodilni takrat zavezali enopartijskemu Jugo-sistemu, ki je deloval do tistega stavka: “Dost’ ‘mam!” Maja Schelker pa je Šarcu celo svetovala, da naj se raje vrne k mizarstvu in h komedijanstvu. “To obvlada bolje kot obnavljanje zombijevske politike!”

Neizobraženost že pokazal
Šarec je sicer že na slovesnosti ob 74. obletnici spomina na sto frankolovskih žrtev v Grabnu pri Stranicah pokazal, da je neizobražen politikant, nepoznavalec zgodovine in da mu je laž pomembnejša od resnice. Poveličeval je namreč NOB in ob tem še izrazil bolečino ob domnevnem spreobračanju zgodovine, pa čeprav je to sam počel v svojem govoru. Čeprav je danes dobro znano, da je bil resnični namen NOB eventualna revolucija, ki je skupaj s povojnimi poboji terjala tisoče življenj, o čemer pričajo številna morišča po državi, je Šarec izjavil: “Zato nikoli ne bomo dopustili, da narodnoosvobodilni boj kljub takšnim poskusom postane nevreden. Bil je točno to, kakršno ime nosi, narodnoosvobodilni boj, z vsemi svojimi napakami in vsemi svojimi zločini.”  Poleg tega pa je izrazil prepričanje, da je bil NOB, čeprav vojna ni nekaj prijetnega in iz ljudi dela živali ali še kaj hujšega, vendarle veličastno in častno dejanje za osvoboditev domovine.

Kot simbol osamosvojitve želel prikazati rdečo zvezdo
Ob tem pa je Šarec z opravičevanjem rdeče zvezde vmešal še slovensko osamosvojitev. Povedal je, da je lahko naivnost velika napaka, zato ne smemo biti naivni. “Tudi danes še vedno potrebujemo Slovensko vojsko in domoljubje pa tudi zavedanje, da smo Slovenke in Slovenci, ter da če bi znova prišlo do česa podobnega, da bi spet stopili skupaj in se spet borili za svobodno Slovenijo, tako kot leta 1991, ko smo končno dobili svojo državo,” je dejal, nato pa v nadaljevanju poskušal rdečo zvezdo prikazati kot simbol slovenske osamosvojitve. S tem je pokazal, da nikakor ne razume, kakšna je razlika med komunistično revolucijo iz leta 1945 in osamosvojitvijo, ko je bila agresorska Jugoslovanska ljudska armada premagana s strani demokratičnih sil.

Tako govor v Stranicah kot tudi govor v Črnomlju dokazujeta, da je Šarčevo znanje zgodovine nezadostno in da mu je laž pomembnejša kot resnica. Žalostno pa je, da se Šarec kot neizobražen politikant s takšnimi izjavami klanja komunistom, čeprav naj bi bil sam neobremenjen z zgodovino, kot je sam zatrjeval še pred volitvami. Kaj kmalu pa se je izkazalo, da je velik podpornik zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana, ko je Janši, enemu najzaslužnejših v procesu osamosvajanja Slovenije, zabrusil, da nima nikakršne pravice govoriti, kdo od osamosvojiteljev je bil na pravi strani. Javno dostopni podatki, ko je bila 25. junija 1991 razglašena samostojna Slovenija, govorijo sami zase in žalostno je, da teh ne pozna in ne želi poznati nekdo, ki zaseda mesto predsednika vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine