20.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Nov neprofesionalni zdrs RTVS: Neodvisni strokovnjaki so za TV Slovenija direktorji podjetij, ki niso uspela v poslih z državo?

Precej nenavadno je, da se na TV Slovenija pojavljajo kot neodvisni komentatorji in strokovnjaki direktorji podjetij in da pri tem izkoristijo svoje javne nastope za kritiko svoje konkurence.

Prav to se je zgodilo v oddaji Tarča, ko je svoje strokovno mnenje o (ne)ustreznosti zaščitnih mask predstavljala Mojca Šimnic Šolinc, ne da bi bili gledalci pri tem seznanjeni z informacijo, da gospa še zdaleč ni neodvisna, pač pa še kako povezana z nabavami medicinske zaščitne opreme, saj je direktorica domžalske Tosame.

Podjetje je bilo v času epidemije v stikih z ministrstvom za gospodarstvo o možnosti vzpostavitve proizvodne linije za zaščitne maske, vendar se zaradi dolgih časovnih rokov, znotraj katerih bi Tosama lahko začela s proizvodnjo, država za to možnost ni odločila. 

Pogovori z delegacijo z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so potekali 6. marca, tedaj so v Tosami tudi pridobili ponudbo za stroj za proizvodnjo kirurških mask. Kot so zapisali, je rok za dobavo stroja štiri do pet tednov, ustrezen material za izdelavo mask pa bi lahko dobili šele v avgustu letos.

»Dejstvo je, da oba dobavna roka pri iskanju rešitve za trenutno pomanjkanje zaščitnih mask predstavljata predolg časovni okvir,” so ugotavljali v Tosami. Proizvodnja zaščitnih mask v Tosami torej med epidemijo ni bila izvedljiva.

Nepristranskost direktorice Tosame, ki bi maske dostavila avgusta?

Potem ko so druga, Tosami konkurenčna podjetja uspela tako rekoč čez noč nabaviti vso potrebno zaščitno opremo in jo pripeljati v Slovenijo v izredno zaostrenih razmerah, pa se na TV Slovenija pojavi Mojca Šimnic Šolinc s kritiko vlade in podjetij, ki so bila sposobna izvesti nabavo prepotrebnih mask?

Več kot očitno je, da pri tem ne gre za nepristransko oceno. Vsekakor groba manipulacija s strani uredništva Tarče, saj bi Erika Žnidaršič morala razkriti, da gre za direktorico podjetja, ki ni uspelo v poslih z državo, ne pa da se izrazito pristranske osebe gledalcem ponuja kot neodvisne strokovnjake.

Seveda pa bi pri omembi Tosame lahko prišli na plan tudi drugi vidiki te zgodbe, in sicer dejstvo, da so bili lastniki Tosame v preteklosti v medijih večkrat prisotni zaradi svojih lastniških malverzacij, ustanavljanja podjetij v davčnih oazah in zaradi sodnih postopkov.

Tako je bil bivši lastnik Tosame Boštjan Nagode nedavno obsojen na zaporno kazen zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja v poslih v propadlem MKT Printu. Nagode je prenesel lastništvo Tosame na svojo sestro Tanjo Nagode, oba pa sta bila v preteklosti direktorja podjetij na Britanskih Deviških otokih.

Boštjan Nagode je končal v osebnem stečaju, v katerem so ga upniki neuspešno terjali za 30 milijonov evrov terjatev. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine