18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Nemška migracijska uslužbenka osumljena korupcije pri podeljevanju azilov

Uslužbenko nemške agencije za migracije in begunce BAMF preiskujejo zaradi suma, da je v zameno za denar in darila morda odobrila azil 1200 prosilcem, četudi niso vsi izpolnjevali pogojev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Osumljenka, ki je trenutno suspendirana z delovnega mesta, je bila vodja regionalnega urada agencije v pristaniškem mestu Bremen. Poleg nje po navedbah tožilstva v Bremnu preiskujejo še tri odvetnike, prevajalca in posrednika.

Kot je francoski tiskovni agenciji AFP povedala tiskovna predstavnica tožilstva Claudia Kück, preiskujejo sum “organizirane zlorabe azilnega postopka” ter korupcije ali podkupovanja.

Pri večini primerov gre za prosilce za azil, ki so pripadniki preganjane manjšine Jazidov v Siriji.

Preiskava poteka že več mesecev, v njenem okviru pa so v sredo in četrtek preiskali osem krajev v Bremnu in Spodnjem Saškem, tudi odvetniške pisarne.

Sumijo, da so prosilce za azil pripeljali iz drugih delov države v Bremen, kjer so vložili prošnjo za azil, čeprav urad v Bremnu zanje ni bil pristojen, je dodala Kückova po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Pojasnila je še, da v preiskavi skušajo razjasniti, v kolikšni meri je šlo za denar in darila.

Agencija za migracije in begunce je bila že večkrat tarča kritik zaradi domnevne zmešnjave pri azilnih postopkih. Agencija je po prihodu več kot milijona prosilcev za azil od leta 2015 zelo obremenjena, tako da so morali osebje s 3000 povečati na 7300, navaja AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine