19.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Nemčija pošilja svoje policijske enote na slovensko-hrvaško mejo?

Hrvaški Večernji list v današnjem prispevku piše o »presenetljivi« izjavi nemške kanclerke Anlegel Merkel, da naj bi namreč nemški policisti pomagali pri nadzoru meje v Sloveniji in Bolgariji.

Avtor prispevka navaja, da slovenska meja v nasprotju z bolgarsko ni zunanja meja Unije, ampak zunanja meja schengenskega območja, in prav zato meni, da je izjava gospe Merkel presenetiljiva; Hrvaška si namreč zadnje mesece na vse kriplje prizadeva, da bi evropske partnerice prepričala v pomembnost krepljenja hrvaške zunanje meje EU. Hrvaška meni, da ne bi smeli krepiti preprek na slovensko-hrvaški meji, ker se s tem spodnaša hrvaška prizadevanja.

Hrvaški portal tudi navaja, da je izjava nemške kanclerke presenetila slovenskega premierja v odhodu Mira Cerarja, saj naj bi dejal, da slovenska policija sama dobro varuje slovensko mejo in je zato nemška pomoč nepotrebna. O nemški pomoči naj bi po Cerarjevem mnenju posegli šele v primeru novega povečanja migracij.

Večernji list se sklicuje tudi na poročanje nemškega Deutsche Welle, ki je objavil pismo Angele Merkel koalicijskim partnerjem, v katerem nemška kanclerka meni, da bi morala Nemčija nuditi pomoč Sloveniji in Hrvaški pri nadzoru meje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine