16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Nemčija: Kje so tako opevani in številni zdravniki in inženirji iz tretjega sveta?! – Kaže, da je veliko migrantov celo nepismenih!

Migranti, ki v zadnjih letih množično prihajajo v Nemčijo, imajo težave z učenjem jezika, so pokazali vladni podatki. Standard B1, ki zadostuje za vsakodnevne pogovore in rutinske situacije, obvlada le približno vsak četrti prišlek iz Somalije in Eritreje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Okoli 29 odstotkov Iračanov, ki sodelujejo na tečajih nemškega jezika, lahko na testu doseže stopnjo B1, medtem ko je med Afganistanci in Sirci takih približno tretjina, navaja nemški urad za migracije in begunce.

Podatek je le en v vrsti primerov, ki kažejo, da ima Nemčija težave z integracijo ljudi, ki pripotujejo v državo..

Podatki kažejo, da v zadnjih letih delež migrantov, ki ne dosežejo ravni B1, narašča. Več ljudi je namreč nepismenih, navaja ministrstvo. Dodali so, da je pri takih osebah bolj realističen cilj pripeljati jih vsaj do bolj osnovne ravni znanja jezika A2.

Ministrstvo je podatke delilo na zahtevo poslanca skrajno desne Alternative za Nemčijo Reneja Springerja. Ta je rezultate označil za “izredno alarmantne”.

Na ministrstvu so postregli še s podatkom, da je do leta 2014 skoraj polovica novih udeležencev jezikovnih tečajev prihajala iz evropskih držav. Ti udeleženci so bili vajeni hoditi v šolo, pisati in brati, imeli so tudi izkušnje z učenjem tujega jezika.

To pa se je spremenilo z migratsko krizo leta 2015. Leta 2016 sta tako približno dve tretjini novih udeležencev prihajali iz petih držav: Sirije, Irana, Iraka, Somalije in Eritreje. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine