6.3 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Nemčija: Danes ponoči potekale obsežne racije proti gibanju, ki naj bi se pripravljalo na državni udar in obnovitev Nemškega cesarstva

Piše: A. S. 

Danes ponoči je več kot tri tisoč policistov izvedlo racije v Nemčiji, Italiji in Avstriji proti 52im osumljencem. Gre za za tako imenovane nemške Reichsburgerje ali »državljane cesarstva«, ki naj bi po besedah nemške notranje ministrice Nancy Faeser načrtovali neko vrsto »nasilnega prevrata« ali državnega udara. Gibanje Reichsburgerjev sicer ne priznava Zvezne republike Nemčije ter struktur liberalne demokracije in trdi, da se zavzema za obnovitev nemškega imperija, ki je po mnenju pripadnikov tega gibanja edina legitimna nemška država.  

Racije so potekale po vsej Nemčiji od zgodnjih jutarnjih ur, izvajali pa so jih organi Zvezne kriminalistične policije (BKA) in specialnih enot, kot je GSG 9. V operaciji pod imenom »Senca« je približno tri tisoč policistov preiskalo 137 zasebnih domov in posestev. Po poročanju nemških medijev je bilo aretiranih 25 oseb. Notranja ministrica iz vrst Socialnih demokratov, Nancy Faeser, je po zaključenih racijah v Berlinu za javnost povedala, da »organizacijo, osumljeno terorizma, vodijo nasilne fantazije o prevratu in zarotniške ideologije«.  

Vodja gibanja naj bi bil 71-letni princ Heinrich XIII. Reuss, ki je bil prav tako aretiran. Šlo naj bi za nemškega plemiča, ki je po mnenju gibanja zakonit naslednik krone Nemškega cesarstva. Oblasti trdijo, da ga je gibanje hotelo ustoličiti kot novega vodjo Nemčije. Zato so policisti izvedli racijo in hišno preiskavo tudi na njegovem dvorcu v Bad Lobensteinu, v zvezni deželi Turingiji. Med člani gibanja, ki so bili aretirani ali pa so bile pri njih opravljene hišne preiskave je tudi več bivših vojakov, sodnikov, zdravnikov in politikov. Aretirana je bila tudi sodnica Brigit M. W., ki je bivša nemška poslanka Alternative za Nemčijo, konservativne stranke, ki je trn v peti trenutni levičarski koaliciji. Aretirana pa je bila tudi ruska državljanka Vitalia B.  

Obrisi oblike države, s katero so hoteli »državljani cesarstva« zamenjati trenutno liberalno ureditev, so bili že oblikovani. V središču gibanja naj bi se nahajal t.i. »svet«, po nekaterih podatkih naj bi se imenoval tudi »domoljubna zveza«, ki je že imel obstoječe oddelke za pravosodje, zunanje zadeve in zdravstvo. Nemški mediji poričajo, da so se ćlani tega »sveta« od novembra lani redno sestajali in načrtovali prevzem oblasti ter vzpostavitev lastnih državnih struktur. To naj bi povedala tudi tiskovna predstavnica državnega tožilstva.  

Po nekaterih podatkih naj bi imelo gibanje približno 21.000 podpornikov. Nekateri pa menijo, da jih je pravzaprav precej več.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine