22.7 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Nemčija: Bodo oblast ob slovesu Merklove prevzeli socialisti ali krščanski demokrati?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

V Nemčiji so se danes ob 8. uri odprla volišča, na katerih okoli 60 milijonov volivcev izbira člane zveznega parlamenta. Angela Merkel bo po 16 letih dobila naslednika – ankete so sprva kazale, da imajo več možnosti za zmago socialdemokrati s kandidatom za kanclerja Olafom Scholzem, ki je bil do sedaj finančni minister. A tekma je izredno napeta, saj so krščanski demokrati po anketah v zadnjih treh dneh nadoknadili zaostanek, tako da je mogoče še vedno vse. Ko se ob 18. uri zaprejo volišča, bodo tudi objavljeni izidi vzporednih volitev.

Konservativna unija CDU/CSU s kanclerskim kandidatom Arminom Laschetom je zaostanek v zadnjem tednu zmanjšala na v povprečju tri odstotne točke, po eni od anket celo na eno samo odstotno točko, kar je premalo za zanesljive volilne napovedi. Na začetku kampanje se jim je celo obetala zmaga, a je nato izgubila nekaj podpore, poroča STA. V zadnjih dneh, potem ko se je v kampanjo aktivno vključila tudi dosedanja kanclerka Angela Merkel, pa je unija uspela nekoliko nadoknaditi izgube.

Zeleni naj bi z okoli 16 odstotki pristali na tretjem mestu, kar bi bil zanje najboljši rezultat doslej. Zeleni imajo tudi svojo kanclersko kandidatko Annaleno Baerbock, a na kanclerski položaj ne morejo računati. V Nemčiji kanclerja SICER ne volijo neposredno, ampak ga izbira parlament, vendar pa osebnost kanclerja v kampanji vseeno igra pomembno vlogo. V tokratni kampanji je kot kanclerski kandidat največ podpore užival Olaf Scholz. Po anketi televizije ZDF bi ga podprla več kot polovica volivcev. Kot že rečeno, pa je podpora v zadnjih dneh narasla tudi Laschetu. Z okoli 11 odstotki bodo v bundestag zagotovo prišli še liberalci (FDP) in skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), medtem ko Levica s šestimi odstotki še ni povsem na varni strani.

foto: STA

Volišča bodo odprta do 18. ure, takoj zatem bodo objavljeni izidi vzporednih volitev. Uradni izidi volitev bodo znani ponoči. V prihodnjih dneh bodo stekla koalicijska pogajanja. Večina komentatorjev ocenjuje, da bo za oblikovanje koalicije potrebno sodelovanje treh strank, in ne le dveh kot doslej, pogajanja pa lahko trajajo tudi več mesecev.  Mandat dosedanje kanclerke se bo uradno končal s konstituiranjem novega bundestaga mesec dni po volitvah, kanclerske naloge pa bo opravljala do prisege naslednika. Hkrati z zveznimi parlamentarnimi volitvami danes potekajo tudi volitve v nemških zveznih deželah Berlin in Mecklenburg-Pomorjansko; v obeh naj bi se obetala zmaga SPD. V Berlinu poleg tega poteka referendum o predlogu razlastitve velikih podjetij, ki imajo v lasti kar šestino vseh najemniških stanovanj in naj bi bila kriva za vse višje najemnine, še poroča STA.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine