18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Nekdanji sodnik ESČP Boštjan M. Zupančič: SMC je vsilil najmanj 5 aktualnih mediokritet – to so Matej Accetto, Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs, Rok Čeferin in Rajko Knez

Če ustavno sodišče ni več neodvisen in samostojen državni organ, kot bi to moral biti, komu še lahko zaupamo in verjamemo? Da so vse mogoče mreže, osebne vezi, povezave in odnosi znotraj sodišča je opozoril tudi nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič, ki je opozoril, da je najmanj pet od skupno devetih ustavnih sodnikov povezani s stranko SMC. To so Matej Accetto, Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs, Rok Čeferin in Rajko Knez. “Namesto institucije za obrambo ustave, demokracije in človekovih pravic smo dobili resno grožnjo tem ustavnim vrednotam,” pa je stanje komentiral vodja največje parlamentarne stranke Janez Janša in dodal, da so pred posledicami opozarjali predsednika Boruta Pahorja, vendar je pred problemom tiščal glavo v pesek.

“SMC & Co. so ustavnemu sodišču vsilili najmanj 5 aktualnih mediokritet (Accetto, Špelca, Katja, Ceferin in Knez). Kot ustavni sodnik iz prve postave, dovolite, sem zgrožen”, je zapisal nekdanji ustavni sodnik Boštjan M. Zupančič. Ustavno sodišče naj bi bil najvišji organ sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in varuh ustavnosti in zakonitosti, a je v zadnjem času vse prej kot to.

Afera v zvezi z ustavnim sodnikom Matejem Accettom ne potihne, saj Accetto vztrajno zavrača kakršnokoli krivdo, predsednik US Rajko Knez pa mu seveda nudi vso podporo, čeprav gre za kristalno jasno zadevo. Zakaj pa predsednik ustavnega sodišča Knez tako krčevito brani Accetta smo tudi že razkrili – ker je tudi sam sodeloval s sumljivimi podjetniškimi strukturami SMC.

Sporni ustavni sodniki so celo osebni prijatelji Mira Cerarja: Med najožje sodijo Špelca Mežnar, Matej Accetto in Katja Šugman Stubbs. (Foto: STA)

Ob aferi bi se moral oglasiti Borut Pahor

To, da se en ustavni sodnik dejansko, milo rečeno, res zlaže, in celo dvakrat, kolegom v strokovni javnosti, da pove, ne le, da mimobežno pozna Cerarja in njegovo politiko, dokumenti pa ga dejansko postavijo na laž, je za kogarkoli, ki dela v pravosodju, nedopustno, kaj šele za ustavnega sodnika, ki je sodnik najvišjega ustavnega organa v Sloveniji. Vse to meče dejansko zelo slabo luč na celotno ustavno sodišče. Kdo bo zdaj zaščitil integriteto ustavnega sodišča?

Zdaj bi se moral oglasiti Borut Pahor, kot je zapisal tudi Janez Janša. “Namesto institucije za obrambo ustave, demokracije in človekovih pravic smo dobili resno grožnjo tem ustavnim vrednotam. Opozarjali smo Boruta Pahorja, ki sedaj tišči glavo v pesek.

Predsednik države predlaga razrešitev ustavnega sodnika

Zakon o Ustavnem sodišču v 19.členu namreč pravi, da “državni zbor na predlog predsednika republike predčasno razreši sodnika ustavnega sodišča v primerih, ki jih določa ustava” in nadaljuje da o nastanku spornega primera mora predsednik ustavnega sodišča obvestiti predsednika republike, a kaj ko je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez sam vpleten v afero Accetto in pa tudi v novo zlorabo ustavnega sodišča, ko bi moral biti sam izločen, saj je v primer osebno vpleten. Gre se v povezavi z glasovanjem o ustavnosti preiskovalne komisije v primeru Kangler. Preiskovanca v tej zadevi sta namreč tudi Aleksander Karakaš (njegov asistent) in Janez Žirovnik, Knezov sodelavec na Pravni fakulteti v Mariboru in tudi osebni prijatelj njegove žene Cvetke Žirovnik. Kar pa je še bolj bizarno pa je to, da so Rajka Kneza so v zadevah, kjer je bil tudi njegov asistent Karakaš, vedno izločali, le zdaj ga niso, ker so potrebovali njegov glas proti zavrženju zahteve tožilcev za prepoved preiskovalne komisije.

MORDA VAS ZANIMA ŠE:

(VIDEO) Potniki niso mirno gledali, kako eko-aktivisti ovirajo odhod vlaka, zato so se pesti jeznih potnikov srečevale z obrazi aktivistov

Zločini komunistične revolucije, 2. del: Razkrivamo, kako so komunisti načrtovali iztrebljanje »bele garde« že pred pojavom prve vaške straže – Kidrič: »Komunist, ki da brez najmanjšega usmiljenja streljati, kot človek nikoli ni surov.«

Zemljarič vršil pritiske, ko se je na UKC Ljubljana znašel njegov vnuk: Naš bralec je skoraj ostal brez helikopterskega prevoza – želeli so ga izkrcati in peljati Zemljaričevega vnuka!

Koliko zaslužijo komiki za polurni nastop? “Slavni” Serpentinšek naj bi za nastop računal 800 evrov “na roke” – poglejte, koliko pa računajo drugi slovenski komiki

Zadnje novice

Sorodne vsebine