19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Nekdanji prvi mož Elektra Ljubljane Andrej Ribič je po Balkanu zgradil svoj “vzporedni mehanizem”

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Razkrivamo, da sta nekdanji dolgoletni predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič in večinski lastnik agencije za merjenje javnega mnenja Ninamedia Nikola Damjanić v preteklosti najverjetneje obvladovala Vinoteko Balkanika v vasi Vrbnik nad Kninom. Več virov nam je povedalo, da Damjanić tam pogosto gosti svoje prijatelje iz tranzicijske levice, kjer kujejo načrte za prihodnost. Zanimivo je tudi to, da je manjšinski lastnik Elektro Ljubljana družba Dnevnik v lasti Bojana Petana. Prav Ninamedia je dolgoletna hišna agencija časopisa Dnevnik za merjenje javnega mnenja. Zato pravzaprav ne čudi, če stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba dosega “odlične rezultate” pri merjenju javnega mnenja. Z Golobom pa ju povezuje poslovnež tranzicijskega omrežja Otmar Zorn.

O nekdanjem direktorju Elektro Ljubljana Andreju Ribiču smo v preteklosti že velikokrat pisali glede njegovih spornih poslih na mestu predsednika uprave enega največjih slovenskih distributerjev električne energije. Prav tako vse bolj postaja jasno, zakaj ga je videti okoli levih politikov pa vse do romanja v Dražgoše. Od različno opredeljenih virov pa smo tudi izvedeli, da je tesno povezan z večinskim lastnikom podjetja Ninamedia, Nikolo Damjanićem. V spletnem mediju Prava.si smo opazili stavek, da je Damjanić pogosto v Kninu med vinogradi gostil znane obraze tranzicijskega omrežja. Izkazalo se je, da gre najverjetneje za Vinoteko Balkanika, ki ima vinograde v vasi Vrbnik, nad mestom Knin. Vinoteko naj bi v preteklosti lastniško obvladoval skupaj z Ribičem.

K Damjaniću je hodila zelo zanimiva družba – od Boruta Jamnika do glavnega zastopnika sklada York v Sloveniji Dejana Rajbarja, ki sta trenutno osrednja tvorca igre v Savi, da bi delež Yorka odkupila SDH ali KAD. Vse to s pomočjo članice uprave SDH Vanesse Grmek. Naši viri so zatrdili, da je bil v Kninu pri Damjaniću nekajkrat na obisku tudi predsednik volilne komisije Dušan Vučko, pa tudi Roman Jakič, soobtoženi v zadevi Stožice. Sedanji lastnik Vinoteke Balkanika je podjetje ARHI-3K projekt inženiring d.o.o., ki se sicer ukvarja z arhitekturo. Zakaj je prav Nikola Damjanić zelo pomemben? Preko hrvaškega podjetja Delon je večinski lastnik agencije za merjenje javnega mnenja Ninamedia. Z njo že več desetletij ustvarja navidezno javno mnenje za politične izbrance predvsem tranzicijske levice.

Nikola Damjanić in Gregor Golobič (Foto: družabna omrežja)

Manjši lastnik Elektra Ljubljana je tudi družba Dnevnik v lasti Bojana Petana
V Pravi tudi piše, da Damjanić za politične in gospodarske izbrance omrežja vzporednega mehanizma opravlja t. i. nalogo concierge servisa od Ljubljane do Šibenika. Treba je vedeti, da že dlje časa traja tako imenovana vojna med starimi strukturami tranzicijskega omrežja in Jamnikovim poslovnim krogom. Prav Damjanić je tisti, ki skrbi, da v najhujših trenutkih stopijo skupaj in se med sabo ne “pokoljejo”. Zato Damjanić nemalokdaj deluje v vlogi posrednika in mediatorja med spori med obema taboroma. Kako še lahko povežemo Ribiča in Damjanića? Manjši lastnik Elektra Ljubljana je tudi družba Dnevnik v lasti Bojana Petana. Ninamedia že dlje časa velja za hišno agencijo, ki meri javno mnenje v časopisu Dnevnik. Še en dokaz več, kako je svet majhen.

FT Pretium zanika sodelovanje z Ribiči in podjetjem Elektro Ljubljana
V uredništvo smo prejeli tudi podatek, da je Ribič sklenil s podjetjem FT Pretium pogodbo o zavarovanju, morda tudi zato, ker naj bi to podjetje najelo prostore, ki so v lasti Ribičevega brata Braneta Ribiča, ki je sicer zaposlen na Darsu. V omenjeno podjetje smo poslali vprašanja, tam pa so zavrnili vse naše navedbe: “Vse spodnje navedbe absolutno zavračamo. Nihče od zaposlenih ali zakonitih zastopnikov družbe FT Pretium, ni nikoli sklenil nobenega posla z g. Ribičem, niti ni nikoli najemal nepremičnin njegovega brata. Vsi v družbi FT Pretium živimo v lastniških nepremičninah. Tudi družba FT Pretium ni nikoli sklenila nobenega posla z g. Ribičem, niti ni nikoli najemala nepremičnin njegovega brata. Nihče od zaposlenih ali zakonitih zastopnikov družbe FT Pretium, niti družba FT Pretium, ni nikoli imela nobenih poslovnih relacij z družino Ribič,” je v imenu družbe zatrdil Vladislav Đekič. Vsa vprašanja smo poslali tudi na Elektro Ljubljana in Ribiču direktno, a odgovorov še nismo prejeli.

V uredništvo smo torej prejeli podatek, da prav lastnika podjetja, Tomaž Senčar in Franc Škulj domujeta v eni izmed nepremičnin v lasti brata Andreja Ribiča, Braneta Ribiča. A kot že rečeno, družba FT Pretium to zanika. Smo pa glede Braneta Ribiča na njegovem profilu Linkedin izvedeli, da je sedaj vodja projektov na Darsu. V preteklosti je bil še v podjetju Elektroservis v večinski lasti Ivana Hozjana, ki je pred leti končalo v stečaju. Spomnimo, takrat so Ribiču očitali, da je v Kranju uničil arheološko najdbo, on pa se je izgovarjal, da bi investitorja (Elektroservis) preveč stalo, če bi ustavili dela. Od leta 2019 je član nadzornega sveta Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ministrstva za kulturo.

Robert Golob (Foto: STA)

Ali je Andrej Ribič posloval s spornim črnogorskim podjetjem Proenergy? Zakaj se Otmar Zorn smuka okoli Roberta Goloba?
V naše uredništvo so prišle informacije o nekaterih bosanskih podjetjih, s katerimi bi naj bil poslovno povezan Andrej Ribič. Nekateri viri pa so tudi namigovali, da je bila Elektro Ljubljana poslovno povezana preko drugih družb z zloglasno črnogorsko-hrvaško energetsko družbo Proenergy. Njeno vlogo so do potankosti razkrili v hrvaškem mediju Imperijal. Zanimivo je predvsem to, da je lastništvo podjetja obvladoval krog črnogorskega predsednika Mila Đukanovića in Marko Čosić, član člana Uprave HEP-a in sin hrvaškega generala Krešimira Čosića. Podjetje Proenergy je na območju Slovenije delovalo med leti 2012 in 2017. Med njimi naj bi sodelovali tudi preko drugih družb z Elektro Ljubljana. Omeniti pa je treba še znanega poslovneža tranzicijskega omrežja Otmarja Zorna. Dobro obveščeni viri so nam povedali, da je velikokrat na razpisih kot podizvajalec sodelovalo Zornovo podjetje Şolvera Lynx. Viri znotraj Elektro Ljubljane vedo povedati, da se Zornovih prihodkov z Elektro Ljubljana ne vidi, saj nikoli ni bil glavni izvajalec. So pa povedali, da je bil Zorn s svojimi vezami v slovenskem energetskem prostoru t. i. hišni dobavitelj Elektro Ljubljana. Zorn je zanimiv predvsem iz vidika, da se veliko smuka okoli stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba, še enega dolgoletnega zaveznika Andreja Ribiča. Prav v Zornovi stavbi v ljubljanskih Stegnah je potekal tajni kongres Golobove stranke.

Borut Jamnik in Boris Štefanec – ki je postal član Golobovega Gibanja Svoboda (Foto: STA)

Tudi Jamnikova družba ima manjši delež Elektra Ljubljana
Ob koncu je treba omeniti, da je bil Ribič  poslovno povezan s podjetjem Iskratel v času, ko so bili njegovi lastniki “Egipčani”. V preteklosti je že novinar Bojan Požar pisal, da so se preko Elektro Ljubljana financirali petkovi protesti ter tudi Odlazkov “raziskovalni spletni medij” Necenzurirano. Ob koncu pa je novinar Luka Perš predlagal ogled predvsem manjših lastnikov Elektro Ljubljana. Med njimi je namreč opaziti veliko poslovnih igralcev, ki delujejo kot parkirišča za portfelj slabih delnic predsednika Modre zavarovalnice Boruta Jamnika. Tudi Jamnikova družba ima manjši delež. Poleg Jamnikove družbe lahko štejemo Triglav sklade, KD Group, Petrol, Kritni sklad prvega pokojninskega sklada in mnoge druge. S tem pa se le potrjuje teza, da je bil Andrej Ribič večino časa na funkciji predsednika uprave Elektro Ljubljana le lutka v rokah vzporednega mehanizma.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine