18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor: Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine; predsednica republike Nataša Pirc Musar: Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika

Piše: C. R., STA

Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine, je ob današnji 20. obletnici smrti nekdanjega slovenskega politika na Twitterju zapisal bivši predsednik republike Borut Pahor. Po njegovem mnenju pa kljub temu Slovenci posvečamo premajhno pozornost skrbi za njegovo mesto v našem zgodovinskem spominu.

“Zato sem, kolikor je bilo to mogoče, na različnih političnih položajih prispeval k ohranitvi tega spomina,” je zapisal Pahor. Kot predsednik DZ je po Pučnikovi smrti v njegov spomin odredil žalno sejo parlamenta, čeprav po protokolarnih pravilih to ni bilo samoumevno.

Kot predsednik republike je ob okroglih obletnicah na njegov grob dal položiti venec v svojem imenu in imenu države. Po Pučniku je poimenoval tudi eno od dvoran v Predsedniški palači. Sodeloval je na simpozijih, ki so vrednotili njegovo delo in prispevek k demokratizaciji in samostojni državi. Ob poimenovanju ene od dvoran Evropskega parlamenta po njem je v Bruslju imel tudi nagovor. Leta 2016 pa je bil v Lenartu slavnostni govornik na slovesnosti ob poimenovanju mestnega parka po Jožetu Pučniku in odkritju spominskega obeležja v počastitev 25. obletnice samostojnosti države.

“V posebno čast si štejem, da sem lahko Gorazdu Pučniku in družini Jožeta Pučnika sredi lanskega decembra vročil najvišje državno odlikovanje, s katerim je Pučnika posthumno odlikoval Janez Drnovšek, družina pa ga vse od leta 2006 do nedavnega ni želela sprejeti,” je še dodal na Twitterju.

Pučnik je bil od leta 1989 do 1993 predsednik Socialdemokratske zveze Slovenije oz. Socialdemokratske stranke Slovenije, ki se je pozneje preimenovala v SDS. Po vrnitvi iz Nemčije, kamor je emigriral zaradi šikaniranja takratnih oblasti, je postal tudi predsednik Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je zmagala na volitvah 1990. Leta 1992 je bil v prvi vladi Janeza Drnovška podpredsednik vlade. Vodenje SDSS je leta 1993 prepustil Janezu Janši, leta 1997 pa se je umaknil iz aktivne politike. Nazadnje je bil častni predsednik SDS.

Ob njegovi obletnici smrti je danes v prostorih SAZU že potekalo predavanje literarnega zgodovinarja Janka Kosa, ob 15. uri pa se bodo na Trgu republike v Ljubljani Pučnikovega življenja in zapuščine spomnili tudi v SDS.

Foto: Boštjan Podlogar/STA

Predsednica republike ob 20. obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika: Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika

Danes, 11. januarja 2023, mineva 20 let od smrti dr. Jožeta Pučnika.

Danes, točno opoldan, je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar položila venec h grobu dr. Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici.

»Dr. Jože Pučnik je bil kot vodja Demosa ena izmed najpomembnejših osebnosti sodobne slovenske politike in njene politične pomladi. Neprijetnim osebnim izkušnjam navkljub je ohranil preudarnost in domoljubje, s katerima je vodil narod in domovino do plebiscita in nadalje v ustanovitev samostojne države. Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika, ki se zaveda, da je za skupno prihodnost najbolj koristen pogovor s tistim, s katerim se v izhodišču najmanj strinjaš,« ob 20. obletnici njegove smrti poudarja predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Današnje obeležitve 20. obletnice smrti dr. Pučnika na Trgu republike se bo v imenu predsednice republike udeležil Aleksej Skok, njen svetovalec za politične zadeve.

Po dr. Jožetu Pučniku je od leta 2015 poimenovana ena od dvoran v Predsedniški palači.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine