17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec se po Zoranu Jankoviću ponuja še Robertu Golobu, “pokril” je tudi Veselov popoldanski “milijonček”

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V času, ko se iz dneva v dan vedno bolj približujejo državnozborske volitve, temu primerno naraščajo apetiti tranzicijske levice po oblasti. Ker dolgoletni predsednik uprave Gen-I Robert Golob velja za pravo misijo tranzicijsko levice, ne čudi, da je kar nekaj posameznikov, ki se želijo preriniti pod njegovo okrilje. Med njimi je očitno celo nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec. Ta je namreč kar preko družabnega omrežja Facebook sporočil, da se želi pridružiti Golobovi druščini. Kot kaže, ima Štefanec po Pozitivni Sloveniji ponovno ambicije za delo v politiki, po Dragu Kosu in Goranu Klemenčiču pa se je Štefanec zapisal še kot eden levi politik na čelu institucije, ki bi morala biti strogo profesionalna in politično neodvisna.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, sicer nekdanja sodnica, je preko Facebooka stranke Gibanje Svoboda delila zapis, kjer je uvodoma zapisala, da je nujno, da oblast dela v dobro ljudi, za vse državljane, izključno v njihovo korist. “Pri nas pa gledamo vse prej kot to. Pred našimi očmi se demokracija spreminja v avtokracijo, vodenje države je vedno bolj podobno diktatorskim državam. Zato je skrajni čas, da državljani spet vzamemo stvari v svoje roke in to preprečimo. Ko človek ne sme več povedati, kar misli, je ustrahovan in ne more izkazati nezadovoljstva z aktualno oblastjo, država potem ni več demokratična,” je zapisala v nadaljevanju. S to miselnostjo, kjer se javnost prepričuje, da ne živimo v demokratični družbi, čeprav je kritika aktualne oblasti s strani političnih nasprotnikov na dnevnem meniju, pa se očitno še kako strinja Boris Štefanec.

“Želel bi se vam pridružiti v prizadevanjih za boljšo Slovenijo,” je Štefanec javno zapisal na Facebook. S tem je ponovno pokazal uklanjanje levici, čeprav bi od nekdanjega predsednika KPK pričakovali nevtralnost in visok nivo integritete, ko gre za vpletanje na polje politike, še posebej nagibanja v smer stranke nekoga, ki ima resne težave s tem, da razkrije javnosti svoje dohodke. Očitno pa prave barve prej ali slej pridejo na površje. Štefanec, ki si nadvse želi javno v povezavo z Golobom, je že pred imenovanjem na mesto predsednika KPK vzdignil nemalo prahu, saj se je izvedelo, da je bil član Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Šlo je namreč za imenovanje na vrh organa, katerega naloga naj bi bila omejevanje korupcije in krepitev pravne države, od predsednika le tega pa se upravičeno pričakuje strokovnost in nepristransko delovanje. “Ustavnost, nepristranskost in etika so temelji našega dela,” je namreč mogoče prebrati na uradni strani KPK-ja.

Vir: Facebook

Pred volitvami 2011 so ga videli v krogih Jankovićeve Pozitivne Slovenije
Štefanec je tedaj v svoj zagovor navajal, da naj ne bi imel aktivne vloge v stranki. Tej razlagi je pritrdil ljubljanski župan Zoran Janković, vključno z vodstvom stranke. Sveto so zatrjevali, da ga ne poznajo in da sploh niso bili seznanjeni s podatkom, da je član njihove stranke. Nato pa je raziskovalni novinar Bojan Požar vse skupaj postavil na laž z objavo fotografije z enega izmed sestankov odbora Pozitivne Slovenije v Murski Soboti. Štefaneca je bilo namreč mogoče videti v prvi vrsti, ob boku tedanjega poslanca Pozitivne Slovenije Branka Ficka in generalnega sekretarja stranke Vasji Butini. S tem se je izkazalo, da ni prikrival le članstva v stranki, ampak tudi svojo vlogo v njej. Zdelo se mu je namreč zadosti, da je dan pred imenovanjem za predsednika KPK izstopil iz stranke.

Foto: posnetek zaslona

Štefanec v bran zaslužkarju Veselu
Ko se je pričel predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki ga je želela tranzicijska levica lansirati kot nov obraz, ki bi “odrešil” Slovenijo soočati z očitki zaradi hkratnega opravljanja dobičkonosne pridobitne dejavnosti za Fifo, mu je v bran zavzeto stopil Štefanec. Povedal je namreč, da mu je Vesel na KPK poslal vprašanje oni pa so mu odgovorili, da ni ovire za aktivnosti na Fifi češ, da gre v tem primeru za športno udejstvovanje. “Šlo je za pisno mnenje, ki sem ga podpisal,” je zagotovil nekdanji predsednik KPK. Kakorkoli, kljub svetemu zatrjevanju pa na KPK niso našli dokumentacije v materializirani obliki.

Ko je vzporedni mehanizem ugotovil, da Vesel tudi na račun pomanjkanja karizme ni prava izbira za prvi obraz levice, predsednik Uefe Aleksander Čeferin pa se je odločil, da v svet politike ne bo vstopil, je novo nado našel v Robertu Golobu, ki se nikakor ni zmogel sprijazniti z dejstvom, da ne more večno zasedati mesta predsednika uprave Gen-I. Očitno je toku dogajanja sledil Štefanec, ki pa ima z Golobom nedvomno nekaj skupnega in sicer članstvo v stranki Pozitivna Slovenija. Golob je namreč nekdaj zasedal mesto podpredsednika stranke Pozitivna Slovenija. “Če primerjamo figure, recimo, da sem jaz skakač, ker rad skačem nenadzorovano levo in desno. Potem je naš Zoran Janković, naš predsednik, on ni kralj, ki ga moramo braniti za vsako ceno, on je kraljica, on je naše najmočnejše orožje, in če se tega zavedamo, znamo načrtovati bodoče ukrepe,” je Golob dejal v znak spoštovanja do Jankovića, ki velja za dobrega zaveznika enega glavnih akterjev globoke države Milana Kučana.

Boris Štefanec (Foto: STA)

Štefanec, ki je bil po podatkih Požareporta od leta 1985 do 1990 sekretar občinskega komiteja Zveze komunistov v Murski Soboti, bi se moral že na račun svoje pretekle funkcije na vrhu KPK distancirati od Golobove stranke, ki bo v volilno kampanjo prelila denar vsaj enega državnega podjetja (GEN-I). Očitno pa ga niti najmanj ne moti, da Golob očitno zavaja s tem, ko trdi, da je prejemal le sedem tisoč evrov plače. Golob namreč namerno izpušča podatek o nagradi za uspešnost, ki pa je celo za 50 odstotkov višja od njegove letne plače.  Če smo na eni izmed preteklih Golobovih tribun lahko videli Goloba v družbi Vesela, s čimer je bila očitno okrnjena neodvisnost Računskega sodišča, bomo v prihodnje lahko videli v družbi Goloba še Štefaneca. Ko je namreč slednji Klakočar Zupančičevi zapisal, da je še kako zainteresiran za sodelovanje, mu je ta posredovala elektronski naslov. Ni kaj, na površje je splavala naveza Golob-Štefanec-Vesel, ki ji ni mar za nezakonite plače in odlično plačane popoldanske honorarje, ko gre za prvorazredne. Je to tako opevana prihodnost, ki si jo resnično želimo?  

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel na tribuni političnega gibanja Bodi sprememba. (Foto: STA)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine