20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Nekdanji odpravnik poslov v Ukrajini opozoril na laži Tanje Fajon

Piše: Ana Horvat (Nova24tv)

Ko je Janez Janša obiskal Kijev, je bila to za Tanjo Fajon farsa. Ko je to storila sama, pa je šlo po njenih besedah za solidarnost, prav tako pa se je za njen pozen obisk izgovorila, češ da “takrat zaradi težkih in nepredvidljivih situacij ni bilo priložnosti za nepredvidljive, nepripravljene solistične akcije“. Da je to laž, je zatrdil Boštjan Lesjak, ki je v času vojnih razmer v Kijevu opravljal delo odpravnika poslov in povedal, da Kijev nikoli ni bil tako obkoljen, kot pravi Fajonova.

Po petih mesecih je tudi sedanja zunanja ministrica Tanja Fajon odšla v Kijev. Zdaj je bilo po njenih besedah to možno, saj naj bi bile varnostne razmere zdaj bistveno boljše kot takrat, ko je to storil Janez Janša in v primeru, da greš v Kijev iskat pet minut slave, je jasno, da je Fajonova malce počakala in svoj zdajšnji odhod “upravičila”, češ da “takrat ni bilo časa za solistične akcije”. Fajonin izgovor je komentiral Boštjan Lesjak, ki je bil med vojnim stanjem v Kijevu, in zatrdil, da so njene besede “laž!”.

Da je Fajonova obiskala Kijev v boljših varnostnih razmerah in da pred petimi meseci ni bilo časa za “solistične akcije”, kot je to navedla za N1, je laž. To je na Twitterju namreč komentiral nekdanji odpravnik poslov v Ukrajini, Boštjan Lesjak, ki je med vojnim stanjem, ko je Slovenski veleposlanik Tomaž Mencin pobral iz Kijeva “šila in kopita”.

Fajonova napačno ocenila situacijo

“Laž! Ko sem prispel v Kijev 27.3. so potekali hudi boji v Irpinu, Brovaryiu in Makarivu, kjer so UA enote zaustavile ruske. Bobnelo je dan in noč. Zadeve so se umirile po 3.4., ko so se začeli enote RF pod pritiskom UA enot umikati. Kijev ni bil nikoli obkoljen, kot so poročali,” je zapisal pod objavo o izjavah Fajonove. Ob svojem obisku je Lesjak povedal, da je bil tja poslan, da nazaj vzpostavi veleposlaništvo in da opogumi k vrnitvi tudi ostale. Lesjak je med svojim delom v Kijevu vzpostavil stike z ukrajinskimi oblastmi, z ostalimi veleposlaništvi, kjer so si predvsem delili podatke o varnostnih razmerah v ukrajinskih mestih, in pomagal pri tem, da so se ostali veleposlaniki vrnili nazaj, “tako, kot sem dobil usmeritve, tako sem naredil”.

Nekdanji odpravnik poslov v Kijevu Boštjan Lesjak je Tanjo Fajon postavil na laž. (Foto: MZZ)

Bila je proti podelitvi statusa Ukrajini in za njeno razorožitev

Obisk Fajonove v Kijevu predstavlja popolni zasuk od njene dosedanje politike. Še pred meseci, malo po napadu na Ukrajino, je podprla resolucijo Evropskega parlamenta, ki bi podelitev statusa kandidatke Ukrajini odložila, Janševo pot v Kijev pa je grobo kritizirala. Njena pot je ravno zaradi tega mnoge začudila, nekateri menijo, da ni iskrena. Spomnimo, da je zunanja ministrica namreč v enem svojih zadnjih glasovanj v Evropskem parlamentu glasovala za resolucijo, katere namen je bil odložiti podelitev statusa kandidatke Ukrajini. Je to med obiskom v Kijevu povedala, medtem ko se je veselo fotografirala s predstavniki? Najbrž ne.

Glede na to, da je bila še nedavno pod vtisom Milana Kučana, Danila Turka in ostalih članov proruskega političnega lobija, ki so Ukrajincem predlagali, da se enostransko razorožijo in razmišljala o predlogu, da se jim odtegne vojaško podporo, danes očitno ni več tega mnenja? Ali pa je to tista “farsa”, ki jo je tako očitala Janši?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine