19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Nekdanji nasprotnik “orbanizacije” Marjan Šarec na Madžarskem napoveduje krepitev sodelovanja med državama

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

Obrambni minister Marjan Šarec je danes končal dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, kjer sta se z madžarskim kolegom Kristofom Szalayjem Bobrovniczkym zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju. Šarec je v Budimpešti dejal, da že zdaj odlično sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju nameravamo še okrepiti, in se jim zahvalil za pomoč ob požaru na Krasu. A hinavščina Šarca nima primere. Spomnimo se, da je bil dve leti nazaj največji sovražnik “orbanizacije” in poslušali smo ščuvanje ljudstva proti Madžarski s strani levičarjev. Da je bil to le del njihove pokvarjene propagande, dokazuje dejstvo, da danes prodajajo, da odlično sodelujejo in bodo sodelovanje le še okrepili. 

Prejšnji vladi Janeza Janše so na vsakem koraku očitali “orbanizacijo”. Z vsakim obiskom so bili polni mediji slik in naslovov “orbanizacija Slovenije”. Kako je sedaj? Na osrednjih medijih niti na prvi strani ni novice obiska in namere obrambnega ministra Marjana Šarca, da želi Slovenija okrepiti sodelovanje z Madžarsko, katero je zadnji dve leti blatil. Vprašanje je tudi, ali je Tanja Fajon zaskrbljena, da Šarec hodi po “Jedrni Evropi”?

V tujini govori eno, doma deluje ideološko

Šarec je v Budimpešti tudi poudaril, da je dogajanje v Ukrajini spodbudilo Slovenijo k razmisleku o varnosti in naložbah v obrambo. Povedal je, da “pripravljamo novo obrambno strategijo, posodabljamo dokumente obrambnega načrtovanja in vojaškega opremljanja ter povečujemo obrambne izdatke“. Spomnimo, da je nedolgo nazaj vlada razveljavila pogodbo za oklepnike boxer, ki jo je podpisala Janševa vlada. Brez pravih argumentov in z jasnim sporočilom, da gre za politično odločitev. Tudi v času Šarčeve vlade so odstopili od nakupa oklepnikov 4×4 Boxer. Po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca sam nakup 45 boxerjev ne bi izpolnil meril, tako da bi bilo treba takoj dokupiti še vsaj 24 vozil, kar bi povzročilo dodatne stroške – Madžarskemu kolegu pa je zatrdil naložbe v obrambo. Ob tem pa ni zanemariti dejstva, da je dva meseca nazaj vojska Združenega kraljestva kupila natanko enake oklepnike boxer, kot se jim jih je odpovedala Slovenska vojska pod novo vlado.

 

Namen obiska je utrditev sodelovanja med državama

Šarec se je madžarskemu kolegu med pogovorom v Budimpešti posebej zahvalil za izvajanje nadzora slovenskega zračnega prostora ter možnost uporabe madžarskih vojaških vadišč, pa tudi za pomoč Madžarske pri gašenju požarov v Sloveniji lani poleti. Namen obiska slovenske delegacije, v kateri je bil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, je bila utrditev sodelovanja med državama, ki že vrsto let poteka uspešno. Največji poudarek je na usposabljanjih usmerjevalcev združenih ognjev in pilotov ter na vojaških vajah. Obrambna ministra sta govorila tudi o sodelovanju Slovenije in Madžarske v okviru Nata in Evropske unije ter posebno pozornost namenila Zahodnemu Balkanu in migracijam.

V okviru obiska je minister Šarec položil venec na Trgu herojev. (Foto: tw)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine