0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Nekdanji minister Bandelli podpira rusko represijo proti neubogljivim novinarjem – bi kaj takega uvedel tudi pri nas?

Mediji so nedavno poročali, da je ruski predsednik Vladimir Putin pred dvema dnevoma podpisal sporna zakona, ki sodiščem dopuščata, da kratkotrajno zaprejo ljudi in jim naložijo denarno kazen, če ne spoštujejo oblasti, ter da blokirajo medije zaradi objavljanja lažnih novic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Putin je podpisal zakona kljub opozorilom zagovornikov človekovih pravic, da bo to vodilo v cenzuro in omejitev svobode govora.

Zakon o nespoštovanju oblasti predvideva visoke denarne kazni za žaljenje državnih simbolov, v primeru ponovitve prekrška pa je možna tudi do 15-dnevna zaporna kazen.

Drugi zakon pa dovoljuje tožilcem, da se odločijo, kaj je lažna novica, in dopušča organu za nadzor medijev, da zahteva odstranitev te sporne informacije. Če se bodo spletne strani uprle zahtevi, jim grozi blokada.

V primeru, da ima “lažna novica” hujše posledice, kot so smrt ali izgredi, lahko medije doleti kazen v višini do 1,5 milijona rubljev (20.500 evrov).

Aktivisti opozarjajo, da Putin, odkar je leta 2000 postal predsednik, postopoma omejuje svoboščine v Rusiji. Nova zakonodaja močno omejuje civilno družbo, saj je zapisana preohlapno in bi se jo lahko hitro zlorabilo za dodatno omejevanje opozicije, še piše AFP.

No, takšna zakonodaja ima simpatizerje tudi pri nas. Včeraj jo je na Twitterju podprl nekdanji minister in nekdanji komenski župan Marko Bandelli, sicer vidni član Stranke Alenke Bratušek. Zapisal je: »Z veseljem pozdravljam odločitev Rusije s kaznovanjem novinarjev, ki žalijo politike in javne osebe.« No, ko je s svojimi besedami sprožil pravi vihar, je objavil nov tvit: »Vidim da je bilo napačno interpretirano. Ne podpiram represivnega ruskega zakona. To je napaka. Želim,da bi novinarji spoštovali javne osebe in politike na funkciji. Naj pišejo dejstva in ne zavajajočih mnenj, neresnic in laži. Se opravičujem vsem novinarjem, ki ste slabo razumeli.« Torej: Bandellija so samo slabo razumeli, ni mislil nič slabega – če smo malo sarkastični. Vendar je bilo njegovo stališče pretirano celo za najvidnejše člane »Foruma 571«, saj se je celo spustil v besedni dvoboj z Matijo Stepišnikom.

Ampak, če se Bandelli res zavzema za kaznovanje novinarjev, kaj bi potem rekel na večno pljuvanje novinarskih »piškotkarjev« na račun predsednika SDS Janeza Janše? Aja, seveda, Janša je »razredni sovražnik«, potrebno pa je zaščititi tiste »posvečene«, mar ne?

Zadnje novice

Sorodne vsebine