10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Nekdanji kamniški župan Anton Tone Smolnikar razkriva, kako je njegov naslednik Šarec preplačal projekt OŠ Frana Albrehta!

Že dlje časa poročamo o aferi z OŠ Frana Albrehta, za katero je bilo pod Šarcem zapravljeno 1,5 milijona evrov, a se šola sploh še ni pričela graditi. Zdaj se je na naša poročanja, ekskluzivno za Nova24TV, odzval tudi Šarčev predhodnik na mestu župana, Tone Smolnikar, ki je razkril ozadje zgodbe; že med njegovim županovanjem naj bi prišlo do nagajanja s strani takratne poslanke Bizjak Mlakarjeve, ko je Šarec postal župan, pa naj bi moralo biti vse po njegovo. Tako so najprej opravili novo analizo, znano kot “plan 2011”, kar je dodobra razburilo javnost. Prav tako so v nasprotju s prvotnim načrtom najprej pričeli prenavljati OŠ Toma Brejca, katere učenci so v času prenove pouk obiskovali kar po župniščih in gasilskih domovih.

 

Na Nova24TV smo že poročali, da je v času županovanja Marjana Šarca v Kamniku iz občinskega proračuna izpuhtelo celo več kot 1,5 milijona evrov samo za 8 let projektiranja OŠ Frana Albrehta, ki se sploh še ni pričela graditi, po konservativnih ocenah pa se je vrednost celotnega projekta, brez že omenjenih stroškov projektiranja, povzpela že na kar 21 milijonov evrov, pri čemer gre glede na vrednost za enega najdražjih projektov v tej občini in eno najdražjih osnovnih šol. Kabinet predsednika vlade nam je poslal odgovore na naša vprašanja, pri čemer so odgovornost za izbiro podjetij za projektiranje šole prevalili na njegovega predhodnika, prav tako pa so vrednost projekta opravičevali s številnimi spremembami. Šarec si je v Kamniku poleg tega popolnoma podredil lokalne medije in v njih po sovjetskem vzoru uvedel cenzuro, prav tako pa so skrivanje projektne dokumentacije pred mediji in javnostjo cinično opravičevali z upoštevanjem zakonskih določil. O vsem skupaj smo kontaktirali tudi nekdanjega župana Kamnika Toneta Smolnikarja, ki je za Nova24TV ekskluzivno razkril ozadje zgodbe.

Najbolj optimalno bi bilo zgraditi novo stavbo OŠ Frana Albrehta in šele nato prenoviti in dograditi OŠ Toma Brejca
Zgodba sega v marec 2007, ko je občina Kamnik pričela s pripravljalnimi deli za izvedbo natečaja izgradnje, adaptacije in dograditve Osnovne šole Frana Albrehta in Osnovne šole Toma Brejca. OŠ Frana Albrehta, ki je bila zgrajena leta 1963, je bila namreč potresno nevarna, požarno nevarna, dotrajane naj bi bile napeljave in cevi, prav tako pa je prostorsko popolnoma neustrezna – stisko so na primer reševali s spremembo avle v učilnico in zbornico. Šola je tudi energetsko izjemno potratna. Prav tako je bila prostorsko neustrezna sosednja OŠ Toma Brejca, kjer so primanjkovale učilnice, knjižnica, večnamenski prostor in kabineti. Marca 2009 sta občina Kamnik in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) s sklepom o zaključku javnega natečaja dodelili enakovredno 2. nagrado biroju Ravnikar Potokar d.o.o. za dograditev in adaptacijo OŠ Toma Brejca ter biroju Atelje Hočevar d.o.o. za novogradnjo OŠ Frana Albrehta. Skladno z OPPN je bilo predvideno, da se najprej zgradi novo poslopje OŠ Frana Albrehta, kamor bi se preselili tamkajšnji učenci, nato bi se začela prenova OŠ Toma Brejca, katere učenci bi v tem času pouk obiskovali v starem poslopju OŠ Frana Albrehta. Po končani prenovi OŠ Toma Brejca bi se stari objekt OŠ Frana Albrehta porušil.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine