0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Necenzurirano vztraja, kako naj bi se v aferi Trenta obetala izločitev dela ključnih dokazov, čeprav le ti sploh ne obstajajo

Piše: S. K. (Nova24tv.si)

Portal Necenzurirano, kjer je nekdaj delala aktualna generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković, se je razpisal o tem, kako naj bi prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša dosegel zmago, s tem, ko naj bi dobro kazalo pri izločitvi vsaj dela ključnih dokazov. “Da v zadevi Trenta ni nobenih ključnih dokazov,” odgovarja Janša.

Afera Trenta se vleče kot jara kača. Potem ko je samo afera Patria vplivala na kar troje parlamentarnih volitev, je pred zadnjimi državnozborskimi volitvami obtožnica v zadevi Trenta postala pravnomočna. Zunajobravnavni senat celjskega okrožnega sodišča je namreč zavrnil vse ugovore, kar je pomenilo, da se je lahko sojenje pričelo.

V zvezi z afero Trenta spomnimo, da je leta 1992 Janša kupil nepremičnine v Trenti. Obsegale so zazidljivo parcelo s hišno številko in hišo tik ob Soči, v neposredni bližini avtokampa in večjega apartmajskega objekta. Lokacija je med najbolj atraktivnimi v Trenti, parcele posestva mejijo tudi na breg reke Soče. Za parcelo je odštel 1,32 milijona takratnih tolarjev, kar bi bilo vredno blizu 25 tisoč evrov. Leta 2005 je Janša, ko je bil že predsednik vlade, omenjeno zemljišče prodal Eurogradnjam za 131 tisoč evrov, ta pa naprej Imosu.

Zemljišče v Trenti je bilo prvotno pozidano z več objekti. (Foto: Nova24TV)

Glavni očitek Janši je bil, da je Imos preplačal zemljišče. Pričele so se pojavljati sodbe s strani nekaterih, da naj bi prišlo do korupcije in da naj bi Janša za nepremičnine iztržil previsok znesek. Pri tem so seveda prikladno zanemarili tržno vrednost in da so se v zadnjih desetletjih cene na nepremičninskem trgu bistveno spremenile. Seveda ne navzdol. Če bi se danes za prodajo hiše v Murglah odločil stric iz ozadja, bi zanjo več kot očitno iztržil več, kot je vanjo vložil, a težko verjetno, da bi slednjemu kaj očitali. A, ko gre za Janšo, je vse kot kaže drugače.

Parcela Janeza Janše v Trenti je bila prvotno pozidana s tremi objekti. (Foto: Nova24TV)

“Okrožno sodišče v Celju bo moralo namreč ponovno odločati o zahtevi obrambe za izločitev ključnih dokazov, ki jih je pridobilo specializirano državno tožilstvo. Gre za podatke o telefonskih komunikacijah in bančnem prometu več posameznikov. Tako je pred dnevi odločilo tamkajšnje višje sodišče v Celju, s čimer je delno ugodilo pritožbi odvetnikov obdolženih,” sedaj poročajo na portalu Necenzurirano, kjer jim Janez Janša predstavlja eno glavnih tarč poročanja, in dodajajo, da je do takšnega sklepa s strani celjskega višjega sodišča prišlo zaradi nedavne odločitve ustavnega sodišča, ki je razveljavilo “več členov zakona o kazenskem postopku”.

Po besedah nekdanjega premierja Janeza Janše v zadevi Trenta ni nobenih ključnih dokazov, ampak obstajajo zgolj listine, ki jih je tožilec v ideološki ihti vlagal že po vloženi obtožnici in s tem zavlačeval postopek. “Tudi fotke Tonderjeve posesti v velikosti 15.000 m2, ki se kažejo danes, ne ustrezajo realnosti iz časov nakupa in prodaje,” izpostavlja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine