20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Nebojša Medojević za Demokracijo: Mafija je prevzela nadzor nad vsemi vladami v regiji. Balkan je postal Latinska Amerika Evrope.

Pogovarjali smo se z opozicijskim poslancem  v črnogorskem parlamentu Nebojšo Medojevićem, ki je za naš tednik med drugim dejal, da je bil najuspešnejši promotor črnogorske mafije v Bruslju Jelko Kacin http://www.demokracija.si/fokus/nebojsa-medojevic-za-demokracijo-najuspesnejsi-promotor-crnogorske-mafije-v-bruslju-je-bil-jelko-kacin.html. Medojević opisuje politično stanje v Črni gori in posledice mafijskih poslov, ki postajajo resna grožnja varnosti ZDA in EU.

 

Pišete, da je bilo vse videti čudovito, dokler dejavnosti tega kartela niso postale grožnja varnosti Združenih držav in EU … Na kakšen način? Kdo je sodeloval v akciji?

Prav zato, ker so transnacionalni narkokarteli spoznali, da jim za njihove posle v Črni gori jamčijo vlada, država, carina, vladne službe, sodišča, tožilstva. Posel je cvetel, Črnogorci so se izkazali za zelo zanesljive in profesionalne partnerje, a stvari so šle predaleč. Črnogorski karteli so postali glavni ponudniki tradicionalnih kartelov po Evropi, predvsem v Italiji, Španiji in na Nizozemskem. Obseg njihovih operacij je bil takšen, da so prišli v radar DEA. Zmotili so nekakšne od nekdaj vzpostavljene povezave in odnose na trgu. Ker so se lahko v Črni gori tudi fizično skrili, dobili lažne potne liste, oprali denar, spremenili svojo identiteto in vlagali denar v legalne posle, jim je takšen ugled hitro pripeljal na vrata DEA. Vendar pa zaradi povezave kartelov s policijo in z Udbo na sodelovanje z njimi ni bilo mogoče računati, zato je bila preiskava zelo zapletena. Po drugi strani so zahodne službe varovale Đukanovića in njegov pomen v tej organizaciji je ravno ta: ima zaščito ZDA in Združenega kraljestva ter njihovih služb. Učinki preiskave DEA so bili tako omejeni. Črna gora je pod Đukanovićem postala nekakšna Kolumbija na Jadranu. Sčasoma se je to vrnilo kot bumerang, ker je mafija prevzela nadzor nad vsemi vladami v regiji. Balkan je postal Latinska Amerika Evrope. Mafija je tako močna, da se morajo ZDA in EU, če želijo nekatere spremembe v regiji, pogajati z njimi. Tako kot v Kolumbiji, ko se je vlada pogajala s FARC.

Ko sem lani napisala nekaj člankov na podlagi pričanja v Urugvaju zaprtega t. i. balkanskega bojevnika Anastazija Martinčića, je bila rdeča nit le-teh črnogorska mafija. V enem od pogovorov nam Martinčić svetuje, naj se borimo za svojo državo. »Če trije Črnogorci ustavijo celotno slovensko sodišče, to ni normalno,« je med drugim dejal. Je Slovenijo ugrabila mafija? Je to ena najmočnejših mafijskih organizacij na svetu, kot nam dejal Martinčić?

To ni samo težava Slovenije. Balkanska konfederacija organiziranega kriminala, za katero stoji nekdanja jugoslovanska Udba, vlada celotni regiji in je danes močnejša od vlad, policije, sodišč … Njihova moč je tako velika, da lahko spet povzročijo vojno, da zavarujejo svoje bogastvo in svobodo, kot je Udba storila v začetku devetdesetih let, ko je ustanovila vse nacionalistične opozicijske stranke, oborožila ekstremiste in zanetila ogenj v državah, samo da bi preprečila demokratično tranzicijo in scenarij, kot se je zgodil v Romuniji. Ta zločinska hobotnica preprečuje stabilizacijo Balkana, ustavlja demokratične procese ter ohranja regijo v stalnih izrednih razmerah in konfliktih. In še vedno je partner z zahodnimi in vzhodnimi silami.

Več v tiskani izdaji revije Demokracija.

Petra Janša

novinarka

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine