-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

(NE SPREGLEJTE) Javni podatki kažejo, da denar od elektrike iz NEK mesečno konča v tujini, Slovenija pa mora elektriko uvažati

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Javni podatki dosegljivi v aplikaciji Erar kažejo, da denar od elektrike iz Nuklearne elektrarne Krško – ekskluzivno pogodbo za prodajo ima GEN-I – na koncu konča v tujini. Na javno razkritje podatkov se je že odzval nekdanji predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “Predlog za preiskovalno komisijo, ki lahko preišče odtekanje državnega denarja iz GEN-i v oaze in privat žepe (od policije, tožilstva, sodstva tega seveda ni za pričakovati) je bil narejen že maja letos. Od takrat zaman čakamo podpise stranke Nova Slovenija. Potrebnih je 30”, je zapisal na Twitterju, ob tem pa delil objavo, ki prikazuje seznam nakazil iz Slovenije v Albanijo in Ukrajino. 

Zadevo bi sicer lahko delno preiskala Komisija za nadzor javnih financ, ki po zakonu pripada opoziciji. Po logiki in praksi pripada vodenje največji opozicijski stranki, vendar jo je vladna koalicija dodelila Jerneju Vrtovcu. Rezultati so znani, je Janez Janša še dopisal. Ob tem je zanimivo, da je bil prav Vrtovec svoj čas, ko je bil še minister za infrastrukturo, največji zagovornik zamenjave Roberta Goloba z mesta predsednika GEN-I. “Zaradi malverzacij, kot je takrat poudarjal,” so zapisali v Moja Dolenjska.

 

Podatke je razkril anonimni uporabnik/ca Joséphin Beauharnais, ki je dopisal, da pa bodo zbrani podatki razkrili še nekaj povsem drugega in sicer, da na koncu denar odteka v davčno oazo: “Fuck iz Erarja izhaja, da denar od elektrike iz nuklearke, ki ga prodaja GEN I na koncu konča na Cipru, vsak mesec 8 milijonov. Slovenija pa mora elektriko uvažati. Jutri objavimo shemo z lastniki vred,” je zapisal uporabnik. Na odgovor, zakaj celotna shema še ni objavljena je dogovoril: “Ker je potrebno preračunati transakcije iz Erarja med povezanimi osebami s transakcijami cen na BSP električni borzi kjer GEN I trguje in prodaja, da se dobi natančne številke.”

Foto: Twitter, Vir: Erar

Konec utvar o slovenskem Steve Džobsu energetike?

Slovenski mediji so so že marsikaterega levega politika primerjali s tujimi ali domačimi zvezdniki. Siol je nekoč razglasil Marjana Šarca kot Luko Dončiča slovenske politike, tako kot so sedaj primerjali Roberta Goloba z Stevom Jobsom. Šarčeva primerjava z Dončičem je hitro propadla, Golobova z Jobsom pa še hitreje. Ko je trenutni predsednik vlade prijel vajeti v svoje roke, so cene električne energije v Sloveniji poletele v nebo, tako da so sedaj najvišje v Evropi. Vzporedno so se pojavile govorice, da je GEN-I nespametno za leto naprej prodal električno energijo v tujino, zato morajo državljani Slovenije plačevati astronomske cene elektrike, ki nastaja v tujini. GEN-I je ob prvih podražitvah za povišanje cen krivil vojno v Ukrajini. Zgolj kot omemba, Slovenija je kot država skoraj povsem samozadostna z električno energijo. Na naših tleh je nastane dovolj, da bi zadostili 85 odstotkov državnih potreb.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine