16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Ne poznajo sramu! Jože P. Damijan kar javno govoril o tem, kako pridobiti tri poslance za podporo koaliciji ustavnega loka

Tem trem poslancem ali več poslancem je treba ponuditi enake pogoje, kot jih imajo danes, treba jim je omogočiti prihodnost tudi po letu 2022. Ti poslanci se bodo odločili za vstop v novo koalicijo šele takrat, ko bo tukaj gotovo glede tega, kako se bodo odločili poslanci v stranki DeSUS. Do prestopa v novo koalicijo lahko pride samo skupaj, kot blok obeh strank,” je za komercialno televizijo razkril svoje načrte Jože P. Damijan. Govoril je namreč o tem, kako bo neimenovane poslance spravil na svojo stran.

 

Predsedniki LMŠ, SD, Levica in SAB so v začetku oktobra potrdili začetek pogovorov z namenom oblikovanja alternative vladi Janeza Janše. Izhodišče za povezovanje je pobuda Koalicija ustavnega loka, ki jo je nanje naslovil nasprotnik evra Jože P. Damijan, ki ima namen postati mandatar. V strankah so si bili enotni, da je predlog dobra osnova za nadaljevanje pogovorov. V koalicijo ustavnega loka so snubili že nekaj članov koalicijskih strank, saj sami nimajo dovolj glasov za vložitev konstruktivne nezaupnice. Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek je sodelovanje zavrnil in dejal, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi. Minister za zdravje in začasni vodja koalicijske stranke DeSUS Tomaž Gantar je o sodelovanju s KUL-om povedal svoje mnenje, in sicer da zadeva ni vredna komentarja. Zmaga Jelinčiča Plemenitega k sodelovanju sicer niso povabili, sam meni da zato, ker jim je jasno, da SNS ni tista stranka, ki skače iz ene na drugo stran, s čimer je namigoval prav na DeSUS. Sodelovanje je zavrnil tudi obrambni minister in predsednik stranke NSi, Matej Tonin. Če strnimo, do danes koalicija KUL nima niti enega glasu več, kot ga je imela ob svojem nastanku.

Jože P. Damijan in člani koalicije KUL očitno razmišljajo po principu; v vojni je dovoljeno vse. Cilj opozicije je pridobiti dodatne glasove, s katerimi bi lahko izglasovali nezaupnico vladi in sestavili novo koalicijo. Opozicija trenutno šteje 39 glasov, dodatnih trinajst pa bi jih lahko pridobila na račun DeSUS-a in SMC, kjer sami vidijo “zavezništvo”. Tako je namignila že pred časom tudi Alenka Bratušek, ko je dejala: “V opoziciji se resno in kar veliko pogovarjamo o oblikovanju nove levosredinske vlade, a imamo za izpeljavo tega projekta trenutno premalo poslancev. Tisti, ki manjkajo, so zdaj v koaliciji.” S to izjavo je namignila predvsem na stranko DeSUS, v igri pa ostaja še stranka SMC. Poraja se sicer vprašanje, kaj je opozicija pripravljena storiti za pridobitev glasov ali poslancev.

Do božiča bi morda lahko že imeli novo koalicijo, je napovedal Damijan
Glede konstruktivne nezaupnice je Damijan včeraj  v večerni informativni oddaji na komercialni televiziji povedal, da si marsikdo predstavlja nabiranje glasov zelo po domače, kot da se kliče naokoli in prosi poslance za podporo. Zaenkrat se gradi krhke odnose in gradijo zaupanje, je pojasnil. Dejal je: “Do oblikovanja koalicije pa bo lahko prišlo šele, ko se bosta za to odločili obe stranki, DeSUS in SMC naenkrat.” Nihče ne bo ogrozil svojega položaja, je poudaril in dejal, da je treba potrpežljivo počakati na kongres stranke DeSUS. Je pa tudi poudaril, da pričakuje nadaljevanje pogovorov o vstopu v novo vlado, v primeru, če bo Karel Erjavec na decembrskem kongresu izvoljen za predsednika stranke. “Do božiča bi morda lahko že imeli novo koalicijo,” je optimistično napovedal Damijan.

Opozicija razmišlja, kako kupiti poslance
Tem trem poslancem ali več poslancem je treba ponuditi enake pogoje, kot jih imajo danes, treba jim je omogočiti prihodnost tudi po letu 2022. Ti poslanci se bodo odločili za vstop v novo koalicijo šele takrat, ko bo tukaj gotovo glede tega, kako se bodo odločili poslanci v stranki DeSUS. Do prestopa v novo koalicijo lahko pride samo skupaj, kot blok obeh strank. Opozicija razmišlja, kako kupiti poslance, je že pred meseci opozorila evropska poslanka Romana Tomc in nakazala na možnost, da bo prišlo do prestopa zaradi pridobitve koristi. “Korupcija, velika korupcija,” je ob tem zapisala. Že takrat je namreč Dnevnik pisal o tem, da si o tem, kako pridobiti glasove poslancev SMC in DeSUS oziroma kaj vse jim ponuditi, niso enotni. Ni torej še povsem jasno, kako bodo pridobili obe stranki na svojo stran, ali gre res za močno koalicijsko pogodbo, obljubljen položaj ali celo denarne nagrade. To politično preigravanje opozicije sicer spominja na letošnje prestope poslancev SMC, kjer je prišlo do suma nagrajevanja poslancev za prestop v stranko opozicije, kjer sta med njimi najbolj odmevala prestopa Janija Möderndorferja in Gregorja Židana, o čemer je naš medij že pisal.

Financiranje prestopov poslancev očitno ne predstavlja problema, vprašanje je le, če je kdo naprodaj. In v kakšni valuti bo ponudba.
Da bi koalicija KUL imela nek resen program sicer ni opaziti. Damijan je povedal edino še to, da je Janševi vladi epidemija ušla izpod nadzora. Pojasnil je, da je v taki situaciji treba sprejeti zelo ostre ukrepe pri omejevanju socialnega druženja, vendar se je pokazalo, da pri prehodih med občinami ni potrebno omejevanje gibanja, prav tako pa je problematično zapiranje šol, to bi se dalo sprostiti. Kje in kako naj bi se to pokazalo, ni povedal. Podal je strokovno mnenje, da je možnost za okužbo na prostem res minimalna, zato se mu zdi, da bi gostinci vsaj na prostem še vedno lahko normalno obratovali. Ukrepi bi morali biti že utečeni, je še komentiral in dejal, da ne razume, zakaj stvari ne potekajo hitreje, sploh kar se tiče državne pomoči. Menil je tudi, da ne bi smelo biti nobenih pogojev, pomoč bi morala biti dostopna vsem in tako bi vse potekalo veliko hitreje kot zdaj, ko morajo ljudje dokazovati, da so upravičeni do določene pomoči. Od kje bi dobil ves ta denar, da bi lahko nudil neomejeno pomoč, tudi ni pojasnil. A če mu to ne predstavlja nobenega problema, bo gotovo tudi financiranje prestopov poslancev za Jožeta P. Damijana mačji kašelj. Se pa na družabnih omrežjih že pojavljajo opozorila, naj poslanci vseeno raje prej preverijo, da ne bodo Damijanove ponudbe slučajno v švicarskih frankih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine