24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Ne izključujejo samo v KUL in pri Golobu, Agencija za javnomnenjske raziskave Mediana je iz svoje ankete izključila Povežimo Slovenijo

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Agencija za javnomnenjske raziskave Mediana se je v preteklosti že nekajkrat izkazala za neverodostojno, saj so bile njene analize bolj kot javno mnenje samo ustvarjanje javnega mnenja v politične namene. Po zadnji predvolilni anketi sodeč pa je ponovno dokazala svojo “natančnost”, ko je iz ankete kar izpustila Povežimo Slovenijo, ki je vse prej kot “nerelevantna” stranka, saj ima resne možnosti za vstop v Državni zbor. 

Mediana Janje Božič Marolt je v preteklosti že večkrat postregla z neverodostojnimi rezultati anket, tokrat pa je s seznama strank izpustila pomembno koalicijo Povežimo Slovenijo. Gre za povezavo strank, ki ji praktično vse ankete kažejo prestop volilnega praga in vstop v parlament, njena odstranitev s seznama strank v anketi pa kaže na veliko napako. Ali pa namerno potezo, saj koalicija ne izključuje povezovanja v novo vlado s Slovensko demokratsko stranko in Novo Slovenijo?

Na Mediani so pojasnili, da so tehnično napako ugotovili šele po opozorilu. “Projekt smo z današnjim dnem v celoti začeli na novo z vključenimi vsemi strankami po naročilu naročnika. Naključni reprezentativni vzorec 1000 respondentov bomo kot običajno realizirali v kombinaciji telefonskega in spletnega anketiranja v dogovorjenem roku,” so pojasnili.

Image
Foto: posnetek zaslona

Nekaj tednov nazaj je bilo gibanje Povežimo Slovenijo na 5 odstotkih podpore, teden kasneje pa so imeli le še 2 odstotka podpore, medtem ko jih na zadnji anketi in zadnji raziskavi sploh ni na seznamu. Ob to se je obregnil tudi Mirko Mayer, ki je na družbenem omrežju zapisal: “Tudi to je najbrž zgolj (ne)ljubo naključje. Ko #Mediana nekaj tednov pred volitvami v svoj vprašalnik sploh ne vključi koalicije Povežimo Slovenijo @PovezimoSlo, mi pa se potem čudimo, kako gre POS v enem tednu iz 5 % na manj kot 2 %. Je to t. i. “znanstveni pristop”?”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine