22.9 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Ne boste verjeli, kakšne nesmisle objavlja portal RTV glede položaja človekovih pravic v Sloveniji: Ko celo tvitanje premierja omejuje temeljne pravice?!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Javna RTV Slovenija, ki smo jo prisiljeni plačevati vsa slovenska gospodinjstva, pompozno poroča o oceni Mednarodne zveze za civilno družbo Civicus, ki se je dokopala do spoznanja, da se je Slovenija poleg Kolumbije, Etiopije, Čada in Mjanmara znašla na seznamu držav, v katerih zaznavajo upad spoštovanja temeljnih državljanskih svoboščin. Pri omenjeni zvezi sploh ne navajajo, katere temeljne pravice naj bi bile omejene in pri tem uporabljajo absurdne argumente o protestih.

Kot poroča RTV Slovenija, je spletna platforma Monitor Civicus, ki v 196 državah spremlja stanje na področju državljanskih svoboščin, vključno s svobodo izražanja, združevanja in mirnega zbiranja, na svoj seznam držav uvrstila tudi Slovenijo. Po njihovem prepričanju naj bi namreč vlada Janeza Janše pandemijo covida-19 uporabljala kot pretvezo, da bi skušala sprejeti ukrepe, ki vplivajo na temeljne človekove pravice.

Platforma Monitor Civicus med drugim kritično izpostavlja, da so bile civilnodružbene organizacije deležne zmanjšanja sredstev. To le dokazuje, da očitno nekaterim sploh ni jasno, da so za omejevanje epidemije in blaženje posledic le te nujna sredstva, ki pa ne padejo z neba. Po njihovih besedah naj bi bilo kritično tudi to, da je bila med pandemijo, ko smo beležili tudi po več deset smrtnih žrtev na račun covida-19 na dan, ogrožena pravica do mirnega zbiranja. “Odkar je Janša nastopil mandat, ljudje vsak petek organizirajo protivladne proteste, vendar so bili protestniki deležni nezakonitih in nesorazmernih sankcij, vključno z globami do 10.000 evrov,” navajajo. Ja, Jaša Jenull in Zlatan Čordić – Zlatko, ki sta v svojem protivladnem besu mnogokrat kršila predpise, sta nabrala veliko kazni, kar pa je le dokaz, da se predpisi spoštujejo in ne zlorabljajo.

Jaša Jenull, ko je namerno izzval policijo. (Foto: STA)

Je tvitanje predsednika vlade omejevanje svoboščin?
Ker pa, ko se obrega ob vlado, brez problematiziranja premierja očitno ne gre, ne čudi, da so ga omenili tudi tokrat. Obregnili so se ob njegovo komunikacijo na Twitterju in jo primerjali s slogom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kaj ima to opraviti s stanjem človekovih pravic v državi, niso pojasnili. Je pa svobodno izražanje temelj svobodne države, zato so nasprotniki svobodnega izražanja tisti, ki so grožnja temeljnih človekovim pravicam. Omeniti pa niso pozabili tudi spora okrog financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) in navedli, da naj bi vlada z ustavitvijo financiranja izvajala pritisk na njeno vodstvo in jo poskušala uničiti. Pri tem so seveda povsem “naključno” zanemarili dejstvo, da do težav pri financiranju prihaja, ker direktor STA, kot je to zahtevano v skladu z zakonodajo, preprosto ne želi podpisati nove pogodbe ter izročiti zahtevane dokumentacije. Ta zahteva je vendarle razumljiva, saj bi bilo naravnost neodgovorno, da bi se denar slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev razdeljevalo na podlagi besede.

foto: posnetek zaslona

Neprofesionalno novinarstvo za naš denar
Pri vsem tem je neko poročilo nepomembne organizacije še najmanj pomembno, če ga ne bi izpostavili na portalu javne RTV. Gre torej še en nekritičen naval protivladnega besnila za naš denar. V platformi namreč niso omenili nič konkretnega, kar naj bi bilo kršeno. Gre le za ponavljanje istih prežvečenih floskul, ki jih leva politična opcija že lep čas izvaža v tujino. To pa nato povzemajo njihovi prijateljski mediji in to izvozijo nazaj v Slovenijo. S tem se poskuša ustvariti vtis, kako naj bi bil svet neverjetno zaskrbljen nad tem, kar naj bi se dogajalo v Sloveniji. Ker pa je marsikdo že naveličan nad prodajanjem zgodbe o tem, kako naj bi v Sloveniji vladala diktatura, čeprav je realnost povsem drugačna, vse skupaj toliko bolj naletava na gluha ušesa.

5. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1) je jasen in navaja, da morajo novinarji in uredniki RTV Slovenija pri svojem delu med drugim spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij; politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma; zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj; spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev; uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevkih. Od RTV Slovenija človek zato upravičeno pričakuje več kritičnosti in objektivnosti, kar pa omenjeno poročanje ni. Mar res ne more miniti dan, ko vlada ne bi bila na tapeti? Če bodo še naprej nadaljevali tako, se seveda ne morejo čuditi, zakaj iz dneva v dan narašča število ljudi, ki nasprotujejo plačevanju obveznega RTV prispevka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine