11.2 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Ne boste verjeli! Inšpektorji MNZ trdijo, da sta bila revija Demokracija in urednik Jože Biščak med organizatorji volilne kampanje ter grozijo s kaznijo!

Inšpektorji MNZ trdijo, da sta bila revija Demokracija in urednik Jože Biščak med organizatorji letošnje volilne kampanje, zato družbi Nova obzorja (založnik Demokracije) grozijo s kaznijo 800 evrov, Biščaku pa kot odgovorni osebi s kaznijo 300 evrov.

Konec preteklega tedna smo v uredništvo prejeli dopis inšpektorata za notranje zadeve, v katerem je zapisano, da je zoper Nova obzorja in Jožeta Biščaka uveden postopek »o prekršku zaradi suma storitve prekrška po prvem odstavku (…) Zakona o volilni in referendumski kampanji«. Postopek je uveden, ker je spletna Demokracija v članku, v katerem smo iz minute v minuto spremljali letošnje parlamentarne volitve (TUKAJ), objavila fotografiji dveh izpolnjenih glasovnic, ki sta ju objavila dva uporabnika Twitterja.

Inkriminirana glasovnica, ki jo je na Twitterju objavil legendarni novinar Martin Česenj, portal Demokracija pa je njegovo objavo povzel. (Slika: Twitter)

 

Zanimivo je, da nista bila ne Nova obzorja ne Jože Biščak na spletni strani državne volilne komisije (DVK), kjer je spisek 22 organizatorjev volilne kampanje za letošnje volitve, navedena kot organizatorja volilne kampanje, česar inšpektorat očitno ni opazil. Zakon namreč velja za organizatorje volilne kampanje, ne pa za zasebnike. In založba Nova obzorja je v zasebni lasti, podpisani sem običajna fizična oseba, ki ima tudi na dan volitve pravico objavljati politična stališča.

Organizatorji letošnje volilne kampanje za parlamentarne volitve. (Slika: PrintScreen/DVK)

 

Tudi odločba Vrhovnega sodišča RS iz leta 2016 gre v to smer: po zakonu se lahko kaznuje le organizatorje volilne kampanje in z njimi povezane fizične osebe, ne pa posameznih fizičnih oseb, ki niso del organizatorja volilnih kampanj. 

»Resnično me je strah živeti v državi, kjer si birokrati (država) lastijo pravico, da zasebnikom nalagajo, kaj lahko (na volilni dan) počno in česa ne smejo, da zasebnim medijem ukazujejo in predpisujejo, kaj lahko objavljajo in česa ne smejo. To je sejanje strahu in ustvarjanje birokratskega kaosa,« je povedal Jože Biščak in dodal, da volilni molk za običajne državljane in medije sploh ne obstaja.

Družba Nova obzorja in Jože Biščak se bosta na odločbo pritožila.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine