21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Navkljub temu, da bi moral biti kot funkcionar UEFA apolitičen, Čeferin javno promovira Pirc Musarjevo

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Za Aleksandra Čeferina, zloglasnega predsednika UEFE in sina Petra Čeferina, ki so mu nekateri zaradi zastopanja psihopatskih morilcev pogosto govorili “hudičev advokat”, je znano, da se rad druži s politiki. Tako prej kot odvetnik, predsednik Nogometne zveze Slovenije, kot danes, ko opravlja prestižno funkcijo predsednika UEFE. Na fotografiji smo ga videli z obema sodobnima nosilcema fašistične osi zla –  soimenjakom Lukašenkom in Vladimirjem Putinom. 

A le ena politika Čeferina tako fascinira, da ne rečemo vzburi, da želi v njo kar aktivno posegati, še preden je v njo zakorakal. To je seveda slovenska. Klan Čeferinov je v teh krajih znan kot trden del levičarske kvazi-socialistične smetane, ki včasih tiho, včasih pa kar na glas podpira levičarske politične kandidate. To je seveda razumljivo – odvetništvu se najbolje godi, ko v državi vlada kaos, socialisti pa so porok za kaos, brezvladje, kleptokracijo, nepotizem in rušenje temeljev vladavine prava. Verjetno gre za čisto poslovno odločitev.

V preteklosti že večkrat posredno in neposredno vmešavanje v slovensko politiko

V preteklosti se je večkrat posredno vključil v slovensko dnevnopolitično dogajanje s kakšnim pikrim komentarjem do prejšnje vlade. Vsaka njegova beseda je seveda takoj postala zlato, npr. v Odlazkovih portalih – sploh v dnevniku Ekipa, kjer so do Čeferina vzpostavili že skoraj nevrotičen odnos brezkompromisnega čaščenja vsake njegove poteze in izgovorjene besede, pa tudi v največjem in najbogatejšem portalu v državi – Pop TV.

V času pandemije je pogosto prek domačih in tujih megafonov govoril o represivni slovenski vladi, nihče pa ga seveda ni vprašal o tem, kaj meni o mnogo bolj strogih kovid ukrepih v Belgiji, Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem … Pustili so mu, da igra svojo vlogo “nepolitičnega” stranskega opazovalca, ki kot navaden državljan (podobno kot navaden upokojenec Kučan) kritizira Janševo vlado. Že to je bilo izredno sporno, saj se kot funkcionar ene največjih športnih zvez na celini ne bi smel vpletati v politiko posameznih držav – še posebej ne v politiko države, iz katere prihaja tudi sam.

Sedaj pa je tudi za njegove standarde prestopil mejo, kot je na Twitterju opozoril bloger in libertarni aktivist Tomaž Štih z vzdevkom Libertarec.

“Predsednik UEFE je že mesece povsem zatopljen v politiko naše dežele,” je zapisal.

“Tukaj na sliki podpira kandidatko za predsednico Slovenije. A nimate na UEFI pravila o vtikanju [vodstva organizacije] v politiko? Poleg tega stoji pred zidom prejšnjih predsednikov. Gre za politično propagando.”

Politika ne sodi v šport

UEFA in vse druge globalne športne organizacije (FIFA, FIA, DORNA) gradijo svojo kredibilnost na popolnem distanciranju od državne politike. Ne le to – tudi igralci in ekipe, ki sodelujejo v tekmovanjih, se morajo vzdržati vsakih političnih, nacionalnih in verskih sloganov, zapisov ali slikovnega materiala. Takšen odnos do politike je sam po sebi umeven, saj bi drugače vsako športno organizacijo hitro prevzele politične sile največjih držav in svojim ekipam zagotovile preferenčni status. Nekateri trdijo, da se politika že zdaj spretno vpleta v športne dogodke, a na prefinjen način izoliran od resnega dnevnopolitičnega dogajanja. Vsi šepetajo o tem, zakaj se je organizacija svetovnega prvenstva v nogometu zaupala Katarcem  ter zakaj so bile dirke Formule 1  v diktatorskih deželah, kot so Rusija, Kitajska, Azerbajdžan in Savdska Arabija.

Bo Čeferin odstopil?

Čeferinovo fotografiranje s kandidatko za predsednico je očitna politizacija funkcije in izkoriščanje njegove mednarodne moči, da ji pomaga do zmage nad kandidatom, ki predstavlja močnega nasprotnika njegovi in njeni politični opciji. V resnici gre ne le za poseg v slovensko politiko z jasnim motivom promocije levičarske kandidatke, ampak tudi za majanje integritete funkcije predsednika UEFE, ki se spušča v zelo specifične mikro-politične spopade v svoji državi. Gre za eksces, ki je gotovo vreden odstopa iz prestižnega položaja, zanimivo pa bo, kako bodo incident videli otoški mediji, ki so do zdaj edini o Čeferinu poročali korektno in brez strahu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine