22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Navdihujoča zgodba o Agati Mróz, ženski, materi in vrhunski športnici, ki bi lahko splavila in si rešila življenje, a se je odločila, da podari novo življenje

Piše: Janja Strah

Liliana Olszewska je na Poljskem internetna zvezdnica. Ne samo zaradi pojavnosti in ker je zelo talentirana odbojkarica, ampak ker predstavlja simbol življenja. Njena mati Agata  Mróz – Olszewska, prav tako vrhunska športnica, se je odpovedala svojemu življenju, da je lahko življenje podarila Liliani. Blagoslovljena ženska, mati in pobožna kristjanka bi lahko splavila in si rešila življenje. Pa ni. Prednost je dala novemu življenju. To je njena zgodba.

Zgodbo o rojstvu Liliane je spremljala cela država. Danes je stara 14 let, zrasla je v lepo dekle, kot je bila njena mati. Ko je pred jeseni 2007 Agata Mróz izvedela za svojo nosečnost, je bila že zelo bolna (mielodisplastični sindrom – MDS). Nosečnost so odkrili med rutinskim pregledom, ko so zdravniki načrtovali presaditev kostnega mozga.

»Nisem mogla verjeti, ko sem zagledala ti dve čarobni črti. Ko sem septembra (2007: op. a.) prišla, da bi se dogovorili za operacijo, sem morala rutinsko opraviti test nosečnosti. Sprva sem mislila, da gre za napako. Naredila sem drugi test in rezultat se je ponovil. Zdravniki so rekli, da je glede na moje zdravstveno stanje to skoraj nemogoče,« je leta 2008, takoj po rojstvu hčerke, za poljsko Vivo povedala Agata, ki so jo zdravniki mesece prej prepričevali, da mora takoj na operacijo (datum operacije je bil določen za november 2008), drugače bo umrla.

Z možem Jacekom sta spoznala, da je nosečnost božje znamenje, da jima je v skupnem življenju vendarle še kaj danega. »Zaslužimo si srečo,« je dejala za Vivo. Operacijo je odpovedala. »Na žalost jo moram prestaviti, ker sem noseča,« je sporočila zdravnikom.

Agato, dvojno evropsko prvakinjo v odbojki, so operirali po rojstvu hčerke. »Ko sem se zbudila iz anestezije, mi je Jacek pokazal film, ki ga je posnel po rojstvu. Ko sem lahko sedel na voziček, sem rekla: ´Gremo!´. Ko sem zagledala Liliano, sem začela jokati. Kakšen dojenček. Dva kilograma sreče. Vesel sem bil, da je uspelo. Da je z nami. Da je zdrava. V njej vidim Jaceka. Čudovit očka,« je spomladi 2008 Agata pripovedovala za Vivo.

Agata Mróz je umrla, ko je bila mala Liliana stara le dva meseca. Ostala je pod skrbništvom svojega očeta. Jacek Olszewski se ni zlomil, ampak je vzgajal svojo hčer.

Leta 2009 je za medije povedal: »Pred kratkim sem doma našel Agatin test nosečnosti. Pogledal sem to tanko rdečo črto in v duši mi je bilo toplo. Tega otroka nisem jaz nosil pod srcem, lahko bi prepričeval Agato, a izbrala je novo življenje.« Bilo je tudi zelo veliko tveganje, da bi umrli obe. »Šele ko smo bili petem mesecu, sem si oddahnil. Potem sem se začel veseliti, posijalo je upanje, da bomo rešili obe,« je dejal Jacek. Za Agato je bilo žal prepozno. »Prva beseda Liliane je bila oče, izgovorila je tudi besedo mama, čeprav je tega nikoli nisem učil,« se spominja Jacek.

Liliana Olszewska je zrasla v lepo dekle.  Najstnica je zelo aktivna na internetu, predvsem na platformi TikTok, kjer objavlja različne posnetke. Je zelo priljubljena, prava internetna zvezdnica. Njen profil spremlja več kot 12.000 uporabnikov, število njenih oboževalcev narašča iz dneva v dan.

Liliana se je rodila 4. aprila 2008, Agata je umrla 4. junija istega leta, stara 26 let. Pogrebna slovesnost je bila 9. junija, natanko leto dni po poroki z Jacekom Olszewskim. Agata je bila blagoslovljena ženska, ki je žrtvovala svoje življenje, da je dala prednost novemu. Po njeni življenjski zgodbi so posneli pretresljiv film z naslovom Predvsem življenje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine