-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Naslovnica Mladine kaže, da vlada huda panika v mafijskih izpostavah, ker se bojijo desnice!

Rdeča mafija je v teh dneh resnično v paniki, kar je izkazala tudi njihova revija Mladina s svojo naslovnico, kjer na že znan način strašijo pred skrajno desnico, pozabili pa so prikazati žilne opornice in krste pacientov, ki so umrli, ker so lastniki te revije pokradli na desetine milijonov slovenskemu zdravstvu. Kot smo že poročali se prvi direktor Kliničnega centra Janez Zemljarič po cele dneve sestaja v Murglah, med drugim z Antonom Ropom. Sledi lastništva Mladine so že prej vodile v Luksemburg, KB1909 pa je bogatel tudi na račun žilnih opornic, pred kratkim pa smo poročali, da naj bi bil postopek prodaje Mladine skladu York iz davčne oaze tik pred zaključkom. Ta sklad je sicer znan po svojih odkupih terjatev od DUTB.

Rdeča mafija je očitno resnično v paniki po odstopu Marjana Šarca in temu primerno se je odzvala tudi njihova revija Mladina, kjer so na naslovnici revije, ki izide v petek priznali, da je nastala panika in zapisali: “Se zaradi preračunljivosti politikov Slovenija res utegne pridružiti evropskim državam, v katerih vlada skrajno desna politika?” Koga so mislili s skrajno desnico, so jasno prikazali na naslovnici, s tem, ko so ob potapljajočem se čolnu s Šarcem prikazali čoln s predsednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo in s predsednikom Nove Slovenije – krščanskih demokratov Matejem Toninom.

Na naslovnici so pozabili dodati krste pacientov, ki so umrli v čakalnih vrstah

Janša se je na naslovnico že odzval na družbenem omrežju Twitter: “Zelo iskreno in samoizpovedno, PANIKA vlada v mafijskih izpostavah. Na naslovnici @SpletnaMladinasicer manjkajo slike skrajno levih žilnih opornic in krste pacientov, ki so umrli zato, ker so lastniki revije pokradli desetine milijonov slovenskemu JAVNEMU zdravstvu.”

Dober komentar je na Twitterju zapisal tudi Mitja Mahne: “V deželi, kjer so lastniki kapitala v glavnem rdeči, kjer imajo najvišje penzije bivši komunistični funkcionarji, kjer je buržoazija v glavnem rdeča, mi prosim definirajte pojem skrajne desnice. So to tisti, ki ima doma majhno kmetijo, hodijo v službo in v nedeljo k masi?”

 

Zemljarič še zdaj skuša vplivati na posle v zdravstvu

Da je panika nastala prav v krogih okrog slovenskega zdravstva, ki še vedno funkcionira po sovjetskem modelu, smo ta teden na spletnem portalu Nova24TV že poročali. Kot nam je zaupal vir, naj bi imel Janez Zemljarič v zadnjih dneh in tednih po cele dneve sestanke. Da je še vedno vmešan v posle na področju zdravstva, smo se lahko prepričali lansko leto, ko je na dan prišlo, da naj bi s telefonskim klicem skušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Po neuradnih podatkih, ki jih je takrat pridobila STA, naj bi v UKC klical v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme. Glede na navedeno ne čudi panika, saj bi po prihajajočih predčasnih volitvah končno utegnili dobiti vlado, ki bo naredila red v zdravstvu.

Zanimivo pa je tudi, da naj bi se prejšnji teden skoraj vsak dan sestal z nekdanjim predsednikom vlade in kasnejšim podpredsednikom Evropske investicijske banke Antonom Ropom. Ta je bil med drugim kasneje tudi član nadzornega sveta SID banke. Banka Slovenije je kasneje presodila, da ni primeren za nadzornika v slovenskih bankah. A kljub temu je v torek presenetila novica, da je Šarčeva vlada na ponedeljkovi dopisni seji za nadzornika državne SID banke potrdila Ropa. Nadzornik je po poročanju Finance postal na predlog Službe vlade za kohezijo in razvoj, ki jo vodi Angelika Mlinar iz kvote SAB.

Kot nam je še zaupal naš vir, se na ulici govori, da naj bi Rop Zemljariču urejal ugodna posojila prek svojih zvez in poznanstev v EIB in SID banki, pri vsem tem pa naj bi v žep pospravil zajetno provizijo. Ko smo želeli preveriti navedbe pri Ropu, je bil zaseden in smo se dogovorili, da ga pokličemo kasneje, a se na naše klice ni več odzival.

Je Mladina pristala v rokah sklada v davčni oazi?

Kot smo pred kratkim poročali na Nova24TV, je bil postopek prodaje Mladine s strani KB1909 tik pred zaključkom, kot je poročal RAI naj bi bil kupec tuj investicijski sklad, katerega ime naj ne bi bilo znano, a po vsej verjetnosti je šlo za sklad York s sedežem v Luksemburugu, ki je do zdaj v Sloveniji že kupil precejšnje število terjatev od Družbe za upravljanje terjatev bank, med drugim do Save, kjer ima velik vpliv Matej Narat, Istrabenza, kjer ima Sava prav tako interes in do DZS v lasti Bojana Petana iz vrst Foruma 21 Milana Kučana. Zadnji korak, tj. prenos delnic na novega lastnika bo izveden v kratkem. Kot smo na spletnem portalu Nova24TV poročali že marca, naj bi se kupnina za Mladino gibala nekje okrog 500 tisoč evrov.

Sledi lastništva Mladine so že prej vodile v Luksemburg, KB1909 pa je bogatel tudi na račun žilnih opornic

Sledi lastništva Mladine pa so že prej vodile v Luksemburg, vanjo je že prej namreč lastniško vstopil zloglasni zamejski slad KB1909, in sicer potem, ko je iz Mladine izstopil Vega Finanz (prej znan pod imenom Proteus Finanz). Slednje podjetje je leta 1989 s prenosom kredita iz Ljubljanske banke ustanovilo Safti v Luksemburgu. Ta podjetja so nato vdrla v Slovenijo z udbovskim kapitalom. Del KB1909 je med drugim tudi Mark Medical, ki je bogatel na račun žilnih opornic, kot se je razkrivalo v preiskovalni komisiji poslanke Jelke Godec. Z Udbo pa naj bi bila močno povezana tudi družba Interfinanz Zürich (hčerinska banka NLB d.d.), ki je vzbudila pozornost v preiskovalni komisiji dr. Anžeta Logarja.

Foto: STA

V ozadju tudi mafijske povezave, udba pa se je Mladine polastila že v 90. letih

V oddaji Faktor pri voditelju Bojanu Požarju je Rado Pezdir vlogo posameznih podjetij pri Mladini pojasnil takole: “Jasno je bilo, da se bo Vega Finanz moral umakniti od te konstelacije, nazadnje se bo tudi KB1909, prav zaradi tega, ker sta oba pooblaščenca tega podjetja, ki je bilo na vrhu lastniške strukture tednika Mladina, v Italiji pod preiskavo zaradi pranja denarja in sodelovanja z organiziranim kriminalom. To sta Filippo Dolfus in pa venezuelski državljan italijanskega rodu Gabrielle Bravi. Obema se očita, da sta v več desetletjih izvlekla in prečistila denar preko britanskih deviških otokov v več sto milijonih evrih.”

Rado Pezdir (Foto: posnetek zaslona)

Pezdir je takrat pojasnil tudi začetke operacije Mladina: “Seveda, operacija Mladina pa se začne nekje leta 1990, ko se prve lastniške strukture začnejo premikati proti podjetju Distriest, ki pa nastane iz podjetja Adit; starejši bodo vedeli, da je bil Adit kanal denarja, preko katerega je partija pošiljala denar v okrožje Safti.” Mladina je bila v osemdesetih po Pezdirjevih besedah močan medijski projekt, ki je dobesedno razgrajal in uničeval komunistični sistem, in to je pomenilo, da so po letu 1990 pričeli prevzemati to kolobocijo. Z razpadom KB1909, ker sta njegova glavna financerja odmrla, predvsem Adria Bank in NLB, pa je seveda prišlo do likvidacije tega podjetja in posledično je morala iti v prodajo tudi Mladina. Pri vsem tem je zanimivo to, da ima York sedež na isti ulici kot Vega Finanz.

Dr. Matej Lahovnik (Foto: posnetek zaslona)

Se prek sklada York nazaj v Slovenijo vrača denar slovenskih tajkunov?
Dogajanje je komentiral tudi ekonomist dr. Matej Lahovnik, ki je opozoril: “Sklad York je daleč največji zaslužkar pri odkupu terjatev do Save, DZS in ACH od državne slabe banke, zato je vprašanje ime koga ali česa je York?!.” Pezdir je v zvezi s tem takrat še ocenil, da York deluje v imenu končnega lastnika, saj steguje svoje lovke tako po bančništvu in turizmu kot po medijih. Indici, da se prek tujih vlagateljev slovenski tajkunski denar, katerega izvor je med drugim tudi bančna luknja, vrača nazaj v Slovenijo so bili vidni tudi v drugih primerih, med drugim nazadnje v primeru 4K Invest, ki so uničili Adrio Airways.

Rok Krajnc

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine