30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Naši viri: zoper Smodeja že 17 prijav zaradi spolnega nasilja

Piše: Janja Strah

Čeprav je bila konec avgusta to medijska tema številka ena, zadnje čase o njej skoraj ni več slišati: gre za afero Fotopub oz. spolno nasilje v omenjenem lokalu v središču Ljubljane.  

Kot je znano, so pozno poleti v javnost prišle različne izpovedi žrtev spolnih zlorab, katerih je osumljen razvpiti Dušan Josip Smodej. Slednji naj bi bil še vedno v tujini.  Nedavno je Nacionalna tiskovna agencija tudi razkrila pričevanje ene od udeleženk, da je v tej zgodbi razvpiti Inštitut 8. marec odigral negativno vlogo, saj je želel afero pomesti pod preprogo. Morda se razlog za to skriva v dejstvu, da je inštitut preko zasebnih in intimnih zvez tesno povezan s stranko Levica. Spomnimo: njeni predstavniki so celo javno grozili medijem in posameznikom, ki bi povezovali stranko z dogajanjem v Fotopubu. Obenem pa so se v prvih dneh afere nonšalantno norčevali, češ da ni niti ene prijave.

No, sedaj naj bi bilo prijav že 17, pravijo naši viri.

Ljubljanski kriminalisti so sicer preiskavo v zvezi s spolnimi zlorabami končali že pred tremi tedni in na tožilstvo podali prve ovadbe. Preiskava vseh zaznanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost je potekala od 20. avgusta, ob tem pa so preiskovali še druga povezana kazniva dejanja. Gre za skupno 12 sumov kaznivih dejanj, v okviru katerih so odkrili devet oškodovancev in tri osumljene osebe.

Zoper enega osumljenca so podali štiri ovadbe, dve v povezavi s spolno nedotakljivostjo ter po eno v povezavi z omogočanjem uživanja prepovedanih drog in hudih telesnih poškodb. Oškodovani sta bili dve osebi, so pojasnili kriminalisti. Zoper isto osebo so po njegovih besedah preiskovali še dve kaznivi dejanji spolne nedotakljivosti in kaznivo dejanje izsiljevanja, ki pa se niso potrdile. V primeru druge osumljene osebe so preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost. Eno od teh je bilo storjeno pred več kot 35 leti, kazenski pregon pa ni bil več dopusten.

Na tožilstvo so podali še ovadbo zoper tretjo osumljeno osebo, saj so v okviru zbiranja obvestil preiskovali tudi kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, tatvine in grožnje.

Med preiskavo so opravili več kot 80 razgovorov, z nekaterimi osebami tudi večkrat, nekatere pa s policijo niso želele sodelovati. Podatke so zbirali tudi v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi. Pregledali oziroma preverili so več kot 5000 objav in zapisov na spletu, tudi tiste, ki so bile brez informacij o konkretnih žrtvah kaznivih dejanj.

Kriminalisti sicer preiskujejo tudi sume kaznivih dejanj nenamenske porabe javnih sredstev.

Zagotovo pa bo zanimivo opazovati, kako bo potekal nadaljnji proces v omenjeni aferi in kaj vse se bo razkrilo. Ob sami aferi je bilo mogoče zaznati veliko nervozo in grožnje, trenutno pa vlada zatišje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine