24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Naši viri: zaradi »poceni delovne sile« bi Hrvaška lahko že v kratkem povsem odprla meje za migrante, to pa pomeni prihod novih deset tisoč migrantov v Slovenijo!

Potem ko se je v minulih dneh večja skupina migrantov na območju Bihaća in Velike Kladuše skušala s silo prebiti na Hrvaško (vendar brez uspeha), očitno prihaja do preobrata, saj so začele lokalne oblasti BiH pritiskati, da se migrante spusti na Hrvaško. Za zdaj še ni uradnih podatkov, da bi Hrvaška odprla mejni prehod in migrante spustila na svoje ozemlje. Zaradi krize v občinah Bihać in Velika Kladuša pa si prebivalci želijo, da bi migranti zapustili omenjeno območje.

 

So pa nekateri hrvaški mediji danes objavili informacijo, da je hrvaški zavod za zaposlovanje predstavil projekt »Usposabljanje na delovnem mestu« s poudarkom na vključevanje migrantske populacije na trg dela. Ni pa še povsem jasno, ali gre za resnično namero, da Hrvaška odpre mejo za migrante (to je zagotovo želja neokomunistične levice na Hrvaškem) ali pa le za spin. Po podatkih portala Paraf.hr, sklicujoč se na hrvaški zavod za zaposlovanje, je na Hrvaškem trenutno samo 650 migrantov, za zagotovitev delovne sile v poklicnih skupinah, kjer primanjkuje kadrov, pa bi potrebovali vsaj petnajst tisoč delavcev, ki jih na Hrvaškem ne morejo dobiti, saj naj bi se številni Hrvatje zaradi preskromnih plač preselili v tujino. Je pa ravno sedaj v Bosni in Hercegovini trenutno okoli petnajst tisoč migrantov, zato se že govori o tem, da bi migrante iz BiH spustili na Hrvaško, saj naj bi šlo za poceni delovno silo. Vendar pa si večina želi naprej, denimo v Nemčijo, saj želijo predvsem socialno pomoč in ne dela.

Če bo prišlo še danes do preobrata, bi lahko prva skupina migrantov, ki se zadržuje na mejnem prehodu Maljevac, nadaljevala pot proti Sloveniji, sledili naj bi še ostali. Kot poroča portal Krupljani, je predsednik občinskega sveta občine Velika Kladuša Fikret Bašić že posredoval pri mejni policiji BiH ter ministrstvu za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona, da se mejni prehod Velika Kladuša-Maljevac deblokira.

Radiotelevizija Republike Srpske pa na spletni strani poroča, da migranti nočejo zapustiti improvizirano šotorišče, ki so ga postavili kar na območju mejnega prehoda, kar pa hrvaška stran izkorišča kot izgovor za zaprtje mejnega prehoda.

Medtem pa so mediji poročali, da je pppolicija unsko-sanskega kantona v Bosni in Hercegovini v Veliko Kladušo z avtobusi prepeljala približno 200 migrantov, ki so jih pretekli teden ob poskusu vstopa na hrvaško ustavili pri mejnem prehodu Maljevac. Policisti BiH se s hrvaškimi kolegi pogovarjajo o vnovičnem odprtju mejnega prehoda za promet.

Tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve unsko-sanskega kantona Snežana Galić je danes izjavila, da so “odblokirali” mejni prehod Maljevac. Kot je pojasnila v pogovoru za regionalno televizijo N1, so migrante prepeljali z avtobusi v prostore podjetja Miral v Veliki Kladuši. Pri premestitvi migrantov ni bilo nobenih incidentov, je dodala.

Povedala je, da potekajo pogovori med obmejnimi policijami BiH in Hrvaške o vnovičnem odprtju mednarodnega mejnega prehoda Maljevac, ki je bil zaradi migrantov zaprt teden dni. Pričakuje, da bodo hrvaški policisti prehod kmalu odprli za ves promet.

Hrvaške oblasti so prejšnji teden napovedale, da bodo mejni prehod odprle, ko ob mejnemu prehodu ne bo nobenega migranta več. Zaprli so ga 24. oktobra, potem ko je med 150 in 200 migrantov skušalo mimo policistov vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti državam zahodne Evrope.

Migranti, med katerimi so bili tudi ženske in otroci, so pretekli teden dni vztrajali pri svojih zahtevah v improviziranemu šotorskemu naselju nekaj sto metrov od prehoda.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine