0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Naprodaj zarubljena Jankovićeva hiša v Grosupljem

Piše: Moja Dolenjska

Hiša v Grosupljem, ki jo je ljubljanski župan Zoran Janković izgubil zaradi sinovega tri milijonskega dolga do podjetnika Marjana Pišljarja, se je znašla v stečajni masi enega od podjetij in bo naprodaj na dražbi, poročajo Finance.

Omenjeno hišo je leta 2004 zgradilo podjetje Electa inženiring. Njen prvi lastnik je bil Janković, ki je v tistem času vodil Mercator. Lastnik hiše je ostal do leta 2013, dokler se niso začele pojavljati prve finančne težave njegovih sinov. Jure Janković si je od poslovneža Marjana Pišljarja izposodil dva milijona evrov, celoten dolg z obrestmi pa se je na koncu povzpel na tri milijone evrov. Ker dolga ni dobil poplačanega, se je Pišljar odločil za izvršilne postopke. Rubežnika je poslal tudi v hišo v Grosupljem, pri čemer je Janković na koncu privolil v to, da ključe hiše preda za poplačilo dela dolga.

Foto: STA

Pišljar je bil po poročanju Financ lastnik hiše do leta 2018, ko jo je prodal podjetju Logistično servisni center (LSC) Ljubljana, ki se je ukvarjalo s servisiranjem industrijskih dvigal. S prodajo hiše je Pišljar iztržil 346.000 evrov.

Podjetje LSC Ljubljana pa je pet let pozneje zaradi nakopičenih dolgov do Fursa in SID banke marca letos končalo v stečaju po neuspešnih poskusih reševanja s prisilno poravnavo. Hiša stoji na 618 kvadratnih metrov velikem stavbnem zemljišču. Skupno je v njej 183 kvadratnih metrov površine, kot izhaja iz cenitve. Zgrajena je iz pritličja in nadstropja, prodaja pa se prosta oseb, nekdanji uporabniki so se že izselili.

Sodna cenilka je na podlagi primerljivih prodaj tržno vrednost ocenila na 422.711 evrov oziroma 2.309 evrov za kvadratni meter. Likvidacijska vrednost je ocenjena na 346.623 evrov, kar je 18 odstotkov pod ocenjeno tržno vrednostjo.

Stečajni upravitelj Aleš Velkaverh, ki vodi stečaj LSC Ljubljana, je za prodajo hiše razpisal zbiranje zavezujočih ponudb. Vabilo je bilo objavljeno 12. oktobra, oddati jih je treba v dveh mesecih, torej do 12. decembra. Izklicna cena je določena pri 423.000 evrov, kar je zaokrožena ocenjena tržna vrednost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine