18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Napovedi se uresničujejo: Vlada Roberta Goloba odpira vrata za migrante! Levi župani se upirajo!

Piše: G. K. (Nova24tv.si)

Na ministrstvu za notranje zadeve se pripravlja novela zakona o tujcih, ki bo izrazito zrahljala pogoje za bivanje tujcev v Sloveniji. Med občinami, predvsem tistimi, ki imajo med svojimi prebivalci že sedaj precejšnji delež tujcev, je zaradi vladnega predloga završalo. Pritožujejo se v Kranju kot tudi v Velenju. Vlada Roberta Goloba po drugi strani argumentov lokalne skupnosti ne posluša. Predlog novele zakona o tujcih kot tudi novela zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev se bo sprejemal po nujnem postopku, ki je sicer rezerviran za primere vojne, naravnih nesreč in nepopravljivih posledicah za demokracijo. 

Spomnimo, prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše je zaostrila pogoje za bivanje tujcev. Kot pogoj za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine državljanu tretje države je bilo določeno poznavanje jezika na vstopni ravni (A1), za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje državljanu tretje države (v primeru, da je ta neprekinjeno 5 let bival v državi), pa je bil določen pogoj znanja slovenščine na osnovni ravni (A2). Na novo je bil določen obseg sofinanciranja programov učenja slovenskega jezika na 50 odstotkov. Za združitev družine v Sloveniji je bil uveden pogoj, da mora tujec vsaj dve leti zakonito prebivati v Sloveniji. Prav tako je bil uveden pogoj, da so dokazila, s katerimi tujec dokazuje sposobnost preživljanja, enaka pri pridobivanju dovoljenj za prebivanje kot takrat, ko pridobiva prvo dovoljenje. Poleg še nekaterih drugih sprememb je bila podana tudi zakonska podlaga za uvedbo varnostne okrepitve biometričnih dovoljenj za prebivanje z namenom zmanjšanja možnosti ponarejanja in zlorab dovoljenj.

Vlada Roberta Goloba je uvedene spremembe odločila spremeniti. Tujcem, ki bodo sedaj zaprošali za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine, ne bo treba poznati slovenskega jezika niti na vstopni ravni. Vlada prav tako namerava ponovno uvesti brezplačno financiranje tečajev za vse kategorije tujcev. Golobova vlada namerava tudi olajšati fizični vstop v državo. Ministrstvo želi tujcem, ki za vstop v državo ne potrebujejo vizuma, pomagati, tako da v času, ko meljejo birokratski mlini, ti vstopijo v državo v skladu z izdanim dovoljenjem za začasno bivanje.

Zakaj Rakovec in drugi nasprotujejo spremembam?
Župan Kranja Rakovec je za 24ur komentiral, da so občine prepuščene same sebi, ko gre za upravljanje z negativnimi posledicami masovnih migracij, saj je področna zakonodaja nedorečena. Problematika je izrazita predvsem v zdravstvu in šolstvu. “Vladi RS in pristojnemu ministrstvu smo poslali več predlogov za zahtevnejše pogoje priseljevanja tujcev, saj se v Kranju in nekaterih drugih občinah po Sloveniji srečujemo s podobnimi problemi v vrtcih, osnovnih šolah, zdravstvenih ustanovah, sociali ter pri vključevanju tujcev na splošno v našo družbo in kulturo. Zavzeli smo se za ostrejše pogoje glede časa bivanja v Sloveniji za izpolnitev pogojev za združitev družine in osnovnega znanja slovenskega jezika, kar je bilo v trenutno veljavni zakonodaji deloma upoštevano, predlagali pa tudi pripravljalnice z učenjem slovenskega jezika v osnovnih šolah, da se otroci lažje vključijo v redne ure pouka. Zato nas neugodno preseneča predlog novele zakona o tujcih, s katero bi omilili prav pogoje glede znanja slovenskega jezika, ki ga bo Vlada RS dala v obravnavo in sprejem državnemu zboru po hitrem postopku,” je komentiral Rakovec za 24ur.

Aktualni župan Matjaž Rakovec iz vrst Socialnih demokratov (Vir: STA)

Kranjski župan Rakovec pravi tudi: “Imeli smo primere prijave začasnega bivališča neobičajno velikega števila tujih oseb na enem samem naslovu, izkoriščanje socialnih pomoči družini, ki je bila samo še fiktivno prijavljena na naslovu v mestni občini, dejansko pa že v drugi državi Evropske unije. Neznanje slovenskega jezika prinaša velike težave pri sporazumevanju pri osebnih zdravstvenih zadevah, še posebej mater, pri vključevanju otrok v osnovno šolo in na splošno razumevanju slovenske družbe.

Kranjski župan nato izdatno pojasnjuje, da dobivajo na občini opozorila, da se pridruženi člani družine prosilca brez znanja slovenskega jezika zelo slabo znajdejo v slovenski družbi, imajo izjemno majhne možnosti poiskati si zaposlitev, posledično pa so obsojeni na socialne transferje, ki bremenijo njih in družbo: “Kot je videti, se predlog novele zakona, ki so ga pripravili na Ministrstvu za notranje zadeve, oddaljuje od učinkovitih sistemskih rešitev, ki bi podpirale podobne pogoje za priseljevanje tujcev, kot jih poznajo druge države Evropske unije z dolgoletno tradicijo sprejemanja tujcev v svoja okolja,” trdi kranjski župan.

Velenje: spremembe zakonodaje bodo bremenile občinski in državni proračun
Izrazito zaskrbljeni so tudi v Velenju: “Zaradi splošne draginje v današnjem času opažamo, da se število prosilcev na področju socialnih transferjev povečuje in zato izražamo utemeljeno skrb za zagotavljanje zadostnih sredstev tako v občinskem proračunu kot v proračunu Republike Slovenije, če se ukine periodično preverjanje izpolnjevanja pogoja zadostnih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti s strani upravne enote za tujce. Menimo, da bi takšna sprememba zakona prinesla dodatne finančne obremenitve občinskemu in državnemu proračunu,” so za 24ur odgovorili v Velenju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine