23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Napovedana redukcija s pitno vodo v Slovenski Istri za zdaj ni potrebna, poraba se je ustalila

Piše: L. K. F.

Voda je trenutno po vsem območju, ki ga Rižanski vodovod oskrbuje s pitno vodo, zdravstveno ustrezna in varna za uživanje, pojasnjujejo na Rižanskem vodovodu.

Poročilo o stanju oskrbe s pitno vodo je Rižanski vodovod nazadnje podal 5.8.2022. Ter seznanil, da je nivo podtalnice reke Rižana še vedno zelo nizek in se je znižal na stanje, ki smo ga imeli pred padavinami, ki so bile 25.7.2022.

Iz podtalnice Rižane se sedaj črpa 200 l/s, s tem da se del te vode v količini  40 l/s vrača v strugo reke Rižane za zagotavljanje 110-litrskega biološkega minimuma.

Vodarna v Sečovljah, ki je bil, zaradi slabe kvalitete surove vode začasno zaustavljena, je od 3.8.2022 ponovno aktivirana s kapaciteto približno 30 l/s, s katero bo zagotovljena zdravstvena ustrezna pitna voda.

Ostala dva razpoložljiva vodna vira iz sosednjih vodovodov se črpata maksimalno, iz Kraškega vodovoda Sežana se zagotavlja 100 l/s in iz Istrskega vodovoda Buzet 60 l/s.  Ker je izdatnost vodnega vira Gradole v hrvaški Istri tudi upadla, se je odjem iz tega vira zmanjšal s 65 l/s na 60 l/s.

Prevozi surove vode iz reke Unice v vodarno Rižana v Cepkih z avtocisternami potekajo nemoteno. Prevoze izvajajo slovenska vojska in gasilske enote s cisternami 10 kubičnih litrov in zasebniki s cisternami s priklopniki in zmogljivostmi 25 kubičnih litrov. S temi prevozi, ki smo jih še okrepili, zagotavljajo dodatnih 1800 kubičnih litrov vode na dan.

Poraba pitne vode  se je ponovno ustalila na 28.000 kubičnih litrov na dan (320 litrov na sekundo), zahvaljujoče tudi kolektivnim dopustom večjih porabnikov (Titus, Atlantic group…).

Glede na to, da vremenske napovedi za naslednje dni napovedujejo nov vročinski val in ob prihodu turistov, je pričakovati ponovno večjo porabo, zato še nadalje pozivajo vse uporabnike, da z vodo ravnajo karseda varčno in odgovorno.

“Uporabnike še nadalje pozivamo, da se striktno držijo sprejetih ukrepov prepovedi rabe vode za ne nujne potrebe in racionalno trošijo vodo!” še izpostavijo v Rižanskem vodovodu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine