15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(VABILO) Strokovni posvet z naslovom Slovenska narodna identiteta

Piše: C. R. / SSK

Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa pripravlja strokovni posvet z naslovom »Slovenska narodna identiteta«, ki bo potekal v petek, 30. junija 2023, v prostorih Fakultete za pravo in poslovne vede (Katoliški inštitut, Krekov trg 1) v Ljubljani, od 9.00 do 16.30 ure.

Častni pokrovitelj posveta je predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, akad. prof. dr. Peter Štih, ki bo udeležence tudi nagovoril. Prav tako se bo posveta udeležil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Matej Arčon.

K sodelovanju so povabili strokovnjake iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva, ki bodo razmišljali o  slovenski narodni identiteti, njenih elementih in razvoju identitete od časa osamosvojitve Slovenije. Osrednja pozornost bo namenjena konkretnim predlogom za tesnejše sodelovanje Slovencev na enotnem kulturnem vseslovenskem prostoru, pomembni tematiki za ohranjanje slovenske narodne identitete ter predlogom za krepitev narodne identitete.

V uvodnih predavanjih in okroglih mizah bodo obravnavali naslednje teme:

  • Pomen narodne identitete
  • Pravna izhodišča za ohranitev slovenske narodne identitete
  • Slovenski jezik kot temelj slovenske identitete
  • Slovenska narodna identiteta v pedagoškem procesu
  • Vpliv medijskega in kulturnega ustvarjanja na oblikovanje narodne identitete

Podroben program si oglejte TUKAJ.

Organizator vabi zainteresirano publiko k udeležbi in razpravi. Več o dogodku in prijave na spletni strani www.slokongres.com

O Svetovnem slovenskem kongresu

Svetovni slovenski kongres je društvo, ki je bilo ustanovljeno ob osamosvojitvi Slovenije konec junija 1991 in je odsev zgodovinskega trenutka, ki je povezal vse Slovence v času osamosvajanja Slovenije in njenega mednarodnega priznanja. Kongres se zavzema za vključevanje Slovencev v slovenski prostor; naj to pomeni preselitev, sodelovanje ali zgolj zanimanje za Slovenijo. Naloga društva je vzpostavitev plodnega odnosa med Slovenci in matično domovino, navezovanje stikov, novih vezi vzajemnosti in sodelovanja ter iskanja in vrednotenja skupnih interesov. Vrata SSK bodo vedno na široko odprta vsem, ki jih zanima delo civilne družbe za boljšo prihodnost vseh Slovencev, za nadaljnji razvoj demokracije in etičnih vrednot v Sloveniji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine