13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Napadi na Igorja Pirkoviča znotraj hiše RTV in na socialnih omrežjih presegli vse meje dobrega okusa – Tarča anonimnežev tudi novinar Nova24TV Luka Perš

Novinar TV Slovenija in avtor sredine državne proslave Igor Pirkovič se je kmalu po dogodku soočil s hujskaško nastrojenimi kritikami njegovih hišnih sodelavk Eugenije Carl in Jelene Aščić. A ni ostalo pri tem, sledile so tudi resne grožnje z anonimnega profila na družbenem omrežju Facebook, s katerega so napadli tudi novinarja spletnega portala Nova24TV Luko Perša. Sodelavca Perša smo prosili za komentar in dejal je, da obsoja grožnje ne glede na tarčo, a jih dojema kot del novinarskega poklica.

V sredo je bila veliko pohval deležna državna proslava, ki je potekala na predvečer dneva državnosti, po drugi strani pa je sprožila tudi kar precej nevoščljivosti med levičarji. Avtor proslave je bil novinar TV Slovenija in pesnik Igor Pirkovič, na katerega so se kmalu po proslavi usule ostre in neutemeljene kritike s strani njegovih nestrpnih sodelavcev s TV Slovenija.

Nad Pirkovičem sta se s hujskaško nastrojenimi kritikami znesli sodelavki Eugenija Carl in Jelena Aščić
Med drugim se je nanj, najverjetneje zaradi nevoščljivosti zaradi velikega uspeha, spravila Eugenija Carl. Oglasila se je tudi Jelena Aščić, ki je po “aferi Thompson” uspela izriniti Pirkoviča z uredniškega mesta oddaje Tednik, kjer je zdaj sama urednica. Tako Carlova kot Aščićeva sta sicer znani po svojem pristranskem delovanju in neprikriti politični opredeljenosti.

Pirkovič na družbenih omrežjih deležen resnih groženj
Žal pa ni ostalo le pri hujskaško nastrojenem blatenju in kritiziranju, to je namreč obrodilo tudi hude grožnje, uperjene proti Pirkoviču. S Facebook profila s psevdonimom Luka Marchessi so Pirkoviču sporočili: “Crkni govno domobransko. Pa če kdo ne razume pomena ‘crkni’: želim, da Igor Pirković umre počasi in boleče.” Najverjetneje gre za lažen profil s pravopisno napako v zapisu priimka, za njim pa bi lahko stal kdorkoli.

Groženj z istega profila deležen tudi novinar Nova24TV Perš
Z istega profila pa je bil na družbenem omrežju Facebook groženj deležen tudi novinar spletnega portala Nova24TV Luka Perš, sicer strasten navijač nogometnega kluba Mura. Pod več njegovimi objavami, s katerimi je izražal veselje nad sredino zmago Mure, so s profila pisali komentarje, kot je naslednji: “Jebi si mater, govno domobransko.” Objava ni bila povezana s politiko, niti z novinarskim delom Perša, kar nakazuje na dejstvo, da levičarji osebno sovražijo vse, ki ne delijo njihovih prepričanj. S tem, ko so Perša sredi leta 2020 označili za domobranca, pa nadalje dokazujejo, da so s svojimi glavami še vedno v gozdovih sredi leta 1945.

Perš obsoja grožnje, a jih dojema kot del poklica
Za komentar smo prosili sodelavca Perša, ki meni, da so grožnje sicer sestavni del novinarskega posla: “Nekaterim se naše pisanje dopade, drugim zopet ne. Kljub temu, da so osrednji mediji v večini, jih je v zadnjem desetletju presenetila digitalizacija medijskega prostora, s tem pa se je zgodila tudi rast alternativnih medijev, ki razkrinkavajo vsa zavajanja, laži in diskreditacije osrednjih medijev.” To se po njegovem mnenju kaže v tem, da je novinarjem “neodvisnega medijskega” kartela težko dopovedati, da se v času protestov krši zakonodaja in vladni ukrepi.

Perš verjame, da z razkrivanjem naših zgodb marsikateremu “neodvisnežu” pokvarimo dan. Sam obsoja grožnje, ne glede na to, kdo je tarča, a poudarja, da jih neodvisna medijska srenja zapakira kot napad na njihovo lastno delovanje in svobodo medijev: “V akcijo pa pošljejo Blaža Zgago in svojo četico mednarodnih novinarskih organizacij, da izkrivljajo podobo o Sloveniji.”

“A tudi na drugi strani prejemamo grožnje in s tem živimo. To vzamemo kot del poklica. Ob tem primeru, ki ga izpostavljate, ne mislim ukrepati z nobeno policijo, saj sem najbolj vesel, ko dobim takšno čudovito sporočilo od ‘neodvisnega’ sodržavljana Slovenije,” še sklene Perš.

Z vprašanji glede groženj Pirkoviču smo se obrnili na Združenje novinarjev in publicistov ter na Društvo novinarjev Slovenije. Zanimalo nas je, kako komentirajo grožnje in če jih nameravajo javno obsoditi. Članek bomo z njihovimi odgovori posodobili takoj, ko jih prejmemo.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine