11.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 25 septembra, 2023

Napad na jez ne bo zadržal ukrajinske protiofenzive, pravi ukrajinski predsednik Zelenski

Piše: C. R., STA

Ukrajina ne bo dopustila, da bi napad na jez na reki Dneper na jugu Ukrajine ustavil njeno protiofenzivo za ponovno zavzetje ozemlja, ki so ga okupirali Rusi, je včeraj dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Katastrofa, ki so jo na hidroelektrarni Kahovka povzročili ruski teroristi, ne bo ustavila Ukrajine in Ukrajincev,” je Zelenski dejal v večernem nagovoru.

Kot je izjavil tudi v sporočilu na Telegramu, eksplozija ni vplivala na zmožnost njegove države, da osvobodi svoja ozemlja. O tem se je že pogovarjal z vojaškimi poveljniki in vojska po njegovih besedah ostaja v najvišji stopnji pripravljenosti.

Zelenski je že pred tem izrazil prepričanje, da je bil napad na jez namenjen prav upočasnitvi ukrajinske protiofenzive. “Kljub temu bomo osvobodili celotno državo,” je dejal in menil, da tovrstni napadi ne morejo preprečiti poraza Rusije, temveč lahko na koncu vodijo le v še večjo škodo za Rusijo.

Ukrajinski generalni državni tožilec se je s prošnjo za preiskavo eksplozije že obrnil na Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je še dejal, potem ko je več članov vlade izrazilo prepričanje, da je Rusija zagrešila vojni zločin.

Poplava zaradi miniranja jeza hidroelektrarne na Dnepru v Novi Kahovki (Foto: EPA-EFE/Ivan Antypenko)

Obenem je Zelenski ljudem na prizadetem območju obljubil pomoč. Njegova vlada dela vse, kar lahko, da bi rešila žrtve poplav in ljudem omogočila dostop do pitne vode, je zagotovil v nagovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Na posledice poškodovanega jezu je na večerni seji Varnostnega sveta ZN, h kateri je pozval Kijev, opozoril tudi koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths. Kot je dejal, gre za velik udarec tudi za pridelavo hrane na območju, saj je bo večina namakalnih sistemov na območjih ostalo brez vode in se utegnejo polja že naslednje poletje spremeniti dobesedno v puščavo. Poplava pa predstavlja precejšne tveganje za to, da bi voda prenesla mine in eksplozivna sredstva.

“Eksplozija na Kahovki je dejanje ekološkega in tehnološkega terorista,” je dejal Ukrajinski veleposlanik pri ZN Sergij Kislica.

Jez hidroelektrarne na reki Dneper v kraju Nova Kahovka leži v delu regije Herson na jugu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija. Delno uničen je bil v eksploziji v noči na torek in voda iz njega je že zalila več kot 20 krajev. Ukrajina je evakuirala najmanj 17.000 ljudi, skupno naj bi jih bilo na desnem bregu Dnepra ogroženih več kot 40.000. Na levem bregu, ki je pod nadzorom ruskih sil, naj bi poplave grozile okoli 25.000 ljudem. Po dosedaj znanih informacijah je večina teh ljudi noč preživela na strehah svojih hiš, saj ruska okupacijska oblast ni izvajala nobenih reševalnih akcij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine