11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

NANNY STATE INDEX: Šarec dela Slovenijo vse bolj totalitarno in nesvobodno državo, ki je državljanom vse bolj »dojilja«!

Na Nanny State Indexu Slovenija napreduje proti vrhu. Da ne boste mislili, da je to dobro. Čim višje si na lestvici, tem manj svobodni so državljani neke države. Slovenija se je tokrat uvrstila na 9. mesto, kamor spadajo države, ki so manj svobodne. Še lani je bila na 11. mestu.

Indeks meri regulacije, ki so vezane na uživanje pijač, hrane in cigaret. Upošteva višino trošarin, koliko stroga je zakonodaja na tem področju, oglaševanje teh proizvodov in še nekaj malenkosti. Ena tretjina indeksa je vezana na hrano in brezalkoholne pijače, ena tretjina na alkoholne pijače in ena tretjina na nikotinske izdelke (cigarete in elektronske cigarete).

Najbolj „skrbna“ dojilja (varuška) je mati država Finske, ki spada med države, ki imajo tudi sicer največjo javno porabo. 

Na dnu lestvice (za levičarje najslabše, za svobodne ljudi pa najboljše) so Nemčija, Češka in Slovaška. Te države sploh nimajo posebnih regulacij glede hrane in pijače, tobačni izdelki se lahko prosto oglašujejo. Povedano drugače. Država pusti svojim državljanom svobodo – da se svobodno odločajo, ali bodo neko stvar kupili in uživali ali ne. Menijo, da so ljudje sposobni, da sami presodijo, ali je neka stvar škodljiva ali ni.

(Slika: PrintScreen)

Slovenijo, ki je bila tri leta nazaj na 16. mestu, so levičarske vlade naredile vse manj svobodno, tako da je letos kar na 9. mestu. To pomeni, da sta bili zadnji dve vladi (Cerarjeva in Šarčeva) zelo totalitarni. Ljudem sta jemali svobodo.

(Slika: PrintScreen)

Za konec še misel blogerja Libzarda: »Ne obstaja hujša zasvojenost od socialne zasvojenosti, ni hujšega zla od etatizma. Država ni mati nikomur, država ne more biti dojilja. Svoje roke bi morala držati čim dlje stran od življenj državljanov, od njihovih žepov, računov na banki, nepremičnin in druge lastnine.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine