-1 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

NAMIG UREDNIŠTVA ZA POZNOJESENSKI IZLET: V maskirnih uniformah in s črnim dežnikom na ramenih na izlet s prijatelji v čudovito naravo ob mejni reki Kolpi

Vlada je napovedala spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov, da bi lahko ukrepali proti tako imenovanim vaškim stražam ali skupinam, kot je Štajerska varda.

Bistvo sprememb bo, tako zdaj kaže, sankcioniranje nošenja imitacij orožja in uniform, če posamezniki ali skupine vzbujale videz, da izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb.

Nekateri (ustavni) pravniki pravijo, da gre za zelo spolzek teren, saj spremembe zakonodaje utegnejo poseči v z ustavo zagotovljene pravice in svoboščine državljanov Slovenije. Zato je čas za državljansko nepokorščino, s katero bi vladi dali jasno vedeti, da take posege narod ne bo dovolil.

Uredništvo Demokracije zato predlaga igro v naravi, ki bi jo lahko poimenovali Prijeten in zabaven sprehod ob meji. Igro lahko prilagajate svojim potrebam in domišljiji, tukaj je nekaj priporočil.

Kupite si maskirne uniforme

Pojdite v kakšno poceni trgovino, kjer prodajajo vojaške ali maskirne uniforme. Denimo v Army Shopu v BTC v Ljubljani se lahko po vojaško oblečete že za dobrih 60 evrov (jakna in hlače).

V Army Shopu v BTC v Ljubljani boste našli vse, kar potrebujete za udoben sprehod po naravi. (Slika: BTC City)

Dogovor s prijatelji

S prijatelji, somišljeniki ali družino, naj vas bo vsaj šest, se dogovorite, da boste dan preživeli v naravi. Recimo ob reki Kolpi, nekje na relaciji med Križevsko vasjo (Bela Krajina) in Osilnico (v bližini Kočevske reke). Tam je dovolj pešpoti, da se boste lahko cel dan sprehajali in uživali v neokrnjeni naravi.

Ob Kolpi je veliko pešpoti, kjer se lahko sprehajate. (Slika: Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje)

Oblačila

Maskirna uniforma je ravno pravšnja za sprehod v naravi (najbrž ne boste hodili v vaši priljubljeni obleki, ker jo lahko umažete ali raztrgate). Tudi opravka s policijo ne tvegate, kajti ne obstaja zakon, ki bi vam zapovedoval, kako se morate obleči za sprehod. Vsaka zahteva policistov, da se tako oblečeni ne smete sprehajati po gozdu, bi bila groba prekoračitev pooblastil in kršenje vaših ustavnih pravic.

Če se kljub temu bojite policijskih postopkov, naj bosta v druščini vsaj dva oblečena v kavbojke in nevojaške jakne, na hrbtu naj imata barvaste nahrbtnike. S tem boste dosegli dvoje: prvič, policija ne bo mogla reči, da vaša družba vzbuja videz uniformnosti in opravljanja uradnih ali vojaških nalog, in drugič, če vas bodo od daleč videli ilegalni migranti, bodo mislili, da sta »normalno« oblečena posameznika njihova, ki sta v postopku in tik pred izgonom iz države. Verjemite, odgnali jih boste nazaj na Hrvaško.

Rezultat iskanja slik za military clothes

Vojaška oblačila so zelo udobna za hojo v naravi. (Slika: Meds Shop)

Dežnik

Ker se bojite dežja, imejte pri sebi dolg, črn dežnik. Tudi s tem boste dosegli dvoje: prvič, dežnik ni orožje in policija vam ga ne bo mogla zapleniti, in drugič, črn dežnik, ki ga nosite prek ramen s špico navzgor, daje od daleč (če vas bodo opazovali ilegalci, ki želijo nelegalno prestopiti mejo) videz »nekega predmeta«.

Rezultat iskanja slik za black umbrella

Ne boste verjeli, kakšen optični učinek ima lahko črna marela na ramenih. (Slika: Umbrella Heaven)

Mobilniki

Ker tudi v naravi ne morete brez mobilnih telefonov, saj nikoli ne veste, kdaj boste dobili kakšen nujni klic, ga imejte s seboj. Lahko boste kaj poslikali ali posneli. Narava v tem delu Slovenije je zelo lepa in naredili boste čudovite fotografije, ki jih boste lahko delili po družbenih omrežjih. Če vas bo preveč »motil« blažen mir narave, lahko vklopite zvočnik in vsi poslušate vašo priljubljeno glasbo ali pa si od časa do časa zavrtite prizor iz filma Sam doma, ki se imenuje Angels With Filthy Souls. Marsikoga, ki se bo skrival za grmom, bo to odgnalo daleč stran.

Prizor iz filma Sam doma na sliki vas bo nasmejal tudi v naravi. (Slika: PrintScreen/YouTube)

Srečanje s policisti oziroma vojsko

Če se srečate s policisti, morate vedeti, da imate vi več pravic in svoboščin kot imajo predstavniki države pooblastil.

Če vas poskušajo legitimirati, ohranite mirno kri in pokažite dokumente.

Če vas vprašajo, kaj počnete ob meji, odgovorite, da se sprehajate in uživate v naravi.

Če vas vprašajo (tega sicer ne smejo, ker jih to prav nič ne briga), zakaj ste tako oblečeni, odgovorite, da jih to sicer prav nič ne briga, saj noben zakon ne zapoveduje, kako je treba biti oblečen, da pa ste vseeno tako prijazni, da jim boste povedali, da zato, ker ste v naravi in se vam zdi taka oprava najbolj primerna.

Če vas vprašajo, zakaj poslušate prizor iz filma Sam doma, odgovorite, da je to najboljši prizor iz filma, ki vas vedno nasmeji. Če vam rečejo, da tega ne smete poslušati z vključenimi zvočniki, protestirajte, da vam kršijo ustavne pravice in svoboščine ter zahtevajte pisno prepoved z imenom in priimkom tistega, ki je to zahteval.

Če bo policija od vas zahtevala, da se morate odstraniti, ohranite mirno kri. Poslušajte jih, nato pa najemite odvetnika in tožite državo. Več bo takih, več strahu bo vladi nagnano v kosti, da si ne bo upala več kršiti pravice in svoboščine državljanov. Tudi če bodo v Sloveniji vse vaše tožbe padle, vam bo nazadnje Evropsko sodišče za človekove pravice prisodilo odškodnino, vladi pa prizadejalo novo sramoto.

Rezultat iskanja slik za policijski postopek

Takih postopkov policistov najbrž ne boste deležni. Če jih boste, ohranite mirno kri. (Slika: PrintScreen/Facebook)

*Dragi bralci, vzemite (no, kakor hočete) ta zapis kot na pol satiričen, kajti božanskim navodilom nezmotljivega in blaženega premierja Marjana Šarca na seji Sveta za nacionalno varnost pa res ne gre oporekati, če tudi posega v vaše svoboščine. Ali pač?  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine