10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Namesto, da rohni nad Hrvati, bi moral Šarec sprejeti ukrepe za zaščito Slovenk in Slovencev

Predsednik vlade v odhajanju je še enkrat dokazal, da nima stika z realnostjo, na današnji novinarski konferenci je med drugim zažugal Hrvatom, ki po njegovih besedah povzročajo gospodarsko škodo s tem, ko izvajajo poostrene preglede na meji. Svojo nesposobnost je skušal prikazati kot neustvarjanje panike, saj bi tudi Slovenija morala razmisliti o takšnih ukrepih, vse skupaj pa spominja na mešane slovensko italijanske patrulje na zahodni meji, ki so namenjene zadrževanju migrantov v državi, namesto, da bi se osredotočili na varovanje zunanje schengenske meje. Šarec okrcal tudi zdravnike, ki nimajo osnovnih pogojev za delo niti v normalnih razmerah, po njegovem mnenju pa brez potrebe sejejo strah in paniko. Kljub širjenju koronavirusa se vlada v odhajanju veseli nekaterih večjih dogodkov, kot je na primer tekmovanje v skokih v Planici.

 

Nova24TVVlada v odhajanju je danes po poročanju Slovenske tiskovne agencije obravnavala ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim je blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo zaščitne opreme izvajalcem zdravstvenih storitev. Po prepričanju Marjana Šarca so izkušnje iz sosednje Italije pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška sicer že izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. “Danes je kolona skoraj do Brežic za vstop v Hrvaško. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo,” je naštel Šarec. Situacijo je treba spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na mejah virus že prisoten, vendar ustvarjanje panike ne prispeva k reševanju situacije, je opozoril Šarec.

Namesto, da rohni nad Hrvati, bi moral Šarec sprejeti ukrepe za zaščito Slovenk in Slovencev

Na podlagi dogovora s sosednjimi državami Šarec še ugotavlja, da zaprtje mej ne bi ustavilo širjenja virusa, bi pa, kot je prepričan, ohromilo državo. To je popolnoma napačno razmišljanje, saj lahko mejo neovirano prehajajo potencialno okužene osebe. Šarčevo ravnanje sicer spominja na uvedbo mešanih slovensko italijanskih patrulj na zahodni meji, ki so bile namenjene zadržanju migrantov v Sloveniji, namesto, da bi pozornost preusmerili na slovensko hrvaško mejo, ki je tudi zunanja schengenska meja.

https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2018/03/obrežje-768×510.jpg 768w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2018/03/obrežje-1024×680.jpg 1024w, https://nova24tv.si/wp-content/uploads/2018/03/obrežje-610×405.jpg 610w” sizes=”(max-width: 1002px) 100vw, 1002px” style=”box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; height: auto; max-width: 100%;”>

Foto: STA

Šarec okrcal zdravnike, ki nimajo osnovnih pogojev za delo niti v normalnih razmerah
Tako Šarec kot minister za zdravje Aleš Šabeder sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove ne bi bile obveščene o stanju in ukrepih. “Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti. To je tako, kot da bi rekli, da se policisti bojijo strelnega orožja,” pa je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, “da nemudoma preneha s sejanjem strahu in panike med prebivalstvom in stroko”.

 

Šarec o izjavi Zdravniške zbornice, da se zdravniki bojijo korona virusa: “To mnenje je legitimno, ne prispeva pa k pomirjanju javnosti. To je tako, kot da bi rekli, da se policisti bojijo strelnega orožja.”

 
 

Kljub širjenju koronavirusa se vlada v odhajanju veseli nekaterih večjih dogodkov
Šarec je povzel tudi nekatere ukrepe, o katerih so se dogovorili pristojni ministri sosednjih držav pred dnevi v Rimu. Države torej ne bodo zapirale meja, delile bodo informacije za potnike, medsebojno si bodo izmenjevale podatke o virusu, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, ukrepe pa bodo usklajevali na rednih videokonferencah. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine