7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Namesto da bi vlada po uničujoči ujmi energijo namenila sanaciji, ministrstvo za podnebje išče aktivista za izlet v Dubaj

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Slovenija prvič dobiva podnebnega mladinskega delegata. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pod vodstvom Bojana Kumra je namreč objavilo razpis za mladinskega delegata Slovenije v mednarodnih podnebnih pogajanjih, delegat pa se bo med drugim mudil v Dubaju – na stroške davkoplačevalcev. 

Na Mladinskem svetu Slovenije skupaj z ministrstvom za okolje, podnebje in energijo prvič vzpostavljajo institut mladinskega delegata Slovenije v mednarodnih podnebnih pogajanjih s ciljem vključevanja mladih v proces mednarodnih podnebnih pogajanj, opolnomočenja mladih in širjenja vsebin podnebnih sprememb med mladimi,” so pojasnili na MSS.

Namesto da bi vlada po uničujoči ujmi racionalizirala izdatke in vsa nenujna sredstva ter energijo namenila sanaciji, odpirajo razpise za tako imenovane “fikuse”. Pri tem gre za nesmotrno porabo javnega denarja, v dani situaciji pa še toliko bolj. Glede na zahteve, saj morajo imeti kandidati delovne izkušnje v mladinskih organizacijah ali drugih organizacijah civilne družbe, je jasno, da ponovno podeljujejo službe posameznikom iz nevladnih organizacij, ki se kvazi borijo proti podnebnim spremembam. Še več, tragedijo v Sloveniji izkoriščajo za vsiljevanje svoje agende o podnebnih spremembah in s tem tudi nepotrebnih podnebnih delegatov. Če bi toliko denarja, kot smo ga v Sloveniji že porabili za ustavljanje podnebnih sprememb (zmanjševanje toplogrednih izpustov), investirali v prilagajanje podnebnim spremembam, bi jo odnesli bistveno, bistveno bolje, je pred kratkim opozoril Žiga Turk. 

 

Vse bodo krili iz davkoplačevalskega denarja
Kot so dejali na mladinskem svetu, je funkcija mladinskega delegata prostovoljna. V času mandata bodo delegatu kriti vsi stroški nastanitve, prevoza in prehrane po predhodnem dogovoru in odobritvi stroškov s strani MSS. Mladinski delegat bo mandat uradno nastopil z 22. septembrom. Med drugim se bo udeležil letošnje konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP28), ki bo potekala med 30. novembrom 2023 in 12. decembrom v Dubaju. Seveda pa bo potoval tudi drugod po svetu. “V času priprav na konferenco bo mladinski podnebni delegat opravil spoznavna srečanja na relevantnih ministrstvih, se udeležil relevantnih dogodkov v Sloveniji (v organizaciji okoljskega ministrstva ali drugih) ter v sodelovanju z okoljskim ministrstvom, Mladinskim svetom Slovenije in ostalimi mladinskimi organizacijami organiziral srečanje mladih, kjer se bo posvetoval o relevantnih temah za pripravo na konferenco COP28,” je navedeno v razpisni dokumentaciji.

Vsako leto bodo izbrali novega delegata
Mandat mladinskemu podnebnemu delegatu se bo zaključil po prehodnem izboru novega mladinskega delegata pri COP v letu 2024. Pri tem bo mladinski podnebni delegat nadaljeval mandat kot mentor delegatu pri COP29 za največ dva meseca. Podrobnosti razpisa in programa novoustanovljenega delegata bodo zainteresirani javnosti predstavili na spletnem informativnem dnevu, ki bo v ponedeljek, 4. septembra, ob 17. uri.

Razpis za podnebnega delegata

A dejstvo je, da bi se tovrstni razpisi morali v tem času preklicati, saj je potrebno napore in denar vložiti v obnovo Slovenije po poplavah. Že sedaj na poplavljenih območjih pravijo, da je prostovoljcev in gradbenih strojev malo …“morda bi ta denar trenutno raje porabili za kak dodaten bager za čiščenje nasutih rečnih strug,” pa je predlagal Janez Janša. 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine