17.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

Namesto, da bi se ukvarjala z razvojem policije, Bobnarjeva svoje ministrovanje namenja za obračun s prejšnjim vodstvom

Piše: Tomaž S. Medved

Dajanje odpustkom tistim, ki so v času prejšnje vlade zganjali nasilna dejanja in bili obravnavani s strani policije, se očitno nadaljuje. Pri tem glavno vlogo igra kar notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki ves čas išče priložnost za obračunavanje s prejšnjim vodstvom policije. 

“Na Ministrstvo za notranje zadeve, Sektor za pritožbe zoper policijo, je bilo v letih 2020 in 2021 vloženih več pritožb zoper delo policije, ki so se nanašale na delo policistov v času protestov. Ugotovljenih je bilo več nepravilnosti pri delu policije, kjer so policisti s svojimi zakonsko predpisanimi pooblastili nestrokovno in nesorazmerno posegli v človekove pravice in temeljne svoboščine,” so v teh dneh sporočili z ministrstva za notranje zadeve, kjer se očitno največ ukvarjajo predvsem s tem, kako je policija postopala v času protestov proti prejšnji vladi in obravnavajo vsak napačen gib policistov posebej. Temelj policijskega dela v Republiki Sloveniji mora biti spoštovanje Ustave Republike Slovenije, delo v skladu z zakoni, ki urejajo delo policije, policisti pa morajo biti pri tem zavezani strokovnosti. Izhajati morajo iz dejstva, da je njihova naloga zagotavljanje varnosti, krepitev pravne države in spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, so sporočili. “Vladavino prava sestavljajo trije konstitutivni elementi: zakonitost, demokracija ter človekove pravice in temeljne svoboščine in k temu je zavezano Ministrstvo za notranje zadeve.”

Zato je, kot poudarjajo, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar 30. junija 2022 odredila strokovni nadzor ministrstva nad ravnanjem policije med protesti v zadnjih dveh letih in na podlagi Zakona o organiziranosti in delu v policiji naslovila na Policijo usmeritve in obvezna navodila za ravnanje policije ob javnih shodih.“Usmeritve ministrice temeljijo na ugotovitvah Ustavnega sodišča Republike Slovenije in upoštevajo dejstvo, da sta svoboda zbiranja in svoboda izražanja temeljni svoboščini, ki jih vsakomur priznava Ustava Republike Slovenije in sta pomembni predpostavki demokratične družbe, ob tem pa upoštevajo tudi ustavnopravni normativ, da svoboda zbiranja in združevanja ne varuje javnih shodov, pri katerih imajo organizatorji in udeleženci nasilne namene. Bistvo te svoboščine je v mirnem izražanju mnenj skupaj z drugimi ter zagotovitvi foruma za javno razpravo in odprto izražanje stališč o zadevah javnega ali skupnega pomena,” so zapisali.

Ob tem so navedli tudi nekaj posamičnih primerov, kjer naj bi prišlo do kršitev človekovih pravic. Kar je seveda le logično nadaljevanje politike MNZ, da umakne tožbe proti tistim posameznikom, ki so bili zaradi nasilnega obnašanja v policijskih postopkih. To pa lahko pomeni, da bi s tem, ko bi policija priznala nezakonito dejanje v teh primerih, lahko prišlo do vložitve civilnih tožb proti državi in rehabilitacijo nasilnežev. Krivdo za to pa bi seveda zvalili na prejšnjo vlado.

Skratka, še en primer skrajno škodljivega ravnanja ministrice Tatjana Bobnar in celotne Golobove vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine