31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Namesto da bi pri nas ŽE VČERAJ začeli izvajati poostreno varovanje meje s Hrvaško, bo MNZ še prosilo za pojasnila …

Slovenija bo Avstrijo in Nemčijo zaprosila za dodatna pojasnila glede ukrepov za varovanje mej, so dejali na ministrstvu za notranje zadeve na vprašanje o odzivu na napovedi avstrijske vlade, da po dogovoru v Nemčiji o tranzitnih centrih na nemško-avstrijski meji pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo. Spraševali bodo za pojasnila, namesto da bi se TAKOJ pripravili na poostreno varovanje meje s Hrvaško.

Ob tem so na MNZ dodali, da ne razpolagajo s podrobnostmi o nemških ali avstrijskih načrtih ter da ostaja dejstvo, da slovenska policija zelo dobro opravlja svoje delo in učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo EU, kar je meja Slovenije s Hrvaško. Poudarili so tudi, da imata tako MNZ kot slovenska policija pripravljene ustrezne načrte za ukrepanje in obvladovanje razmer na terenu.

MNZ izgublja dragoceni čas, namesto da bi učinkovito in hitro ukrepalo za zašito meje s Hrvaško

Toda glede na to, kako se izgublja dragoceni čas, nas je upravičeno lahko strah, da bomo postali žep za migrante in da jih bo kar nenadoma pri nas preveč. Migrante bodo namreč iz Nemčije začeli vračati v države prve registracije, in samo spomnimo se, koliko se jih je pri nas registriralo med najhujšim migrantskim navalom! Avstrija se je že izrekla, da jih noče nazaj, bodo zdaj pritisnili na Slovenijo?

Tudi pri nas bi se morali po avstrijskem zgledu odreči politiki “kulturne dobrodošlice” .

Tranzitni centri za migrante in njihovo vračanje

Potem ko so v Nemčiji v ponedeljek dosegli dogovor o vzpostavitvi tranzitnih centrov na nemško-avstrijski meji, je tudi avstrijska vlada danes sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo. Kaj pa mi?

Če ponovimo, sta se nemška Krščansko-demokratska unija in Krščansko-socialna unija dogovorili o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero se Berlin prav tako namerava dogovoriti o tem.

Avstrijski kancler Kurz je napovedal, da Avstrija ne bo sprejela nobene odločitve, ki bi ji škodovala

Avstrija po nemškem dogovoru o migracijski politiki ne bo sprejela dogovorov, ki bi ji škodovali, je danes na novinarski konferenci na Dunaju zagotovil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Podobno sta zagotovila tudi podkancler Heinz-Christian Strache in notranji minister Herbert Kickl.

Avstrijska vlada “zagotovo ni pripravljena skleniti dogovorov v škodo Avstriji”, je dejal Kurz, vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Strache pa je podprl kanclerja in dodal, da ne bodo podprli ali podpisali nobenega dogovora, ki bi lahko škodoval državi. Kickl pa je dejal, da Avstrija v prihodnje ne bo več žrtev “zgrešene kulture dobrodošlice”, ki je v Evropi povezana z določenimi imeni, ne da bi pri tem omenil nemško kanclerko Angelo Merkel. Kanclerka je namreč v zadnjih letih požela že številne kritike na račun svoje politike odprtih vrat v času begunske krize.

Avstrijska vlada je sicer že dopoldne sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo, če bo Nemčija uresničila svoje nacionalne ukrepe. Na Dunaju bodo namreč prisiljeni sprejeti ukrepe za preprečitev škode za Avstrijo in njene ljudi, so v skupni izjavi zapisali Kurz, Strache in Kickl.

Zadnje novice

Sorodne vsebine