19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Najbolj črne napovedi so se uresničile – islamski terorist na božičnem sejmu v Strasbourgu prelival kri in prestrašil tudi evropske poslance. Kaj bo na to rekla Tanja Fajon?

V francoskem mestu Strasbourg, tik ob meji z Nemčijo, je včeraj okoli 20. ure islamski terorist povzročil strelski napad, v katerem so najmanj tri osebe umrle, enajst pa je ranjenih, med njimi jih je veliko v kritičnem stanju. Napadalec je še vedno na begu. Francosko tožilstvo je tudi uradno potrdilo, da je šlo za teroristični napad, osumljenec pa je 29-letni Cherif Chekatt. Policija ga vodi pod evidenco “Fiche S”, kar pomeni, da gre za arabskega moškega.

 

V slikovitem in božično okrašenem Strasbourgu, “drugi” evropski prestolnici in ravno v času, ko so evropski uradniki zasedali na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, je na enem izmed mestnih trgov prišlo do krvavega strelskega napada, v katerem so najmanj tri osebe izgubile življenje, enajst pa je ranjenih.

Incident je potrdil tudi francoski notranji minister, prebivalcem pa je svetoval, naj ostanejo znotraj stavb in se ne gibajo na prostem. Priče so povedale, da je odjeknilo več kot dvajset strelov iz avtomatskega orožja. Kot so sporočili s policije, je teroristični napadalec ranjen, saj so pred pobegom nanj streljali vojaki. Sicer pa gre za starega znanca policije.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Seveda pa se postavlja vprašanje, kaj bo na to rekla razvpita evropska poslanka socialistov Tanja Fajon, sicer velika zagovornica migrantov ter islama. Dogodek se je zgodil ravno v času plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta nekaj kilometrov stran v Strasbourgu, zaradi česar je bila parlamentarna zgradba nekaj časa povsem zaprta in je tudi evropski poslanci niso smeli zapustiti. Prav danes pa bodo evropski poslanci obravnavali poročilo o terorizmu, pri čemer spet nagajajo socialisti in otežujejo preventivne ukrepe proti terorizmu.

Še vedno iščejo strelca, ki je v Strasbourgu ubil najmanj tri ljudi

Več sto pripadnikov varnostnih sil danes išče strelca, ki je v torek zvečer blizu božičnega sejma v središču Strasbourga na vzhodu Francije v streljanju ubil najmanj tri ljudi, osem je huje ranjenih, pet pa lažje. Francoska vlada je dvignila raven varnostnih ukrepov in v skladu s tem poostrila varnost na vseh božičnih sejmih in nadzor na meji.

Notranji minister Christophe Castaner je sporočil, da v Strasbourgu storilca išče okoli 350 pripadnikov varnostnih sil, vključno s policisti in vojsko ter helikopterji.

Moški, ki ga je policija identificirala kot 29-letnika, rojenega v Strasbourgu, je že bil znan varnostnim silam kot možna teroristična grožnja.

Streljati je začel v torek okoli 20. ure na eni osrednjih ulic v središču mesta blizu priljubljenega božičnega sejma. Ljudje so se razbežali. Vojaki, ki so bili v okviru protiterorističnih ukrepov na redni patrulji, so streljali nanj in ga ranili, a ga niso uspeli ujeti, policijske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju televizije BFM je moški v torek zjutraj zbežal iz svojega stanovanja v strasbourški četrti Neudorf, ki so jo preiskovali policisti v povezavi z ropom. V njem naj bi našli granate, poroča britanski BBC.

Oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma oziroma naj ostanejo v zaprtih prostorih. V času plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki leži blizu, so tam ostali ujeti številni evroposlanci in novinarji, ki so poslopje lahko zapustili danes okoli 2. ure sami, če živijo blizu, oziroma v spremstvu policije, če živijo v središču mesta.

Evropski parlament bo sicer danes normalno nadaljeval zasedanje. Kot je zjutraj preko Twitterja sporočil direktor za komunikacije parlamenta Jaume Duch, se je danes varno vrniti v parlament, ki bo zato normalno nadaljeval delo.

Tudi posebna poročevalka STA iz Strasbourga poroča, da se v mesto vrača življenje, mestni promet obratuje. Središče mesta je sicer precej prazno, več ulic okoli trga Kleber v središču mesta pa je še vedno zaprtih in dostop ni omogočen. V mestu je sicer videti številne pripadnike varnostnih sil, oborožene z brzostrelkami, okrepljene so policijske kontrole, je povedala.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se je udeležil kriznega sestanka vlade v Parizu, je ponoči v tvitu izrazil solidarnost celotnega naroda s Strasbourgom, žrtvami in njihovimi družinami.

Francoski tožilec za boj proti terorizmu je odprl preiskavo, čeprav motiv dejanja še vedno ostaja nejasen.

Po vrsti terorističnih napadov leta 2015 so varnostne sile v Franciji že tako v stanju visoke pripravljenosti in so še posebej obremenjene v zadnjih tednih – zaradi protestov t. i. rumenih jopičev.

Streli v Strasbourgu: Smrt, strah in negotovost- reportaža novinarke STA

Streljanje v Strasbourgu, sredi božičnega vzdušja. Strah in negotovost med ljudmi, na ulicah sicer živahnega alzaškega mesta oboroženi specialci in vojska. Dogodek je zarezal v vzdušje, znova se je zgodilo – napad v množici ljudi sredi mesta z domnevno terorističnim ozadjem.

Prvi dan decembrskega zasedanja Evropskega parlamenta, s katerega poročam, sem se v zgodnjih večernih urah iz Evropskega parlamenta v množici prebila v strogo središče mesta proti najetemu stanovanju, kjer bom bivala med tridnevno službeno potjo. Središče mesta je nekakšen otok, zato moram po izstopu s tramvaja prečkati most.

V decembrskem predprazničnem času sredi mesta poteka božični sejem, zato je mesto strogo varovano. Na mostu sta me ustavila varnostnika, ki sta želela pregledati prtljago: torbico, torbo z računalnikom in kovček. Kar se mi je seveda zdelo povsem pretirano, a sem se vdala, bom tako hitreje na cilju. Površno sta preverila vsebino prtljage: “Merci, madame.” In sem jo mahnila naprej. Mimo božičnega sejma in stojnic na Place Broglie.

V torek zvečer sem se ponovno vračala iz parlamenta v središče mesta. Enak postopek. A varnostnika na mostu tokrat nista bila tako zahtevna, morda zato, ker nisem imela toliko prtljage. Mimogrede sta ošvrknila mojo torbico in torbo s prenosnim računalnikom.

Hitela sem mimo božičnega sejma na Place Broglie do stanovanja. Slovenski novinarji, ki pokrivamo zasedanje Evropskega parlamenta, smo bili povabljeni na večerjo v eno od restavracij v središču mesta. Odpravila sem se čez trg Kleber mimo Galleries La Fayette naprej po ulici.

V nekem trenutku je počilo. Močno. Nenavadno. Pretresena sem se ustavila, pogledala naokrog. Morda je tramvaj?

Še enkrat je počilo. Čez cesto je skupina mladih – deklet in fantov – začela kričati in bežati. Mislila sem si: ah, mularija, najbrž mečejo petarde.

Počilo je še enkrat. Tokrat še močneje. Počilo je tako, da me je streslo. Spogledala sem se z mimoidočo gospo. V njenih očeh sem videla strah. Ljudje so začeli vpiti in bežati.

Podzavestno sem se jim pridružila. Torbico, ki mi je visela čez rame, sem prijela v roke. Tekla sem. Bežala. Strah me je bilo.

A še vedno sem razmišljala, da gre morda za lažni preplah, da so ljudje pač panični. Medtem je spet počilo, še bližje, še močneje. Prestrašena sem tekla še hitreje. Mimo stoječega policijskega avtomobila. Ta je čez nekaj trenutkov vklopil sireno in odpeljal v smeri pokanja.

Pokanje je prenehalo. Ustavila sem se. Pogledala okrog. Nekateri so še vedno bežali. Teroristični napad? Neee. Nemogoče. Ne v Strasbourgu. Najbrž je res mularija metala petarde. V Franciji imajo zagotovo močnejše, drugačne kot v Sloveniji.

V smeri proti La Petite France, najbolj turističnemu delu mesta, je spet večkrat počilo.

Restavracija Au Petit Mezze, kjer smo bili dogovorjeni za večerjo, je bila oddaljena kakšnih sto metrov. Previdno sem se odpravila tja po prazni ulici, skušala sem vstopiti, a vrata so bila zaklenjena. Potrkala sem na steklo, gestikulirala začudenemu natakarju, da bi vstopila, končno mi je odklenil. Pojasnila sem mu, da sem iz skupine, ki prihaja na večerjo. Bila sem prva, še nikogar ni bilo. Ura je bila dve minuti do osmih.

Usedla sem se za prazno, pogrnjeno mizo ob oknu. Drugi gostje ob napol dotaknjenih krožnikih so vznemirjeno gledali skozi okna. V restavraciji čez ulico so se ljudje ob pokanju zatekli pod mize, mi je v polomljeni angleščini pojasnila ena od gostij. V francoščini sem se skušala sporazumeti z ostalimi gosti. Zunaj so očitno streljali!

Po kakih petnajstih minutah in nekaj opravljenih telefonskih pogovorih sem ugotovila, da so središče mesta zaprli. Nihče ni mogel v mesto, večerja je odpadla. V redakcijo sem sporočila, da se dogaja nekaj nenavadnega.

Po ulici je priteklo nekaj oboroženih pripadnikov specialnih policijskih enot. Natakar iz sosednje restavracije v kratkih rokavih je ob zimskem mrazu zmedeno hodil po ulici in nekaj razlagal mimoidočim.

Čakala sem. Mimo okna sta pritekla dva do zob oborožena pripadnika specialnih enot in grozljivo kričala. Gospa pri sosednji mizi se je drla, naj se umaknem, da ne smem biti izpostavljena ob oknu, lahko me kdo ustreli!

Pretresena sem se umaknila v kritje, za steno.

Čez nekaj minut je bila ulica prazna. Odločila sem se. Previdno sem se odpravila ven, nisem prenesla več zadušljivega vzdušja v restavraciji. Stanovanje je bilo oddaljeno pet minut hoje.

Napotila sem se po praznih ulicah proti trgu Place Kleber. Preden sem iz ozke ulice stopila na trg, me je ustavil policijski specialec: “Madame, teroristični napad!” Umaknite se v tej smeri, mi je pokazal proti moji ulici. Na poti sem srečala še nekaj specialcev. Oboroženih, z brzostrelkami.

Fotografirala sem prazni trg Kleber z božičnim drevesom.

Specialec je panično pritekel do mene: “Madame, lepo vas prosim!” Prijel me je za komolec, usmeril proti bližnji stavbi in moji ulici. Čez nekaj metrov sem bila pred vhodom v stanovanje. Znova v stiku z redakcijo, ki ji sporočim: v Strasbourgu se je zgodil teroristični napad!

Teroristični napadi v Franciji (kronologija)

Francija je bila v preteklosti večkrat tarča terorističnih napadov, nazadnje v torek, ko je napadalec streljal v Strasbourgu blizu božičnega sejma in ubil tri ljudi. Teroristični motiv tega napada sicer še ni potrjen. Sledi kronologija večjih terorističnih napadov v Franciji ter manjših napadov po januarju 2016.

20. maj 1978: Palestinski teroristi so na pariškem letališču Orly streljali na potnike poleta za Tel Aviv. Ubitih je bilo osem ljudi, med njimi dva policista in trije napadalci.

3. oktober 1980: Pred pariško sinagogo je eksplodirala bomba. Ubiti so bili štirje ljudje, okoli 20 je bilo ranjenih.

29. marec 1982: V napadu na vlak med Toulousom in Parizom, na katerem bi moral potovati takratni pariški župan Jacques Chirac, je bilo ubitih pet ljudi, 77 pa ranjenih. V napad naj bi bil vpleten znani terorist Carlos, znan tudi kot Šakal.

9. avgust 1982: V strelskem in bombnem napadu na restavracijo Goldenberg v pariški judovski četrti je bilo ubitih šest ljudi, 22 pa ranjenih. Storilcev niso nikoli odkrili.

15. julij 1983: V eksploziji bombe na okencu letalske družbe Turkish Airlines na pariškem letališču Orly je bilo ubitih osem ljudi, 54 pa ranjenih. Za napad so leta 1985 obsodili tri Armence.

31. december 1983: Na železniški postaji v Marseillu je eksplodirala bomba, pri čemer sta umrla dva človeka, 34 je bilo ranjenih. Nekaj minut pred tem je eksplozija odjeknila tudi na vlaku, ki je potoval iz Pariza v Marseille, in ubila tri ljudi. Odgovornost za napad je prevzela arabska skupina, povezana s teroristom Carlosom.

17. september 1986: V bombni eksploziji pred veleblagovnico v Parizu je bilo ubitih sedem ljudi, več kot 50 pa ranjenih. Šlo je za enega v nizu 15 napadov, ki jih je v letih 1985 in 1986 izvedla proiranska skupina. Skupaj je bilo v teh napadih ubitih 13 ljudi, 303 pa so bili ranjeni.

25. julij 1995: Na pariški postaji podzemne železnice Saint Michel je eksplodirala bomba in ubila osem ljudi, 119 je bilo ranjenih. To je bil najhujši v vrsti napadov alžirskih skrajnežev, ki so poleti 1995 ubili skupaj osem ljudi.

3. december 1996: Na pariški postaji podzemne železnice Port Royal je eksplodirala podtaknjena bomba. Ubiti so bili štirje ljudje, 91 pa je bilo ranjenih.

11., 15. in 19. marec 2012: Morilec na skuterju Mohamed Merah je v treh strelskih napadih v Toulousu in Montaubanu ubil sedem ljudi, med njimi tri vojake ter tri učence in učitelja judovske šole. Meraha je policija kasneje ubila.

7., 8., 9. januar 2015: Zamaskirana moška sta ob vzklikih, da maščujeta preroka Mohameda, vdrla v prostore satiričnega časnika Charlie Hebdo ter začela streljati. Po daljšem lovu so ju ubili, kot tudi tretjega napadalca, ki je ubil policistko in štiri talce v judovskem supermarketu. Skupno z napadalci je bilo v napadih ubitih 20 ljudi.

26. junij 2015: V napadu na tovarno ameriškega podjetja je bila obglavljena ena oseba, še dva človeka sta bila ranjena. Storilec naj bi imel povezave s skrajno salafistično organizacijo.

21. avgust 2015: Ameriški vojaki so na vlaku na poti iz Pariza v Amsterdam preprečili pokol, ko so obvladali močno oboroženega moškega. Napadalec naj bi bil Maročan in skrajni islamist.

13. november 2015: V nizu terorističnih napadov na šestih lokacijah v Parizu, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je bilo ubitih 130 ljudi. To je bil najhujši teroristični napad v Franciji doslej.

7. januar 2016: Na obletnico napada na časnik Charlie Hebdo so policisti pred policijsko postajo v Parizu ustrelili moškega, ki je imel pri sebi nož in jopič z eksplozivom.

24. marec 2016: Policija je pri 34-letnem Francozu v najetem stanovanju v pariškem predmestju našla skladišče orožja. Moškega so prijeli in naj bi pripadal teroristični mreži, ki je pripravljala napad.

13. junij 2016: Zahodno od Pariza je moški zabodel policista ter se zatekel v njegovo stanovanje, kjer je ubil tudi policistovo ženo. Policija je napadalca, ki naj bi bil pripadnik Islamske države, ustrelila.

14. julij 2016: Med praznovanjem francoskega nacionalnega praznika je v Nici 19-tonski tovornjak zapeljal v množico ljudi, pri čemer je bilo ubitih najmanj 86 ljudi, več kot 400 jih je bilo ranjenih. Preiskovalci so v prerešetanem tovornjaku našli orožje in dokumente 31-letnega Francoza tunizijskega porekla, ki je izstrelil več strelov, preden so ga ubili policisti. Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS).

26. julij 2016: V mestu Saint-Etienne-du-Rouvray na zahodu države sta dva 19-letnika v cerkvi prerezala vrat 85-letnemu duhovniku. Napadalca je policija ubila. Odgovornost za napad je prevzela IS.

20. april 2017: Na Elizejskih poljanah v Parizu je 39-letni nekdanji zapornik ubil policista, dva pa ranil. Napadalca je policija ubila, ob njem so našli sporočilo, ki hvali IS.

1. oktober 2017: Na železniški postaji v Marseillu je moški do smrti zabodel dve ženski. Policija ga je ustrelila. Odgovornost za napad je prevzela IS. Ko se je izkazalo, da je šlo za nezakonitega priseljenca, ki jim ga ni uspelo prijeti, sta odstopila dva zaposlena na francoskem notranjem ministrstvu.

23. marec 2018: V mestih Trebes in Carcasonne na jugu države je moški ubil štiri ljudi. V spopadu s policijo je bil napadalec ubit.

12. maj 2018: Moški z nožem je med vzkliki Alah je velik v središču Pariza ubil enega človeka in ranil štiri.

11. december 2018: V središču Strasbourga na vzhodu države je napadalec streljal blizu enega od božičnih sejmov in ubil tri ljudi, 13 jih je ranil. Policija ga še išče.

Evropski parlament opoldne z minuto molka v spomin na žrtve napada v Strasbourgu

Evropski parlament bo opoldne z minuto molka obeležil spomin na žrtve torkovega strelskega napada v središču Strasbourga. To je bil napad na demokracijo, odzvati pa se moramo tako, da nadaljujemo z delom, s katerim se borimo proti nasilju, kriminalu in terorizmu, je danes ob začetku zasedanja dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Danes je zelo težak dan za vso Evropo. Sinoči se je v središču mesta ob francosko-nemški meji, ki je simbol miru, zgodil napad, je dejal Tajani na plenarnem zasedanju parlamenta, ki ta teden poteka prav v Strasbourgu. Po najnovejših podatkih sta v napadu umrla dva človeka, 14 jih je bilo ranjenih.

Evropski parlament je srce demokracije, danes razpravlja o prihodnosti Evrope s ciprskim predsednikom Nicosom Anastaziadesom, Evropa potrebuje spremembe, vendar pa je ne smemo uničiti, je dejal Tajani.

Torkov napad v Strasbourgu je bil napad na mir, demokracijo in naš način življenja, nanj se moramo odzvati tako, da nadaljujemo delo in ne podležemo tistim, ki skušajo škoditi demokraciji, je dejal Tajani. Tudi v torek zvečer, po napadu, je parlament nadaljeval delo, in naključje je, da je prav v torek razpravljal o poročilu posebnega odbora za boj proti terorizmu.

Nekatere žrtve strelskega napada so še vedno v kritičnem stanju. Kot je dejal Tajani, tudi ob tem napadu Evropski parlament stoji ob strani Franciji, državi, ki se je v zadnjih letih soočila s številnimi terorističnimi napadi.

Francoske oblasti še niso potrdile terorističnega motiva napadalca v Strasbourgu

Teroristični motiv torkovega streljanja v Strasbourgu še ni potrjen, je danes dejal državni sekretar na francoskem notranjem ministrstvu Laurent Nunez. Napadalca, 29-letnega moškega, še vedno iščejo, gre pa po Nunezovih besedah za človeka, ki je policiji znan po vrsti dejanj, ki pa nikoli niso bila povezana s terorizmom.

“Ima obsežen dosje. Večkrat je bil v zaporu in med bivanji v zaporu smo zaznali radikalizacijo, vendar pri izvajanju verskih obredov, nikoli v smislu dejanj. Samo zaradi tega mu je obveščevalna služba sledila, kot sledi še številnim drugim posameznikom,” je povedal Nunez.

Varnostne službe so mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale.

“Terorističnega motiva v tem trenutku nismo potrdili, zato v zvezi s tem vse pozivam k previdnosti,” je dejal državni sekretar. Pojasnil je, da preiskava poteka in zaenkrat ni mogoče niti potrditi niti ovreči teroristične hipoteze.

V iskali akciji sodeluje 350 policistov in žandarjev, na terenu so tudi helikopterji, pripadniki elitnih enot in vojske.

Nunez je povedal še, da napadalec, ki so mu sledili od odhoda iz zapora leta 2015, ni skušal priti v Sirijo. V torek zjutraj bi ga morala policija zaslišati, a ko so prišli na njegov dom, ni bilo sledi o njem.

Zaslišati bi ga sicer morali zaradi poskusa umora, kot še pet oseb poleg njega, vse skupaj pa po Nunezovih besedah ni bilo v ničemer povezano z dejanjem, ki ga je storil kasneje v središču Strasbourga.

V streljanju so bili v torek zvečer blizu božične tržnice ubiti trije ljudje, 13 je bilo ranjenih. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je večina žrtev moških, med njimi je tajski turist, nekateri so bili ustreljeni v glavo. Med žrtvami ni otrok, je povedal župan Strasbourga Roland Ries.

Alzaško mesto je sicer znano po božični tržnici, ki jo letno obišče dva milijona obiskovalcev iz vsega sveta.

Ministrstvo za zunanje zadeve: Med žrtvami v Strasbourgu ni Slovencev

Med žrtvami torkovega streljanja v Strasbourgu po podatkih zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov. V mestu in okolici sicer še poteka preiskava incidenta, zato ministrstvo za zunanje zadeve opozarja na možnost prometnih zapor in drugih varnostnih ukrepov, slovenskim državljanom pa svetuje previdnost.

V strelskem napadu v Strasbourgu so bile v torek zvečer ubite najmanj tri osebe, 13 je ranjenih.

MZZ slovenskim državljanom, ki so na območju Strasbourga ali se tja odpravljajo, svetuje previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti. V primeru dodatnih vprašanj ali pojasnil pa se lahko obrnejo na veleposlaništvo v Parizu na telefonsko številko +33 630 52 83 21 ali na elektronski naslov [email protected].

Zunanji minister Miro Cerar je na Twitterju zapisal, da z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v Strabourgu. “Moje misli so z družinami žrtev, s Francijo in s Slovenci, ki so na delu v tem francoskem mestu. Vrednote demokracije, človekovih pravic, strpnosti, solidarnosti in miru moramo odločno zagovarjati še naprej,” je zapisal.

Alzaško mesto je sicer priljubljena turistična točka v adventu zaradi božičnega sejma, ki ga vsako leto obišče okoli dva milijona ljudi. Poleg tega ta teden v Strasbourgu poteka plenarno zasedanje Evropskega parlamenta.

Napadalec v Strasbourgu kričal »Alah je velik«

Napadalec, ki je v torek zvečer v Strasbourgu ubil tri ljudi, ostaja na begu, zato grožnja ostaja resna, je danes v Strasbourgu dejal francoski tožilec Remy Heitz in pojasnil, da ga išče več kot 600 pripadnikov varnostnih sil. Priče so povedale, da je med napadom kričal Alah je velik, je še dejal Heitz.

Preiskavo vodi protiteroristični oddelek tožilstva, čeprav terorističnega motiva z gotovostjo še niso potrdili.

Heitz je na novinarski konferenci povedal, da so aretirali štiri bližnje domnevnega napadalca Cherifa C., sicer francoskega državljana, ki je bil leta 1989 rojen v Strasbourgu.

Policiji je bil znan zaradi tatvin in nasilja, dosjeja ni imel samo v Franciji, temveč tudi v Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe.

Tožilec je še povedal, da je napadalec med hojo po središču Strasbourga večkrat streljal, uporabljal je tudi nož. Med drugim je streljal na štiri vojake, ki so streljali nazaj ter ga pri tem ranili v roko. Nato je zbežal s taksijem v četrt Neuhof, kjer je naletel na policiste, pri čemer je znova prišlo do izmenjave strelov, a je napadalec uspel pobegniti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine