10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Najbolj črne napovedi so se uresničile: Islamski skrajneži na Veliko noč na Šrilanki napadli cerkve in hotele; po neuradnih informacijah med žrtvami na Šrilanki ni Slovencev

Šrilanko je danes pretresla serija eksplozij v cerkvah in hotelih. Tamkajšnje oblasti so sporočile, da je bilo v napadih ubitih najmanj 207, več kot 450 ljudi je ranjenih. Po statističnih podatkih živi v tej državi indijskega oceana le 7,4 odstotka kristjanov, državo pa redno pretresajo konflikti med muslimani in budisti. Kolombo je nato stresla še ena eksplozija, ki je odjeknila v hotelu na jugu mesta. Šrilanške oblasti serijo eksplozij obravnavajo kot teroristični napad. Slovensko zunanje ministrstvo za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami današnjih napadov na Šrilanki tudi slovenski državljani, so za STA sporočili iz Mladike. 

Na Veliko noč naj bi na Šrilanki odjeknilo vsaj šest eksplozij. Tarča napadov so bile tri katoliške cerkve, in sicer v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozivne naprave je razneslo med velikonočno mašo, kar še dodatno utrjuje prepričanje, da gre za napad iz verskih motivov.

Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu – Shangri La, Cinnamon Grand in Kingsbury. Po poročanju šrilanških medijev bi bili lahko med žrtvami tudi tuji turisti.

Po podatkih oblasti je bilo v Kolombu ubitih najmanj 64 ljudi, Negombu 67, v kraju Batticaloa, 250 kilometrov vzhodno od prestolnice, pa 25. V Kolombu so v bolnišnicah sprejeli 254 ranjenih, v drugih dveh krajih pa 60.

Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev. Po navedbah bolnišničnih virov so med ubitimi ameriški, britanski in danski državljani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je ob eksplozijah izrazil pretresenost in pozval k miru.

Premier Ranil Wickremesinghe je ostro obsodil napade. “Šrilančane v tem tragičnem času pozivam, naj ostanejo enotni in močni. Prosim, izogibajte se širjenju nepreverjenih informacij in ugibanj. Vlada je takoj sprejela ukrepe za obvladovanje situacije,” je sporočil na Twitterju.

Na večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, deset odstotkov muslimanov in sedem odstotkov kristjanov.

Šrilanške oblasti serijo eksplozij obravnavajo kot teroristični napad

Namestnik šrilanškega obrambnega ministra Ruwan Wijewardene je danes izjavil, da je bila serija eksplozij v cerkvah in hotelih, ki je zahtevala okoli 160 življenj, teroristični napad. Kot je dejal na novinarski konferenci, bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin ne glede na to, kdo stoji za napadi.

Šrilanške oblasti po seriji eksplozij uvedle policijsko uro

Šrilanške oblasti so po današnji seriji eksplozij, v katerih je bilo ubitih skoraj 160 ljudi, uvedle policijsko uro na območju celotne države. Policija je sporočila, da je policijska ura začela veljati takoj in bo trajala do nadaljnjega. Šrilanško obrambno ministrstvo je sprva sicer sporočilo, da bo policijska ura veljala ponoči, od 18. do 6. ure po krajevnem času.

Oblasti so prav tako začasno blokirale družbena omrežja, s čimer želijo preprečiti širjenje netočnih in lažnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine